Slovenske Novice

Na prodaj je hiša Buffala Billa

Prizorišče kultne grozljivke Ko jagenjčki obmolknejo je na voljo Tam sta se spopadla junaka Jodie Foster in Ted Levine

-

VELJA za najboljšo psihološko grozljivko vseh časov in sploh za eno najvplivne­jših filmskih uspešnic, za zgodbo, ki nikogar ne pusti ravnodušne­ga in ki gledalca preganja še dolgo. In spomini na uprizorjen­o grozo ostanejo živi še leta in leta, zato ni dvoma, da se bo marsikdo ob branju spodnjih vrstic spomnil kot struna napetega in strašljive­ga dogajanja, v katerem so imeli glavne vloge Jodie Foster, Anthony Hopkins in Ted Levine.

Kot nalašč za noč čarovnic

Hiša, v kateri je živel pošastni Buffalo Bill, je namreč na prodaj, poročajo ameriški mediji. Točneje nepremični­na, ki so jo uporabili med snemanjem ikoničnega filma Ko jagenjčki obmolknejo 1991.: njena lastnika sta že od 1976. zakonca Barbara in Scott Lloyd, ki sta posestvo ustvarjalc­em grozljivke med snemanjem oddala, pozneje pa še nekaj let živela na njem. Njuna hiša v Perryopoli­su v Pensilvani­ji je prikupna in domačna, zagotavlja­ta, ima štiri spalnice, prostorno verando, ohranila pa je nekaj podrobnost­i iz časov, ko je bila dom strahotnem­u serijskemu morilcu, ki je svoje žrtve odiral. Denimo lesen pod, skoraj nespremenj­ena pa je tudi jedilnica, v kateri se je Clarice Starling pogumno spopadla z okrutnežem. »Skoraj ves svet je že videl notranjost te hiše, zdaj pa jo lahko kupite in v njej živite tudi vi, za 260.000 evrov!« domovanje oglašujejo agentje, ki se lahko kljub koronakriz­i pohvalijo s kar veliko zanimanja za nepremični­no. No, ta ima tudi bazen, za hišo pa je kot spomenik parkiran še vagon: na zemljišču, kjer danes stoji hiša, sta nekoč namreč stali železniška postaja in pošta.

Klet je povsem drugačna, kakor so jo prikazali v grozljivki, mirijo agentje, ki vabijo k nakupu hiše še pred nočjo čarovnic, ko si bodo lahko novi lastniki priredili zabavo, kot se spodobi, na moč strašljivo, kakopak. Pred leti je hotela hišo kupiti organizaci­ja PETA in jo preurediti v muzej sočutja: v notranjost­i bi izobesili kože okrutno umorjenih živali, ki bi si jih lahko nadeli obiskovalc­i. Kakor Buffalo Bill! No, načrti so potem padli v vodo in domovanje serijskega morilca je zdaj znova na voljo. Spomnimo, Ko jagenjčki obmolknejo temelji na istoimensk­em romanu Thomasa Harrisa iz leta 1988, tri leta pozneje pa sta ga na velika platna preselila scenarist Ted Tally in režiser Jonathan Demme. Postal je šele tretji film v zgodovini, ki je prejel oskarja v petih najpomembn­ejših kategorija­h, za najboljši film, moško in žensko vlogo ter režijo in scenarij, obenem pa je edini film iz žanra grozljivk z najprestiž­nejšim kipcem. E. B.

tisoč evrov za življenje kot v grozljivki!

 ?? VIR: YOUTUBE VIR: YOUTUBE ?? Notranjost je povsem domačna in topla.
Zapisala se je v filmsko zgodovino.
VIR: YOUTUBE VIR: YOUTUBE Notranjost je povsem domačna in topla. Zapisala se je v filmsko zgodovino.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia