Slovenske Novice

Ugrabljena Celjanka dokaz vrgla v smeti?!

Ponovljeno sojenje za ugrabitev Danice Doberšek aprila 2018 Branko Mrkun naj bi želel izsiliti, da mu prepusti nepremični­no

-

CELJE • Na celjskem sodišču se nadaljuje sojenje Branku Mrkunu, ki mu obtožnica očita, da je 20. aprila 2018 v Celju ugrabil svojo nekdanjo partnerico Danico Doberšek, jo z avtom odpeljal do nedokončan­ega objekta v Lešju pri Vojniku, jo v enem od prostorov posedel na rdeč stol in zvezal z lepilnim trakom, nato pa grozil, da ji bo rezal prste, če mu njeni odgovori na njegova vprašanja ne bodo všeč. Od nje naj bi želel izsiliti, da mu prepusti nepremični­no, ki jo je sodišče po dolgotrajn­em pravdanju naposled prisodilo njej. Mrkuna, ki vseskozi trdi, da se ugrabitev sploh ni zgodila, je prvostopen­jsko sodišče lani že obsodilo na dve leti in štiri mesece zapora, a se je njegov zagovornik Matej Sršen na sodbo pritožil, celjsko višje sodišče pa je zadevo vrnilo v ponovno sojenje. A o zadevi sploh ni presojalo vsebinsko, pač pa je sodba padla zaradi bistvenih kršitev kazenskega postopka, saj je Mrkunu sodila okrajna sodnica, ki mu ne bi (več) smela. Mrkun je bil tudi izpuščen iz pripora, prek tisoč strani obsežen spis pa je oktobra lani v roke dobila druga sodnica Marjana Topolovec Dolinšek. Ta je doslej zaslišala že ducat prič, ki bi lahko pomagale razjasniti okoliščine, zelo natančno pa sojenje spremlja tudi oškodovank­a, ki pričam prav tako postavlja vprašanja. Trenutno se vse vrti okrog zaseženih predmetov in zavarovani­h sledi na kraju, kjer naj bi osumljeni zadrževal oškodovank­o. Takoj ko so dobili ovadbo, so policisti in kriminalis­ti opravili ogled kraja dejanja in med drugim zasegli tudi v kepo zmečkan lepilni trak, s katerim naj bi Mrkun zvezal Doberškovo. Poslali so ga v forenzični laboratori­j, tam so iskali morebitne biološke sledi in sledi oblačil oškodovank­e. Niso jih našli ne na lepilnem traku ne v avtomobilu, s katerim naj bi obdolženi pripeljal oškodovank­o v Lešje. Forenzika torej obdolženeg­a nista obremenila, to pa oškodovank­i ni bilo pogodu, zato jima je postavljal­a nova in nova vprašanja ter želela izpodbiti njuno pričanje. Podobno se je dogajalo na zadnjem sojenju, ko je sodnica na sodišče kot pričo znova povabila policista Policijske uprave Celje, ki je po ovadbi odšel na kraj prijave s sodelavci, njegova naloga pa je bila, da zavaruje sledi in predmete. Med temi pa je bil tudi košček lepilnega traku, ki ga je kriminalis­tični tehnik fotografir­al in zavaroval, zatem pa so ga predali forenzične­mu laboratori­ju.

Tudi tokrat je oškodovank­a za pričo imela kup vprašanj, želela je vedeti, ali v objektu ni videl rdečega stola, na katerem naj bi bila zvezana. A je priča povedala, da zagotovo ne, sicer pa o vsem, kar so našli in videli, obstajajo zapisniki. Nato pa je oškodovank­a dejala, da je rdeč stol, dokler ni imela vstopa v objekt, opazovala in fotografir­ala sama kar skozi okno. Ko je končno lahko vstopila v objekt, pa je stol odnesla in odvrgla v kontejner. »Stol, ki naj bi bil dokaz, ste vrgli stran? Zakaj pa?« je oškodovank­o vprašala sodnica. Ta pa ji je odgovorila: »Zato ker me je preveč spominjal na dogodek.« Sodnica je vztrajala: »Pa ste o tem obvestili sodišče, tožilstvo, nacionalni forenzični laboratori­j, policijo?« Oškodovank­a ji je odgovorila, da je policijo poklicala in rekla, da lahko pridejo stol fotografir­at. Sama pa da ga ni nič pogledala, če bi bile na njem še sledi lepilnega traku. Sodnica je nato sklenila, da bo na sodišče povabila še nekaj prič, preden bo postopek lahko končala in razglasila sodbo.

MOJCA MAROT

Ugrabil naj bi svojo nekdanjo partnerico, jo zvezal z lepilnim trakom in ji grozil.

 ??  ?? Tudi tokrat je oškodovank­a Danica Doberšek za pričo imela kup vprašanj.
Tudi tokrat je oškodovank­a Danica Doberšek za pričo imela kup vprašanj.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: MOJCA MAROT ?? Branko Mrkun vztraja, da se ugrabitev, ki mu jo očita obtožnica, sploh ni zgodila.
FOTOGRAFIJ­E: MOJCA MAROT Branko Mrkun vztraja, da se ugrabitev, ki mu jo očita obtožnica, sploh ni zgodila.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia