Slovenske Novice

Zabodel ga je z nožem

Tim Ulčar se je spravil nad spečega brezdomca Obsojen je bil že večkrat

- MONI ČERNE

• »Po krivem sem obtožen,« je krivdo za poskus uboja 42-letnega Koprčana Aljoše Erhatiča v petek na okrožnem sodišču v Kopru zanikal 37-letni Tim Ulčar s stalnim bivališčem v Celju. Sojenje se bo začelo 26. januarja. Bil je 22. oktober zvečer, ko si je Erhatič pripravil ležišče na pločniku ob stavbi železniške in avtobusne postaje v Kopru na Kolodvorsk­i 11 in skupaj še z enim brezdomcem zaspal. Njun spanec je okoli pol dveh zjutraj prekinil znanec Ulčar, Erhatič pa se je prebudil takrat, ko ga je Ulčar zabodel s kuhinjskim nožem. Obtožnica mu očita, da je Erhatiču v stanju bistveno zmanjšane prištevnos­ti zaradi odvisnosti in zastrupitv­e z več psihoaktiv­nimi snovmi poskušal vzeti življenje tako, da ga je dvakrat zabodel v predel prsi. Prvi vbod je bil na desno stran telesa, pod prsno bradavico, drugi v predelu prsi pod levo pazduho. Druga vbodna rana je poškodoval­a pljučno krilo in povzročila pnevmotora­ks. Če oškodovane­c ne bi dobil takojšnje zdravniške pomoči, bi umrl, je prepričano tožilstvo. Erhatič je ranjen zbežal in prehodil slab kilometer do zdravstven­ega doma, ki pa je bil v tem času zaprt, zato se je zatekel na policijsko postajo. Ob 1.40 je o poskusu uboja obvestil policiste, ti pa so se nemudoma odpravili na železniško postajo, kjer so Ulčarju odvzeli prostost. Preiskoval­ni sodnik je zanj odredil pripor.

Pod uro

Po neuradnih informacij­ah žrtev in napadalec sploh nista bila v sporu. Ulčar, ki je bil opit – po navedbah znancev je pijan tudi sicer zelo nasilen –, je okoli polnoči prišel na postajo v družbi še enega moškega. Pod uro tamkajšnje stavbe naj bi se zadržala približno eno uro, so nam takrat povedali koprski brezdomci, potem pa je Ulčar vstal, se odpravil za stavbo, iz žepa potegnil nož in se zapodil proti Erhatiču.

Moški, ki je z Ulčarjem prišel na postajo, ga je poskusil onemogočit­i in mu izbiti nož iz rok, vendar mu to ni uspelo, hladno orožje je napadalcu odvzel zabodeni. Če se ne bi odzval tako prisebno, bi bilo zanj najbrž usodno. Naši sogovornik­i so zatrdili, da je Ulčar hotel zabosti oba speča moška, a je drugega pustil pri miru, ker naj bi mu prej velikokrat pomagal.

Ulčar je po navedbah naših sogovornik­ov v Koper prišel nekaj mesecev pred dogodkom, ko so ga predčasno izpustili iz zapora, kjer je sedel zaradi tatvine. Ob poskusu uboja je bil na pogojnem izpustu. Na sodišču je bilo slišati, da je bil obtoženi v dobrem desetletju velikokrat obsojen zaradi izsiljevan­ja, grožnje, poškodovan­ja tuje stvari, tatvin in velike tatvine v sostorilst­vu ter goljufije.

Že drugič so ga poskusili ubiti Erhatič ni bil zaboden prvič. Pred skoraj sedmimi leti smo poročali, da ga je 20. februarja 2011 v večernih urah v čakalnici iste železniške postaje v ledveni predel z nožem na preklop zabodel 60-letni Ljubljanča­n Emil H., ki je živel na ulicah Kopra. Erhatič je globok vbod preživel zaradi hitre zdravniške pomoči in uspešnega operativne­ga posega v izolski bolnišnici. Napadalca so pred dobrimi šestimi leti spoznali za krivega poskusa uboja, a se je zaporu izognil – tudi zaradi alkohola. Tistega večera je

Erhatič je globok vbod preživel zaradi hitre zdravniške pomoči.

Obtoženi je bil obsojen že zaradi izsiljevan­ja, grožnje, poškodovan­ja tuje stvari, tatvin, goljufije.

po njegovih besedah vino kar teklo po grlu, po mnenju izvedenca psihiatrič­ne stroke Jožeta Jakopiča je bil bistveno zmanjšano prišteven, krivdo pa je priznal. Obsojen je bil na pogojno kazen dve leti in pol zapora s preizkusno dobo treh let.

 ??  ?? Dogajalo se je na pločniku ob stavbi železniške in avtobusne postaje.
Dogajalo se je na pločniku ob stavbi železniške in avtobusne postaje.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: MONI ČERNE ?? Ulčarja so pripeljali iz pripora, sojenje se bo začelo 26. januarja.
FOTOGRAFIJ­I: MONI ČERNE Ulčarja so pripeljali iz pripora, sojenje se bo začelo 26. januarja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia