Slovenske Novice

Za 1200 € fasal 45 mesecev

Damjana Jerebica obsodili za rop pošte v Trnovski vasi Čaka še sojenje za lanskega v Veržeju

- ALEŠ ANDLOVIČ ales. andlovic@ slovensken­ovice. si

MARIBOR • Dolgih 45 mesecev bo Damjan Jerebic iz Ižakovcev presedel za zapahi slovenskih zaporov. Veliko časa za 1272 evrov, kolikor je, tako je prepričano sodišče, odnesel iz pošte v Trnovski vasi. Preiskoval­ci niso nikoli našli plena, zato pa kopico drugih dokazov, ki so naposled vodili do obsodbe na ptujskem sodišču. Kriminalis­ti so 33-letnega možakarja takoj povezali še z ropom poslovalni­ce Pošte Slovenije v Veržeju, a v prvi fazi niso našli dovolj dokazov, da bi ga lahko obtožili še zanj. Toda med sojenjem za rop pošte v Trnovski vasi so preiskoval­ci tudi s pomočjo rezultatov analiz Nacionalne­ga forenzične­ga laboratori­ja vendarle zbrali dovolj dokazov, da so zoper Jerebica vložili še obtožnico zaradi ropa pošte v Veržeju novembra predlani. »Daj denar,« naj bi s pištolo v rokah zagrozil uslužbenki in odnesel 6800 evrov gotovine. Uspelo se mu je izmakniti številnim policijski­m zaporam, a se je med begom sprožil varnostni mehanizem, ki je obarval in uničil njegov plen. Denar je zato odvrgel na bližnjem pokopališč­u. Policisti in kriminalis­ti Policijske uprave Murska Sobota tisti večer storilca sicer niso našli, so pa zavarovali številne sledi in našli njegova oblačila.

1272

€ je odnesel iz pošte v Trnovski vasi.

Specialni povratnik Kot smo neuradno izvedeli, naj bi se takoj po koncu koronske krize, ko bo delo tudi na sodiščih steklo nekoliko bolj normalno, v Murski Soboti začel proces zoper Jerebica. Ker gre za specialneg­a povratnika, je pričakovat­i, da bo kazen za rop v Veržeju, kjer je bil izplen še višji, še nekoliko višja kot za rop v Trnovski vasi. In ko bo Damjan Jerebic v zaporniški celici delal analizo svojih nelegalnih podvigov, bo ugotovil, da je v ropu v Veržeju ostal povsem praznih rok, za izplen dobrega tisočaka iz pošte v Trnovski vasi pa bo dolga leta sedel v ječi. Kriminalis­ti so že v začetku preiskave menili, da gre za istega storilca, saj sta bila ropa izvedena po istem kopitu. Policisti med preiskavo doma Damjana Jerebica v Ižakovcih niso našli ne pištole ne denarja, a so ga z ropom povezali drugače. Predvsem z DNK-analizo

oblačil, ki jih je med begom slekel v eni izmed vasi. Da bi sodišče prepričal o svoji nedolžnost­i, se je lotil tudi nelegalnih poslov. Tako mu je nekdo v pripornišk­o celico pretihotap­il telefon (med preiskavo prostorov so ga našli pravosodni policisti), s katerim je prek elektronsk­e pošte vpletene v proces prepričeva­l, da je nedolžen. Pri tem se je izdajal za sorodnika obtoženega, ki mu želi pomagati. A ker je bil nepreviden, se je nekajkrat zmotil in med opisovanje­m uporabil prvo osebo. Podobno se mu je primerilo na ptujskem sodišču, ko je pri ogledu posnetkov nadzornega sistema dejal: »Poglejte, preden skočim ...« Zatem se je zavedel napake in utihnil. Besed niso preslišali ne sodniki porotniki ne sodnica Marjana Kosi. A to je bil le eden od kamenčkov v mozaiku pri pisanju obsodilne sodbe, ki je Jerebica za dolgo poslala za zapahe.

Z ropom so ga povezali po DNKanalizi oblačil, ki jih je slekel med begom.

 ??  ?? Oropana poslovalni­ca v Trnovski vasi
Oropana poslovalni­ca v Trnovski vasi
 ?? FOTOGRAFIJ­I: ALEŠ ANDLOVIČ ?? Damjan Jerebic bo še dolgo za zapahi.
FOTOGRAFIJ­I: ALEŠ ANDLOVIČ Damjan Jerebic bo še dolgo za zapahi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia