Slovenske Novice

Staroselci na sodišču dosegli prvo zmago

Avgust Gril izgubil tožbo proti Društvu Kočevarjev staroselce­v Bivšega predsednik­a društva na sodišču čaka kazenska zadeva

-

Sedanje vodstvo Društva Kočevarjev staroselce­v (DKS) iz Občic pri Dolenjskih Toplicah je v razčiščeva­nju domnevnih grehov prejšnjega predsednik­a DKS Avgusta Grila doseglo prvo veliko zmago. In to v tožbi, ki jo je proti društvu vložil Gril, ki je DKS vodil med letoma 1994 in 2016. Na novomeškem okrožnem sodišču je od DKS zahteval vrnitev 20.567 evrov. Lani nam je razložil, da gre za denar, ki ga je, ko je bil še predsednik društva, sam posodil DKS, da je to lahko izvajalo program. Iz svojih prihrankov in z računa svojih podjetij Gramat Gril in Gril Invest mu je v vseh teh letih posodil najmanj 200.000 evrov. Ko je društvo, nam je razložil, dobilo odobrena sredstva za njegovo delovanje, mu je denar vrnilo. A menda ne v celoti. Grilu naj bi bilo dolžno še 20.567 evrov. Toda tega Grilu na sodišču ni uspelo dokazati, zato so 14. januarja letos tožbeni zahtevek zavrnili. »Zoper navedeno odločitev se je tožeča stranka pritožila, vendar je višje sodišče v Ljubljani s sodbo dne 24. septembra 2020 pritožbo zavrnilo ter potrdilo sodbo sodišča prve stopnje,« so nam še pojasnili na novomeškem okrožnem sodišču.

Ostali le še bančni izpiski

»Sodišče tudi ni moglo odločiti drugače. Seveda smo zadovoljni z odločitvij­o,« nam je povedal sedanji predsednik DKS Marjan Štangelj, ki je z najožjimi sodelavci prepričan, da je prav Gril z različnimi manevri iz društva odnesel precej več denarja.

»Izginilo je še mnogo več sredstev, pri čemer nam Gril še zdaj ni vrnil vse dokumentac­ije društva,« pojasni Štangelj. Prav lani v tem času nam je s tajnico društva Mojco Pogačnik podrobneje razlagal domnevno sporne finančne tokove med Grilovim vodenjem društva. »Mi izhajamo iz izpiskov, pod katere smo potegnili črto, koliko je on dal društvu in koliko je vzel od njega,« nam je lani povedal Štangelj in dodal, da se lahko zanesejo le na bančne izpiske, saj dostopa do vsega preostaleg­a arhiva nimajo – ker je pri Grilu.

Med letoma 2007 in 2015 je, kot izhaja iz izpiskov, Gril osebno ter njegovi dve podjetji z računa društva prejel več kot 120.000 evrov. Gril pa je vanj vložil 54.000 evrov. »On je pod pretvezo, da je društvo nelikvidno, osebno vlagal denar. Takoj zatem pa so prišli veliki računi njegovih podjetij in obstaja sum pranja denarja,« je menil Štangelj. Dodal je, da ni bilo potrebe po posojilih, saj od koroške vlade dobijo na leto več kot 20.000 evrov, in da z likvidnost­jo nimajo težav. Hkrati so sumili, da so posojilne pogodbe ponarejene in da so bili tudi računi, ki jih je Gril prek svojega podjetja pošiljal društvu, fiktivni. Za tako imenovani čmrljak si je denimo na Gril invest nakazal 4916 evrov.

Z ovadbo nad Grila

Očitke je Gril zavrnil. Zatrdil nam je, da so nonstop delali v korist njihove kulturne dediščine in da je zalagal še svoj denar. »Še danes zaradi vsega skupaj mirno spim. Vem, da nihče ni nič ukradel, ampak samo dodajal,« je še povedal Gril in Štanglju očital, da »laže, kot pes teče« ter da se ne boji revizije poslovanja, saj bo ta pokazala, da ni bilo nobenih nepravilno­sti. Ni pa želel, da bi člani društva iz njegove pisarne odnesli fascikle z dokumenti, saj se tako ne bi mogel braniti pred obtožbami. »Naš arhiv je na razpolago za slehernega, a ne, da ga odpeljejo,« je pristavil. Društvo Kočevarjev staroselce­v je že konec leta 2016 Grila ovadilo zaradi suma, da je pri vodenju prekoračil svoja pooblastil­a ter jih z neupraviče­no porabo sredstev oškodoval. Na novomeškem tožilstvu so nam pojasnili, da so 12. julija 2019 na tamkajšnjo okrajno sodišče zoper Grila vložili obtožni predlog zaradi storitve treh kaznivih dejanj, in sicer ponareditv­e ali uničenja poslovnih listin, izneverjan­ja ter zatajitve. V zvezi s tem je bila 3. decembra lani po pojasnilih sodišča zoper Grila in še dva soobdolžen­a že izdana sodba o kaznovalne­m nalogu, ki pa je bila po vloženih ugovorih 18. maja letos s sklepom razveljavl­jena. »O obtožnem predlogu Okrožnega državnega tožilstva v Novem mestu bo sodišče odločalo v rednem postopku. Glavna obravnava še ni razpisana,« so sklenili na novomeškem okrajnem sodišču.

 ??  ??
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Društvo ima sedež v Občicah pri Dolenjskih Toplicah.
FOTO: IGOR MALI Društvo ima sedež v Občicah pri Dolenjskih Toplicah.
 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Augustu Grilu s tožbo ni uspelo, vse očitke na svoj račun pa zavrača.
FOTO: MARKO FEIST Augustu Grilu s tožbo ni uspelo, vse očitke na svoj račun pa zavrača.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia