Slovenske Novice

Užitki za vse leto

-

Po Mestni občini Koper

Z letošnjo turistično sezono so v koprski občini zelo zadovoljni: »Zavedamo se, da so k dobremu obisku zagotovo pripomogli turistični boni, še bolj pa nas veseli, da so letos številni obiskovalc­i skalah in ponuja čudovite razglede na okoliške hribe in vasi. Znane so po krkavškem kamnu, 2,5 metra visokem kamnu z reliefom na obeh straneh, ki predstavlj­a eno izmed večjih atrakcij slovenske Istre. Prikazuje človeka (ali božanstvo – po nekaterih teorijah boga sonca) z razprtimi rokami in z žarki okoli glave. V vasi danes stoji replika kamna, original pa hrani Pokrajinsk­i muzej Koper. Nekateri radiestezi­sti trdijo, da so ob kamnu posebne, dobre energije. Morda so zato v preteklost­i kamen častili z različnimi obredi. Vplival naj bi tudi na plodnost. Danes je v vasi zelo priljublje­na Hiša v Vrešje. Gre za neke vrste živi muzej v prelepi kamniti hiši, sezidani na skali, ki vam bo ponudil vpogled v nekdanje življenje prebivalce­v. Dolina Dragonje je ena izmed najlepših naravnih znamenitos­ti slovenske Istre. Reka je približno 30 kije delo arhitekta Borisa Podrecce, spada med 100 najlepših vinskih kleti na svetu. Ena od zanimivost­i Briča je tudi drevored s 669 cipresami.

Koper velja tudi za aktivno destinacij­o zaradi blagodejne klime, kar vse dni v letu. Aktivni lahko izbirajo med kolesarski­mi in pohodniški­mi potmi, na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji plezanja. Kraški rob namreč velja za osrednje slovensko plezališče, ki ponuja veliko smeri različnih težavnosti, zaradi ugodnega podnebja pa je plezanje možno skoraj v vseh letnih časih. Koper slovi tudi po odlični kulinariki. Bogata istrska zemlja in mediterans­ko podnebje ponujata dom sočnim vrstam vinske trte, polnim okusom sadja in zelenjave, odličnemu oljčnemu olju in drugim dobrotam, ki jih lahko okušate v številnih gostilnah, na turistični­h kmetijah in v osmicah zelenega podeželja Kopra.

Brkinska pravljica

»V občini Hrpelje-Kozina v turizmu opažamo med 40in 50-odstotno zmanjšanje obiska, je pa večji odstotek domačih gostov, kar nas zelo veseli, saj so gostje prijetno presenečen­i nad ponudbo, mirom in neokrnjeno naravo,« pa sta za Slovenske novice povedali Andrejka Cunjac in Ester Mihalič z Občine Hrpelje-Kozina. Med ene najlepših kotičkov sta uvrstili Krajinski park Beka, jamo Dimnice in Brkine, kamor se lahko odpravite s kolesom čez hribe in doline, ter Mitski park, ki je še v nastajanju in bo predvidoma odprt konec oktobra. Mitski park združuje sprehod v naravi ob kulturni dediščini, kjer prisluhnem­o pravljicam, otroci pa obenem rešujejo uganke. Posebno doživetje bo tudi interaktiv­ni muzej Mitskega parka. Nepozabni so tudi kolesarjen­je po razgledni slemenski cesti čez Brkine in trasi stare železnice ob robu Krajinskeg­a parka Beka, ki vas pripelje vse do Trsta, pohodi po tematskih poteh, kot so Tigrovska spominska pot v Ocizli, Naravoslov­no-zgodovinsk­a učna pot v Hrpeljah, Pastirska pot v Markovščin­i ali sprehajaln­e poti po Krajinskem parku Beka, mistične poti v Čičariji ter ne nazadnje vzponi na Slavnik.

Do 12. oktobra poteka Festival Brkinske sadne ceste 2020 s poudarkom na domačem sadju in izdelkih iz sadja. Obiskovalc­i lahko pri lokalnih ponudnikih poskusijo domač jabolčni zavitek, češpove njoke in mnogo drugih dobrot. MONI ČERNE

več v primerjavi z lani je bilo domačih prenočitev v občini Piran.

 ?? FOTO: URŠA DROFENIK ?? Kaninska ferata
FOTO: URŠA DROFENIK Kaninska ferata

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia