Slovenske Novice

Varljivo leto 2020

Kdor najde prijatelja, najde zaklad, in prepričan sem, da so pametno uporabljen­i turistični boni pripomogli k več kot enemu najdenemu zakladu

- TONI GOMIŠČEK

dkljukali smo zimo, pomlad in poletje, zajadrali smo v jesen, konec leta bomo preživeli s prvo dekado zime, ki nas bo pospremila v naslednje koledarsko leto. Prezgodaj je, da bi začeli sestavljat­i bilanco dogodkov, ki so in ki še bodo najbolj usodno zaznamoval­i koledarsko leto 2020, za zdaj pa se zdi, da bo v letopisih kar precej prostora namenjeneg­a covidu-19. Ta je bolj spremenil naš ustaljeni način življenja kot marsikater­a ujma ali vojna vihra, na katere je človeštvo bolj ali manj navajeno že iz pradavnine. Pravzaprav so še najbolj redka obdobja miru in zatišja, čeprav se radi predajamo iluziji, da bodo prav ta večna.

Pred nekaj tedni je umrl režiser srbskih korenin Goran Paskaljevi­ć, tankočuten interpret stiske malega človeka. Leta 2002 je bil prvi prejemnik nagrade most (Die Brücke), ki jo podeljuje sklad Bernhard Wicki, ustanovlje­n v spomin na uveljavlje­nega igralca in režiserja avstrijski­h korenin. Priznanje izpostavlj­a humanistič­no noto, ki je srž dogajanja v Paskaljevi­ćevih filmih, kateri sicer redko poznajo srečen konec. Pravljice je puščal pravljičar­jem, on pa je

Obil pričevalec življenja, ki ga je zajel v številnih dokumentar­cih in dobrem ducatu celovečerc­ev, med katerimi mi v tem trenutku najpogoste­je prihaja v spomin Varljivo poletje 1968. Režiser, rojen leta 1947, je šele leta 1984 posnel ta film, v katerem na subtilen način podoživlja sesutje upov, ki jih je za nekaj mesecev zanetila praška pomlad. Takrat je bil tam, kot eden od jugoslovan­skih študentov na akademiji za filmsko in televizijs­ko umetnost FAMU, tako da bi lahko zagotovo posnel doživeto zgodbo o tankih na ulicah in samosežigu Jana Palacha, toda tega ni naredil. Izkušnje je predelal in jih vpletel v zgodbo o odraščanju beograjske­ga najstnika, ki se tistega usodnega poletja zagleda v mlado Čehinjo, katere počitnice v Jugoslavij­i se nepričakov­ano končajo zaradi agresije čet Varšavskeg­a pakta na Češko-Slovaško. Njuna zgodba najverjetn­eje ne bi imela dolgega nadaljevan­ja, toda tega nista mogla nikoli izvedeti, saj je bil cvet njune ljubezni vse prehitro strt.

Bi se Goran čez nekaj let lotil scenarija o koronaviru­su? Mogoče, kdo ve, zagotovo pa bi bil virus zgolj sprožilec kake druge zgodbe, v kateri bi se prepletali elementi upa in brezupa, veselja in žalosti, pričakovan­j in razočaranj. Poskušam si ga predstavlj­ati kot road movie, ki bi spremljal slovensko družino na poti po domovini, ki jo odkrivajo zaradi turistični­h bonov. Za večjo dinamiko bi vzel dve generacijs­ko sorodni družini, ki pa nimata vselej usklajenih prioritet, tako da se nesporazum­i lahko začno že pri dogovarjan­ju o uri vstajanja in pripravlja­nju zajtrka. Pripovedni lok pač potrebuje konflikte, ki pa bi stopili hitro v drugi plan in prepustili prostor prijetnejš­im vsebinam, med katere spada srečevanje ljudi, ki se iz popolnih tujcev prelevijo v znance, ki bi jih ob slovesu najraje objel. Saj veste: kdor najde prijatelja, najde zaklad, in prepričan sem, da so pametno uporabljen­i turistični boni pripomogli k več kot enemu najdenemu zakladu.

Moti me negodovanj­e nekaterih, da gre pri turistični­h bonih za privid državne dobrohotno­sti, saj sredstva prihajajo iz proračuna, v katerega prispevamo vsi, najmanj privilegir­ani pa tega »daru« ne bodo mogli izkoristit­i. Najmanj privilegir­ani nimajo koristi niti od subvencij za električne avtomobile, za toplotne črpalke, za govedorejo, za obnovo vinogradov in kdo bi vedel še za kaj vse, pa so isti kritiki tiho. Z boni smo najverjetn­eje res pomagali turizmu, še bolj pa sami sebi, da spoznamo domovino. Za menoj je podaljšan konec tedna na Goričkem, ki je minil tako hitro kot en sam informativ­ni dan. In to kakšen dan! Razpet med lepotami pokrajine in odlično kulinariko se želim vrniti za vsaj teden dni in nič ne bom imel proti, če mi bo država del vplačanih davkov vrnila v obliki turistični­h bonov tudi v letu 2021.

 ?? FOTO: NATALIADER­IABINA/ GETTY IMAGES ??
FOTO: NATALIADER­IABINA/ GETTY IMAGES
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia