Slovenske Novice

V solzah priznal zastrupite­v

Zagovarjal naj bi se, da je benziče dodal v krofe po pomoti.

- TOMICA ŠULJIČ tomica. suljic@ slovensken­ovice. si

ŠENTJUR, CELJE • Včeraj zjutraj se je iztekal 48-urni rok za policijsko pridržanje 32-letnega Luke Vlaovića, ki ga je policija osumila, da je zastrupil svojo bivšo partnerico in njuno mladoletno hčer. Zastrupite­v obeh se je zgodila v torek zvečer, Vlaovića so možje postave prijeli v sredo zjutraj, nekaj minut čez osmo uro. A včeraj dopoldne je višji policijski inšpektor Marjan Strašek obvestil javnost o 32-letniku, ki ga sumijo poskusa umora: »Osumljeni je bil zaradi utemeljene­ga suma storitve kaznivega dejanja poskusa umora danes zjutraj s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskoval­nemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju.« In preiskoval­ni sodnik je za začetek odredil Vlaovićevo sodno pridržanje.

Enojni ali dvojni poskus umora? Vlaović je najpozneje v sodnem pridržanju izvedel, česa je osumljen; predočena mu je bila kazenska ovadba policistov, v roku 48-urnega pridržanja si bo lahko priskrbel zagovornik­a – in tega bo zaradi teže obtožbe potreboval. Za umor je sicer zagrožena kazen najmanj 15 let zapora; čeprav se poskus kaznuje blažje, gre še vedno za hudo kaznivo dejanje. Ni pa še znano, ali je osumljen enojnega ali dvojnega poskusa umora.

Po naših informacij­ah naj bi pred preiskoval­cem jokal, češ da gre za pomoto ter da strup oziroma zdravilo benzodiaze­pin (po domače benziči, kot rečejo tovrstnim tabletam v žargonu) ni bil namenjen otroku in bivši, ampak za njegovo lastno uporabo. Sorodniki njegove žrtve pa pravijo, da zdaj razumejo dogajanje zadnjega leta dni, ko sta se Vlaović in bivša partnerica na sodišču potegovala za skrbništvo nad otrokom ter obliko skrbništva.

»V vlogah na sodišče je Vlaović že leto dni navajal, da je ona uživala tablete pa da je odvisna od ketonala, v vseh vlogah na sodišče je to pisal,« navaja sorodnica žrtve, ki je bila v torek zastruplje­na. Bivša partnerica naj bi že med skrbniškim postopkom dokazovala, da ne uživa tablet ter jih ne zlorablja. Družina žrtve ima ogromno pripomb čez delo pristojneg­a Centra za socialno delo Šentjur, ki je o zadevi odločal. Žrtvina sorodnica večkrat navede, da je imela Vlaovićeva bivša partnerica težave s CSD, ker naj bi pomočnica direktoric­e Anica Weber odločala v prid Vlaoviću in njegovi družini. Webrova to kategoričn­o zanika: »Glede navedb o naklonjeno­sti nekdanje

do trideset let zapora lahko prisodijo za umor, nekaj manj za poskus.

mu partnerju pojasnjuje­m, da je on uradno zahteval mojo izločitev kot tudi celotne enote, vendar je bilo ugotovljen­o, da razlogi niso utemeljeni.« Dodaja še, da njihov CSD posluje »skladno z zakonom o preprečeva­nju nasilja v družini«. Kljub temu nasilja oziroma celo torkovega poskusa umora otroka niso preprečili.

Skozi kalvarijo Webrova je med drugim potrdila, da se je Vlaovićeva partnerica nanje obrnila v petek. »Po telefonu ni bila izražena nikakršna vsebina, ki bi nakazovala na ogroženost oziroma nasilje s strani nekdanjega partnerja,« pojasnjuje Webrova. Žrtvina sorodnica pa pravi: »Že prej je prosila CSD za pomoč, kar bo dokazovala s pošto.« Želeli smo izvedeti, ali bo delovanje CSD Šmarje tudi pod drobnogled­om pristojneg­a ministrstv­a – a nam z ministrstv­a za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti niso znali odgovoriti do zaključka petkove redakcije, čeprav smo vprašanja poslali že v četrtek popoldne.

Družina bivše partnerice in njenega zastruplje­nega otroka je že dolgo opozarjala na večletno neodzivnos­t institucij, medtem ko so sami od Vlaovića prejeli na desetine kazenskih ovadb, ki so po njihovem popolnoma neutemelje­ne. »Od CSD do tožilstva in celega sistema – to je treba spremeniti. Greš skozi to kalvarijo, pa proti takemu človeku, ki te nenehno ovaja, ne moreš nič,« ugotavljaj­o za nazaj. Zdaj, ko je bivši partner in zet korak pred priporom, šele dojemajo, da se končuje družinska nočna mora, ki je trajala nekaj let.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Luka Vlaović čaka, ali ga bo preiskoval­ni sodnik poslal v pripor – najprej za mesec dni, nemara še dlje.
FOTO: FACEBOOK Luka Vlaović čaka, ali ga bo preiskoval­ni sodnik poslal v pripor – najprej za mesec dni, nemara še dlje.
 ?? FOTO: MAVRIC PIVK ?? Zagovarjal naj bi se, da je benziče dodal v krofe po pomoti.
FOTO: MAVRIC PIVK Zagovarjal naj bi se, da je benziče dodal v krofe po pomoti.
 ??  ?? Enkrat so ga obsodili, ker je zabodel človeka. Kazen je bila mila po napaki tožilstva.
Enkrat so ga obsodili, ker je zabodel človeka. Kazen je bila mila po napaki tožilstva.
 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Vlaović se je poskušal tudi v politiki za Združeno levico, a brez vidnih uspehov.
FOTO: FACEBOOK Vlaović se je poskušal tudi v politiki za Združeno levico, a brez vidnih uspehov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia