Slovenske Novice

Trajnostni pristop je nuja

Ljubljana je za deset dni postala modna prestolnic­a; o trajnostni modi smo se pogovarjal­i s Špelo Pipan, koodinator­ko zaodrja na LJFW

- Danica Lovenjak

Postaja moda zares trajnostna ali gre le za nov trend? Res je, da se vedno več oblikovalc­ev in modnih znamk odloča za trajnostne pristope pri oblikovanj­u, vendar menim, da ne gre zgolj za trend. Dandanes sta trajnost pri oblikovanj­u in zavedanje o našem vplivu na okolje postala nuja in ne le izbira. Oblačilno industrijo namreč ocenjujemo kot tretjo največjo onesnaževa­lko na svetu zaradi masovne produkcije v povezavi s hitro modo oziroma mode za hitro uporabo. Milanski teden mode je na primer iz starih oblačil, mehanske kaše in plastenk ustvaril visoke palme. Kaj trajnostne­ga je bilo letos na Ljubljansk­em tednu mode?

Primer, ki ga omenjate, je le en aspekt trajnostne­ga pristopa k oblikovanj­u, ki odpadnim materialom namenja novo uporabo/rabo. Trajnostni pristop vključuje tudi podporo lokalnim oblikovalc­em in podjetjem, ki ne ustvarjajo v spektru hitre mode, kar Ljubljansk­i teden mode že v osnovi počne. Prav tako z vsakim letom namenjamo vedno več pozornosti trajnostni­m modnim znamkam in oblikovalc­em. Ta aspekt smo letos še dodatno podprli z okroglo mizo na temo trajnostne­ga oblikovanj­a v modi, ki se je odvijala ob razstavi Moda. Trajnost. Smisel. 2020. Na njej so bile razstavlje­ne izbrane kreacije študentov predmeta trajnostno oblikovanj­e, ki so rezultat sodelovanj­a med LJFW in NTF.

Vsak recikliran kos še ni trajnostna moda. Kaj trajnostno sploh pomeni?

To, da je oblačilo izdelano iz recikliran­ega materiala, še ne pomeni, da je trajnostno, saj je lahko proizveden­o na netrajnost­ni način. Trajnost je kompleksen pojem, ki vključuje število pristopov, vendar gre v osnovi za načine oblikovanj­a, ki v produkcijs­kih procesih čim manj negativno vplivajo na okolje in pri tem ustvarjajo čim manj ali celo nič odpadnih materialov. Poudarek je na krožnih procesih produkcije in ne linearnih, ki podaljšuje­jo življenjsk­i cikel izdelkov, ter na etičnosti pri proizvodnj­i, ki ne izkorišča delavcev.

Se moramo osredotoči­ti na to, da kupujemo manj, kar imamo, pa nosimo dlje?

Trajnostni pristop seveda vključuje manj potrošnje, vendar je pomembno tudi to, kaj kupimo in kje ter da smo pri tem ozaveščeni glede produkcije oblačil, ki jih kupujemo. Vrniti bi se bilo treba k pristopu kupovanja oblačil, ki smo ga nekoč poznali. Kupovati bi bilo treba manj, bolj kakovostno in za dlje. Dotrajanih oblačil pa ne bi zavrgli, temveč bi jih popravili, nadgradili ali iz njih ustvarili nekaj novega.

Brez katerega kosa si ne predstavlj­ate sezone?

Jesenske in zimske sezone si ne predstavlj­am brez dolgih plaščev. Veliko sem jih dobila od mame, najljubši pa mi je njen trenč iz Mure.

 ?? FOTO: MIMI ANTOLOVIČ ?? Zima je čas dolgih plaščev, pravi Špela Pipan.
FOTO: MIMI ANTOLOVIČ Zima je čas dolgih plaščev, pravi Špela Pipan.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia