Slovenske Novice

ogoljufa l za Župnika 195.000 evrov!

Razvpit i Rom Velijan Kovačič spet za zapahi. Izsiljeva l fotkami s golega dekleta .

- TANJA JAKŠE GAZVODA tanja. jakse@ slovensken­ovice. si

NOVO MESTO • So ljudje, ki so nepoboljšl­jivi in v svoji pokvarjeno­sti najdejo vedno nove načine, da se spravijo nad nič krive in mnogokrat naivne posameznik­e. Eden takšnih pokvarjenc­ev je 42-letni Velijan Kovačič iz Semiča, ki je nekdaj živel v Brezju pri Novem mestu. Je stalni gost sodišč in zaporov. In če pred roko pravice v upanju po čim nižji kazni vedno znova skesano obljublja, da je bilo tokrat res zadnjič, saj želi s svojimi petimi otroki zaživeti pošteno in zgledno, pa ga, samo da pride na prostost, znova zasrbijo prsti. Tokrat se je za rešetkami znašel zato, ker je izsiljeval z golimi fotografij­ami mladoletni­ce, skupaj s pajdaši pa je z grožnjami in ustrahovan­jem od občana izsilil več kot 10.000 evrov. Zdaj na sojenje čaka v priporu.

Gole fotke le past Velijan Kovačič ima tako dolg seznam grehov, da bi lahko o njem napisali knjigo. Navzven daje vtis poštenjaka, ki se želi z delom izviti iz bede, v kateri živijo mnogi Romi. A žal so številni na lastni koži spoznali, da ni tako, da le išče priložnost, da se okoristi na nezakonit način. Zdaj je svojo dejavnost preselil na splet, točneje na facebook. Njegovo početje, pri katerem očitno ni bil sam, so pred dnevi presekali kriminalis­ti sektorja kriminalis­tične policije Policijske uprave Novo mesto, ki so ga zdaj s kazensko ovadbo zaradi izsiljevan­ja privedli pred preiskoval­nega sodnika, ta je zanj po zaslišanju odredil pripor.

»Med preiskavo so kriminalis­ti ugotovili, da se je oškodovane­c v začetku lanskega leta prek facebooka začel dopisovati z neznano mlajšo žensko, ki je na omrežju objavila svoje gole fotografij­e. Pozneje je stik z oškodovanc­em navezal moški, ki naj bi bil njen oče, in mu zagrozil, naj mu v zameno za molk izroči denar, ker da je hči mladoletna. Oškodovane­c se je zaradi strahu sestal z njim in mu izročil denar, vendar so izsiljeval­ci od njega ponovno zahtevali denar. Osumljenec je v sostorilst­vu z drugimi osebami od februarja 2020 z grožnjami in ustrahovan­jem od oškodovanc­a izsilil več kot 10.000 evrov. Kriminalis­ti so odvzeli prostost 42-letnemu izsiljeval­cu, ki so ga v preteklost­i že večkrat obravnaval­i zaradi ropov, nasilja v družini, goljufij, groženj in številnih premoženjs­kih kaznivih dejanj,«

je pred dnevi sporočila Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto.

Zadnjih pet let je Velijan Kovačič preždel za zapahi. Očitno se je tam vedel zgledno, saj je lahko ob vikendih zapustil zapor, pri tem pa je vprašanje, ali je bil kriminalno aktiven že v času, ko je imel proste izhode. Nazadnje smo namreč o njem poročali oktobra lani, ker je v začetku leta 2020 po telefonu grozil svoji partnerici Nataši Hudorovič. Rekel naj bi ji, da jo bo ustrelil in ji zažgal hišo, na sodišču pa je trdil, da ga je prijavila samo zato, ker je bila jezna nanj, saj je imel ljubico. »Komaj čakam, da pridem ven in zaživim pošteno življenje, sicer pa že šest let nisem bil na sodišču,« je takrat poskušal svojo podobo oprati 42-letnik, ki ni končal niti prvega razreda osnovne šole, je pa v preteklost­i s svojimi dejanji že večkrat opozoril nase.

Ogoljufal župnika, tožil državo

Zadnjo kazen, ki je nanesla skupaj pet let, si je prislužil s tatvinami, nasiljem in drugimi grehi. Za 195.000 evrov je ogoljufal župnika Antona Marinka, ko je ta služboval v Prečni. Pred desetletje­m in več je namreč na vrata župnišča večkrat potrkal Rom, šlo je za Danka Brajdiča, Velijanove­ga očima. Prosil je za pomoč in župnik je rad pomagal Romom, sploh s hrano in obleko. Potem je začel prihajati tudi Velijan in si počasi pridobil župnikovo zaupanje. Govoril je o svoji družini, otrocih, o strahu pred drugimi Romi, o izsiljevan­ju, pretepanju ter o tem, da se bo verjetno moral odseliti. Župnika je prosil, ali mu lahko pomaga, sam pa se je prikazoval za uspešnega podjetnika, saj da zbira barvne kovine in jih prodaja. Razlagal je, da želi kupiti stiskalnic­o, vozil je drage avtomobile, celo audija TT. Za to dejanje je bil

Velijan obsojen na slaba tri leta zapora, vrniti bi moral tudi denar, a je očitno ostalo le pri obljubah.

»Niti evra ni vrnil. Ampak o tem ne želim ne razmišljat­i ne govoriti,« nam je pred dnevi v telefonske­m pogovoru dejal župnik Marinko, ki je želel pomagati, na koncu pa bil grdo opeharjen. Upanje, da bi denar, šlo je za dediščino po očetu, nekaj pa si ga je celo izposodil, dobil nazaj, je že pokopal. Kovačič je na hiter zaslužek računal tudi med prestajanj­em zaporne kazni. Resda je julija 2015 za zapahi na Dobu doživel infarkt in za to okrivil »katastrofa­lne razmere« v našem največjem zaporu. Po njegovem je bila torej za infarkt in škodo odgovorna država, zato jo je tožil za 41 tisočakov. A dokazni postopek v pravdi je pokazal, da so bile njegove izjave močno prenapihnj­ene ali celo lažne. Tako ni dobil nobene odškodnine, mu je pa sodišče naložilo plačilo stroškov, ti so decembra 2019 znašali nekaj manj kot 2500 evrov. Sodbi prvostopen­jskega sodišča je pritrdilo tudi višje sodišče v Ljubljani, ki je v celoti zavrnilo obsojenčev­o pritožbo.

Niti evra ni vrnil župniku, ki ga je tako ogoljufal za kar 195 tisočakov.

 ??  ??
 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Velijan Kovačič je stalni gost sodišč.
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA Velijan Kovačič je stalni gost sodišč.
 ??  ?? Leta 2011 je novinarjem razlagal, kako so mu v strelskem obračunu umorili mamo. Takrat je bil ranjen tudi on.
Leta 2011 je novinarjem razlagal, kako so mu v strelskem obračunu umorili mamo. Takrat je bil ranjen tudi on.
 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Predstavlj­al se je za uspešnega podjetnika.
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA Predstavlj­al se je za uspešnega podjetnika.
 ??  ?? Anton Marinko je želel pomagati, a je bil opeharjen.
Anton Marinko je želel pomagati, a je bil opeharjen.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia