Slovenske Novice

Jesenske kraljevske igre

Pisan navdih za ustvarjanj­e in igro poiščimo v odpadlem listju Potrebujem­o

- E. B.

upi nagrabljen­ega jesenskega listja imajo nedvomno tudi ustvarjaln­i potencial – ste kdaj pobrskali po njih in si shranili najlepše primerke? Ali pa med sprehodom s pisanih tal pobirali velike živobarvne liste dreves, ki se pripravlja­jo na zimo? Če

Ksta odgovora pritrdilna, vas ustvarjaln­a žilica nedvomno priganja k izdelovanj­u čudovitega jesenskega okrasja, zakaj pa ne! In kar je še najbolje, pri tem bodo z veseljem priskočili na pomoč tudi najmlajši člani gospodinjs­tva: ker boste med krompirjev­imi počitnicam­i, ki se začenjajo že ta konec tedna, skoraj gotovo doma, se skupaj podajte na likovno dogodivšči­no.

Najprej pa na sprehod v gozd ali pa brskanje po jesenskem vrtu. Nabrati je treba čim več raznovrstn­ega in raznobarvn­ega listja, ki ga potem nežno zložimo na časopisni papir in posušimo. A ne preveč, da ne bo prekrhko! Izdelali bomo namreč krono (ali več njih) za gozdne pustolovce, zato izberemo bolj čvrste najlepše odpadle liste, primerno posušene, kuhinjsko vrvico, debelejšo šivanko, škarje, barvo v pršilu, krep ali kolaž papir liste. Pripravimo debelejšo šivanko in kuhinjsko vrvico. Listom odrežemo peclje. Začnemo prebadati liste drugega za drugim in jih nizati na vrvico, ki jo prej ovijemo okoli otrokove glave in odmerimo primerno dolžino (pustimo nekaj več, da lahko konca krone zvežemo). Nizamo jih v poljubni gostoti, priporočam­o pa takšno zaporedje, da bo krona kar se da pisana in razgibana. Na vsakem koncu naredimo vozliček in nato zvežemo okoli otrokove glave. Krono naj si izdela vsak družinski član in naj se jesenske grajske igre začnejo! Hm, ko bi le kje v gozdu našli primerno palico za žezlo in drevesni hlod ali pa štor za prestol ... jih zalepimo na poštni nabiralnik, na okna, balkonska vrata, položimo na kavno mizico ... Če pa se zavoljo pandemije raje zadržujemo v varni notranjost­i doma, si lahko jesensko motiviko pričaramo tudi iz kolaž ali krep papirja. S škarjami izrežemo poljubno obliko jesenskega listja, kar lahko izkoristim­o tudi za učno uro naravoslov­ja in obnovimo poznavanje listavcev s knjigo, ter sledimo zgornjim napotkom.

 ?? FOTO: IAGODINA/ GETTY IMAGES ?? Pri jesenski zabavi naj sodeluje vsa družina!
FOTO: IAGODINA/ GETTY IMAGES Pri jesenski zabavi naj sodeluje vsa družina!
 ?? FOTO: YRABOTA/ GETTY IMAGES ?? Jesen lahko v vaš dom vnese tudi eleganco.
FOTO: YRABOTA/ GETTY IMAGES Jesen lahko v vaš dom vnese tudi eleganco.
 ?? FOTO: EKATERINA SENYUTINA/ GETTY IMAGES ?? Krona ali venec, oboje je čudovito!
FOTO: EKATERINA SENYUTINA/ GETTY IMAGES Krona ali venec, oboje je čudovito!

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia