Slovenske Novice

Štoka: izbrani teran, 2019

Vino s kraške kmetije izvažajo tudi v ZDA, kjer so navdušeni nad avtohtonim­i sortami in penino

- Š. A.

a kraški kmetiji, stari več kot 200 let, se z vinarstvom in vinogradni­štvom danes ukvarja že šesta generacija družine Štoka. »Blagovna znamka Štoka pa je bila prvič predstavlj­ena širšemu trgu leta 1989, ko smo začeli stekleniči­ti vina,« nekaj besed o daljni in bližnji zgodovini pove Mojca Štoka.

NKot pravi, vsakdo pri delu prispeva svoj delež, medtem ko oče Primož in sin Tadej skrbita za vinsko zgodbo. »Kmetija zavzema približno 30 hektarjev, od katerih je 8 hektarjev vinogradov, v njih pa uspeva približno 40.000 trsov. Večinoma so to trte refoška, ki nam na Krasu daje vsem znano vino teran, potem so tu še cabernet sauvignon, merlot, malvazija, vitovska grganja, chardonnay,« trte zajame beseda sogovornic­e. Največ vina seveda prodajo na domačem trgu, nekaj pa ga izvažajo v tujino, predvsem v Združene države Amerike, kjer so najbolj navdušeni nad avtohtonim­i sortami – teranom in vitovsko grganjo – ter nad peninami, še pove Mojca Štoka. Mi smo med vini, ki prihajajo s kmetije Štoka, tokrat izbrali teran. Izbrani teran je vino iz sorte refošk, ki eno leto zori v velikih hrastovih sodih po recepturi, ki se prenaša iz roda v rod. Znan je po intenzivno karminasto temno rdeči barvi. Ima izrazito cvetico po gozdnih sadežih, je poln in harmoničen.

Kaj pa hrana? Na kraški kmetiji ga priporočaj­o k rdečemu mesu, mesu na žaru, suhomesnim izdelkom – predvsem k pršutu, tudi k divjačini ter pikantnim oziroma bolj zorjenim sirom.

Poln in harmoničen!

 ?? FOTO: ROXILLER/ GETTY IMAGES ?? Večna ljubezen – pršut in teran
FOTO: ROXILLER/ GETTY IMAGES Večna ljubezen – pršut in teran
 ?? FOTO: ARHIV DRUŽINE ŠTOKA ?? Štoka: izbrani teran
FOTO: ARHIV DRUŽINE ŠTOKA Štoka: izbrani teran
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia