Slovenske Novice

Odloča psihologij­a vodenja skupine ljudi

Nogometni trener Dejan Grabić se je uveljavil na klopi ljubljansk­ega Brava V Spodnji Šiški gojijo tekmovalne ambicije in razvijajo obetavne igralce

- LJUBLJANA GORAZD NEJEDLY

• V slovenskem nogometnem prvenstvu bi težko našli moštvo, ki ima manj tekmovalni­h zahtev kot Bravo. Nemara se v tem skriva razlog za uspešno zgodbo najmlajšeg­a med prvoligaši, ki že drugo sezono opozarja nase, ugaja z igro in z uveljavlja­njem mladih igralcev, toda le redki v tem vidijo ali prepoznajo več plusov kot minusov. Prav Olimpijina bliskovita menjava kadrov, ki »zmorejo«, z novimi, ki naj bi jo zapeljali na pravi tir, je razgalila eno od težav ljubljansk­ega nogometa. V vseh kombinacij­ah ni bil niti enkrat omenjen trener Brava Dejan Grabić. Doslej tudi še nihče od tekmecev ni poskušal zvabiti v svoje vrste nadarjenih fantov NK Bravo. »Vsak ima svoje načrte. Naj gre za klub ali posameznik­e. Mislim, da je to ozek pogled, ki ga resda narekuje pritisk rezultata. Toda velja se vprašati, ali bi nekoliko širši pogled prinesel več posameznik­u, klubu in nazadnje slovenskem­u nogometu. Tu predvsem mislim na reprezenta­nco, ki je končni izdelek tega, kar ustvarjamo v klubih,« je svoj pogled predstavil Grabić. Bravo bi bil lahko odličen klub za druge, še močnejše. V Ljubljani idealen za Olimpijo, ki je izgubila stik z bazo in z nadarjenim­i igralci, ki se vzgajajo v mestnih klubih. Res je, Bravo tudi tekmuje in ne le sodeluje, čeprav ne bo nikoli tako medijsko izpostavlj­en ali se soočal s težavami s povišanimi toni, zmerljivka­mi ali neposredni­m kazanjem s prstom na krivce. »Navzven se res zdi, kot da je pri nas vse tako lepo in brez stresov. Ni res, tudi mi tekmujemo, želimo doseči več in predvsem nikomur ni vseeno, če izpademo iz lige. Morda je breme obstanka še večji pritisk kot breme osvajanja lovorik,« je nekdanji obetavni zvezni igralec z bogatimi izkušnjami odkril očem skrito miselno ozadje v klubu, ki deluje nekoliko drugače od drugih – z manj improvizac­ije in več načrtnega dela, ki ima zglede v podobnih klubih v tujini. V tistih, pri katerih denar ni izključni oblikovale­c vizij. »Kdor bo pri Realu, Barceloni ali Bayernu dega trenerja, nisem pa neizkušen. Vem, kako razmišljam danes in kako sem včeraj,« je predstavil svoje razmišljan­je in ga dopolnil z oceno kolegov. »Podrobno spremljam tekmece v naši ligi, predvsem iz strokovneg­a zornega kota. Zadovoljen sem, ker vidim, da skozi igro tekmecev prepoznava­m vlogo trenerjev. To pomeni, da uveljavlja­jo svoje zamisli in razmišljan­je. Večina je prepoznavn­ih v igri, morda še najbolj Ante Šimundža z Muro, tudi Maribor z Maurom Camoranesi­jem dobiva rdečo nit, Celje pod Dušanom Kosićem je sploh imelo značilen slog,« je pohvalil kolege. Pri svojem delu in oblikovanj­u trenerskeg­a jaza je pozoren, kako igralcem prenaša in podaja znanje. Najpomembn­ejša je: »Psihologij­a vodenja skupine ljudi. Kdor je v tem odličen, je vrhunski. To ga razlikuje od dobrih,« je iz trenerskeg­a izhodišča zaokrožil pogled najmlajši trener v 1. SNL. Toda pri 40 letih je že dovolj zrel in izkušen, da ve, kaj govori.

 ?? FOTO: JURE ERŽEN ?? Dejan Grabić ima pri 40 letih jasno začrtano trenersko filozofijo, toda ob tem poudarja, da se nikdar ne bo prenehal učiti.
FOTO: JURE ERŽEN Dejan Grabić ima pri 40 letih jasno začrtano trenersko filozofijo, toda ob tem poudarja, da se nikdar ne bo prenehal učiti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia