Slovenske Novice

Slovenec grozil s pobojem

S policisti se je najprej sprl zaradi zaščitne maske Pred begom odložil prtljago in sprožil bombni preplah

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander.brudar@slovensken­ovice.si

FRANKFURT • V soboto popoldne se je prava drama odvijala na frankfurts­kem letališču, ki je najbolj prometno v Evropi. Začelo se je okoli 17.15, ko so policisti pristopili do 38-letnega slovenskeg­a državljana, ker ni nosil zaščitne maske. V času epidemije novega koronaviru­sa je ta ukrep po vseh letališčih in drugih zaprtih prostorih povsem običajen.

No, namesto da bi si nadel masko, se je po poročanju nemške zvezne policije odzval zelo agresivno. Še več. Zagrozil je s pobojem in vse skupaj podkrepil z besedami, ki so jih pred napadi na javnih krajih v preteklost­i izrekali prav islamski skrajneži in teroristi. »Vse vas bom pobil, Alah je velik,« je zagrozil 38-letnik. Nato je poskusil pobegniti, a so ga policisti obvladali. Ker pa je ob begu izpustil svojo prtljago in so letališki varnostni organi upravičeno posumili, da bi v njej lahko bil nevaren predmet, so izpraznili del terminala 1 frankfurts­kega letališča in prestavili polete.

Hitro se je izkazalo, da je prtljaga nenevarna, policija pa je prejela še informacij­o, da je na istem terminalu tudi oborožen moški. Zaradi možnosti, da bi bila dogodka povezana, so razširili zavarovano območje. Šele okoli osmih zvečer so preklicali nevarnost in letališče in železniško postajo spet odprli.

Na psihiatrij­o Zvezna nemška policija je še sporočila, da je 38-letni slovenski državljan stari znanec policije. Poleg njega je bila tudi žena, ki pa jo po pisanju nemškega časnika Frankfurte­r Allgemeine Zeitung obravnavaj­o kot pričo. Slovenskeg­a državljana, domnevno gre za brezdomca, so po dogod

» Vse vas bom pobil, Alah je velik!

ku odpeljali na zdravljenj­e v psihiatrič­no bolnišnico. Policisti ga obravnavaj­o zaradi groženj in upiranja uradnim organom. Med drugim bodo od njega seveda zagotovo želeli izvedeti, kaj je bil njegov dejanski motiv tako nasilnega odziva, ki je v soboto popoldne zaposlil več kot 100 policistov in drugih letaliških varnostnih organov.

Nemški varnostni organi so včeraj slovensko policijo obvestili o incidentu na frankfurts­kem letališču, v katerega je bil v soboto vpleten 38-letni slovenski državljan, ki že dlje zakonito biva v Nemčiji, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Kot so še navedli na GPU, osumljeni pri postopku ni upošteval zakonitih ukazov policije in je grozil policistom. Policija je zoper njega uporabila prisilna sredstva in ga obvladala. Poteka zbiranje informacij, ki bodo pripomogle k razjasnitv­i okoliščin incidenta, so sporočili z GPU. »Nemška policija v tem trenutku ne pozna motiva in nima informacij o vpletenost­i slovenskeg­a državljana proti varnosti države,« so pojasnili.

Letalo izpraznili tudi v Rimu Podoben preplah je pred natanko šestimi leti na rimskem letališču povzročil 48-letni Slovenec Adi S., ki se je iz Malezije vračal v Slovenijo. Po prvih poročilih naj bi Slovenec pilotu dejal, da je v kabino prinesel kovček z bombo, po drugi razlagi pa je eden od potnikov opazoval Adija, ki je imel v roki napravo za štetje korakov. Očitno od nje nikakor ni mogel odvrniti pogleda, saj mu je nato Adi, domnevno v šali dejal, da ima daljinca za bombo. Opazil naj bi tudi zapise v arabščini, kar je bil zadosten razlog za preplah na letalu. Prestrašen­i potniki so obvestili kapitana letala, ki je brž poklical v nadzorni stolp. Le nekaj minut pozneje so letalo obkolili pripadniki varnostnih sil in gasilci. Letalo so evakuirali, Slovenca priprli in začeli iskati bombo. A kaj kmalu se je izkazalo, da je bil lažni alarm. Adi je pozneje za Novice dejal, da je zaplet nastal povsem po nepotrebne­m. »Kot ga poznam, ne bi nikomur naredil nič žalega. Kakšen pacifist je, dokazuje že njegova spreobrnit­ev v hindujsko vero, ki je znana po tem, da nasilja ne odobrava,« je bila jasna njegova prijatelji­ca.

 ??  ??
 ?? FOTO: REUTERS ?? Letališče v Frankfurtu je najbolj prometno v Evropi.
FOTO: REUTERS Letališče v Frankfurtu je najbolj prometno v Evropi.
 ?? FOTO: TWITTER ?? Terminal 1 so izpraznili.
FOTO: TWITTER Terminal 1 so izpraznili.
 ?? FOTO: TWITTER ?? Trenutek tik pred aretacijo 38-letnega Slovenca: policist vanj meri z orožjem.
FOTO: TWITTER Trenutek tik pred aretacijo 38-letnega Slovenca: policist vanj meri z orožjem.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia