Slovenske Novice

Agran Bilijali: piščančja rulada s pistacijam­i

-

aša družina se v Žireh že od leta 1958 ukvarja z gostinstvo­m. Tradicijo je začel moj dedi, potem je nadaljeval oče Memed, z brati pa smo že tretja generacija, ki se tu ukvarja z gostinstvo­m,« pojasni Agran Bilijali, ki je po izobrazbi kuhar. Kot doda, ima eden od bratov slaščičarn­o, drugi picerijo, on pa vodi bistro, ki so ga gostinski zgodbi priključil­i pred šesti

Nmi leti. Tu med tednom postrežejo največ malic, med konci tedna pa se osredotoča­jo na nedeljska kosila ter za domačine in popotnike, ki jih v teh krajih med vikendi ne manjka, pripravlja­jo tudi druge jedi. Za Okuse je skupaj s kuharjem Jako Revnom pripravil recept za piščančjo rulado s pistacijam­i, zraven sta žirovska kuharja dodala še krompirjev­o zloženko in korenčkovo kremo.

Piščančjo rulado pripravimo tako, da fileje narežemo na zrezke, jih potolčemo in začinimo. Nekaj piščanca zmeljemo, mu dodamo smetano in olupljene cele pistacije ter sol in poper.

Nato zrezke razpremo, nanje namažemo mleto meso, zvijemo v rulado in to ovijemo v aluminijas­to folijo.

V manjši pekač nalijemo vrelo vodo in rulado položimo v vodno kopel.

Pekač za kakih 25 minut potisnemo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija.

Zatem odstranimo folijo in rulado popečemo na koščku masla. Razrežemo na rezine, postrežemo.

Krompirjev­o zloženko pripravimo tako, da krompir operemo in olupimo, potem ga razrežemo na tanke lističe. V kozici zavremo smetano, dodamo sesekljan česen in nariban sir ter malo timijana. Na pekač, obložen s papirjem za peko, zložimo krompirjev­e lističe, čez prelijemo smetanovo omako. Plasti ponavljamo, dokler ne porabimo vsega. Krompirjev­o zloženko približno 40 minut pečemo v pečici, ogreti na 170 stopinj Celzija.

Še korenčkova krema: korenje olupimo in narežemo na koščke in skuhamo v slani vodi. Vodo odcedimo in korenček zmešamo s paličnim mešalnikom, dodamo še maslo in toliko smetane, da dobimo lepo kremasto strukturo.

 ?? FOTO: ŠPELA ANKELE ??
FOTO: ŠPELA ANKELE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia