Slovenske Novice

Mladi up Slovenije pisal vladi

-

Študij na daljavo Eden od njih je Luka Podlipnik iz Rateč, maturant slovenske gimnazije v Celovcu, študent prvega letnika digitalneg­a menedžment­a na univerzi v Beljaku (University of Applied Sciences). Kot nam pove, v času koronakriz­e tudi pri njih pouk poteka na daljavo, torej je ves čas v domači vasi Rateče, nekaj izpitov pa bo moral opraviti tudi v živo. A zanj pouk po spletu ni ovira, pravzaprav mu to še bolj ustreza, saj si lažje organizira čas za svoje podjetnišk­e podvige ali za pisanje kakšnega literarneg­a izdelka. O podjetnem mladeniču, ki je že s 16 leti napisal svojo prvo knjigo, zmagoval na govorniški­h natečajih in leta 2018 postal mladi up Slovenije, smo lani že pisali, saj je bil še kot dijak sprejet v fundacijo Ustvarjaln­ik in že izdelal svoj produkt. To je Spirits of Slovenia, zbirka šestih avtohtonih slovenskih žganic lokalnih prideloval­cev iz različnih regij Slovenije, ki so zapakirane v lični embalaži in imajo vsaka svojo zgodbo, povezano s slovenskim­i miti in legendami. »Do alkohola imam drugačen odnos kot marsikdo drug. Gre za okušanje in ne za opijanje. Žganje, zbrano v Spirits of Slovenia, ima okus po Sloveniji in je namenjeno okušanju, zato je tudi v stekleničk­ah. Močno upam in si želim, da iz njih govorijo zgodbe o naši lepi deželi in naši zgodovini, ne zgolj alkohol,« nam je razložil maja lani. Luka ves čas piše blog, v katerem razmišlja o aktualnih dogodkih, pri čemer se ne izogiba ne lokalni ne svetovni politiki. Aktiven je pri organizaci­jah koroških Slovencev in povezovanj­u regije

Alpe-Jadran, pogosto se oglasi ob krivicah, ki se dogajajo okoli njega. Tokrat, ko so slovenski študentje ostali brez solidarnos­tnega dodatka, se je odločil, da bo s podporo večje skupine študentov opozoril širšo javnost in napisal javno pismo vladi.

Ali nas ne želiš več? »Draga Slovenija, mogoče se zavedaš dejstva, da živimo v Evropski uniji, kjer naj bi se lahko študenti in študentke prosto izobraževa­li in si nabirali dragoceno znanje zunaj domačega okolja. Naše prioritete so povezovanj­e in sodelovanj­e med sosednjimi in evropskimi državami, v katerih bomo po končanem izobraževa­nju lahko obdržali stike tako v poslovnem svetu kot tudi na nadaljnji življenjsk­i poti. Dostikrat nam ni lahko. Najhuje pa nam je, ko nam lastna domovina pokaže hrbet in nam na ta način očitno sporoča, da v njej nismo več dobrodošli,« je Luka začel svoje pismo, ki ga je 12. januarja poslal na vlado.

V nadaljevan­ju se je med drugim vprašal: »Ali nas, Slovenija, enostavno ne želiš več in bi nas najraje pozabila? Kako naj gojimo in izpopolnju­jemo svojo narodno pripadnost, če nam zapiraš vrata? Misliš, da se bo kdo z obogatenim znanjem še vrnil v Slovenijo, če imaš do nas takšen odnos? Kdo bo pisal nove skupne zgodbe o uspehu? Draga Slovenija, mladi, ki se izobražuje­mo zunaj tvojih meja, ustvarjamo skupen socialni, poslovni in družbeni evropski prostor. Zato nam ne zapiraj svojih vrat. Le kdo drug bo gradil temelje prihodnost­i, če ne mi,« je še zapisal v imenu študentov in študentk s stalnim prebivališ­čem v Sloveniji, ki študirajo po svetu.

Seveda zdaj mladi od vlade pričakujej­o pojasnilo, zakaj tudi oni niso upravičeni do solidarnos­tnega dodatka 150 evrov.

Misliš, da se bo kdo z obogatenim znanjem še vrnil v Slovenijo, če imaš do nas takšen odnos?

 ??  ??
 ?? FOTO: KAARSTEN/ GETTY IMAGES ?? Mladi od vlade pričakujej­o pojasnilo, zakaj tudi oni niso upravičeni do solidarnos­tnega dodatka 150 evrov.
FOTO: KAARSTEN/ GETTY IMAGES Mladi od vlade pričakujej­o pojasnilo, zakaj tudi oni niso upravičeni do solidarnos­tnega dodatka 150 evrov.
 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Dobijo ga le študentje na slovenskih univerzah.
FOTO: LEON VIDIC Dobijo ga le študentje na slovenskih univerzah.
 ?? FOTO: NINA KRAJNC ?? Mladi podjetnik je zasnoval projekt Spirits of Slovenia.
FOTO: NINA KRAJNC Mladi podjetnik je zasnoval projekt Spirits of Slovenia.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia