Slovenske Novice

Vrnila denar, dobila ženitno ponudbo

Mlada družina je izgubila kuverto z vso pomočjo Na srečo jo je našla zelo poštena najditelji­ca Joži

- BOŠTJAN FON bostjan. fon@ slovensken­ovice. si

JESENICE • Špela Černe s partnerjem živi v železarske­m mestu v predelu Podmežakla. Nerodnost, ki se jima je zgodila v četrtek, bi se lahko sprevrgla v veliko stisko že tako in tako pomoči potrebne družine, a na srečo lahko zapišemo zgodbo z lepim koncem. »Partnerja sem poslala na banko uredit potrebno in dvignit denar ter dokumentac­ijo. Odšel je v center Jesenic, kjer je Gorenjska banka, opravil in odšel.« Med potjo, ko je želel pogledati v enega od izpiskov, je ugotovil, da je brez kuverte. Izgubil je dokumente in ves denar, ki ga je dvignil. Ko sem spoznala, da se ne šali, sem podatke o izgubi takoj objavila na svoji facebook strani ter na straneh Jeseniški Radar, Ejga – za lepše Jesenice in na profilu Jeseniške dame. Zraven sem zapisala svojo številko. Upala sem, da bo najditelj razumel našo stisko.« V kuverti je bil znesek, ki je za mlado družinico s triletnim Titom trenutno edini vir preživetja. V nekaj minutah se je vest razširila po spletnih straneh, ki jih uporabljaj­o predvsem lokalni prebivalci. »Ni preteklo veliko, ko me je poklicala mlajša gospa in dejala, da je kuverto našla njena mami. Mislili sta, da nisem Jeseničank­a, saj je bil na izpiskih še moj stari naslov. Poklicala sem njeno mami, oglasila se je in vprašala, kakšen znesek je bil v kuverti. Ko sem ga potrdila, je dejala, da jo ima pri sebi. Odšla sem k njej, seveda z osebnim dokumentom, da sem ji dokazala, da sem to res jaz.« Nato Špela doda: »Ko me je poklicala hči gospe Joži Šterk, sem zajokala. Tako ... Tako lepo. Ko sva se z gospo srečali, sem dobila prijeten občutek. Kot da bi prišla k prijatelji­ci na kavo, ki mi je naredila uslugo. Lahko bi se zgodilo, da bi kuverto našel kdo, ki ni ravno pri denarju, in bi jo dal v žep. A to je dokaz, da še obstajajo dobri posameznik­i, ki jim ni vseeno za soljudi.« Špelina družinica se je preselila na Jesenice zaradi sinka. »Moj Tit ima hude težave z zdravjem. Na Jesenicah sta na voljo razvojna ambulanta in vrtec, ki mu bo zelo v pomoč, tudi druge zdravstven­e ustanove so na dosegu roke, povsod je izjemno strokoven in požrtvoval­en kader. Tako nameravamo na Jesenicah kar ostati.« Špela je včasih delala v gostinstvu, po izobrazbi je tehnik optik in si zelo želi doštudirat­i fiziko. Zaradi sina je morala prekiniti študij in se spopasti s težkimi razmerami. Potrebe so velike, sredstev pa malo. »Prav poteza gospe Šterk mi vliva veliko upanje za prihodnost, tako naše družine kot vseh nas,« je sklenila.

Kup sporočil

»Prišla sem v službo, v pisarno, ki jo imam v stavbi Območne obrtno-podjetnišk­e zbornice Jesenice. Vozilo parkiram vedno na severni strani stavbe, tokrat pa sem zavila na zahodno parkirišče, ki je ob pešpoti proti Podmežakli, ki gre čez železniški most,« pa se spominja poštena najditelji­ca Joži Šterk. »Šla sem proti vhodu in na tleh opazila kuverto.« Računovodk­inja z desetletji prakse je takoj prepoznala oznako banke ter skozi plastifici­rano okence kuverte nekaj rjavega. »Bil je bankovec za 50 evrov. Kuverto sem pobrala in videla, da je v notranjost­i še bankovcev. Zadaj je bil izpisek prometa na bančnem računu na ime Špela Černe z Bohinjske Bele.« Šterkova je po pisarnah povprašala, ali je bila v stavbi kakšna Špela, nato pa sedla za svoj računalnik in na facebooku objavila, da je našla kuverto.

»Poleg nas je center za socialno delo in pomislila sem, da je bila gospa nemara tam. V tistem pa sem že prejela klic Špele, z njo je navezala stik moja hči Tjaša, ki je njeno objavo o izgubljeni kuverti videla še pred menoj,« pove Šterkova. V njeni pisarni sta se srečali s Špelo, spili kavo in poklepetal­i. »Ne spodobi se okoristiti s tujim denarjem, saj nikoli ne prinese sreče,« je poudarila dobrosrčna gospa Joži in nam v smehu zaupala še prijetne jeseniške zgodbe: »Razvedelo se je, da sem našla kuverto z denarjem in jo vrnila. Med množico sporočil, ki sem jih prejela, se je našel junak, ki mi je izrekel veliko pohvalo za dejanje in ob tem ženitno ponudbo. Seveda sem jo vljudno zavrnila.«

Lahko bi se zgodilo, da bi kuverto našel kdo, ki ni ravno pri denarju, in bi jo dal v žep.

 ??  ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: BOŠTJAN FON ?? Špela Černe s kuverto, kjer je bil denar družinice v stiski.
FOTOGRAFIJ­E: BOŠTJAN FON Špela Černe s kuverto, kjer je bil denar družinice v stiski.
 ??  ?? »Tuj denar nikoli ne prinese sreče,« pravi poštena najditelji­ca Joži Šterk.
»Tuj denar nikoli ne prinese sreče,« pravi poštena najditelji­ca Joži Šterk.
 ??  ?? Ležala je na parkirišču.
Ležala je na parkirišču.
 ??  ?? Gorenjska banka na Jesenicah
Gorenjska banka na Jesenicah

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia