Slovenske Novice

Birmingham­ske tolpe tudi v filmu

Naposled začeli snemanje šeste sezone, ki bo zadnja Namesto sedme bodo posneli kar film

-

PRILJUBLJE­NA BBC- jeva britanska serija Birmingham­ske tolpe (Peaky Blinders), ki nas je popeljala v kriminalno podzemlje Birmingham­a v 20. letih prejšnjega stoletja, ko so Anglijo še vedno stresali popotresni sunki 1. svetovne vojne, je pred osmimi leti kot vihar obsedla televizijs­ke sladokusce, podobno pa je navdušila tudi kritiško srenjo, kar je ta ne nazadnje pokazala z nagrado bafta za naj televizijs­ko dram- sko serijo. A so s koncem pete sezone septembra

2019 oboževalci serije obstali v vicah nevednosti. Peta sezona se je namreč sklenila z osrednjim likom Tommyjem Shelbyjem v podobi briljantne­ga Cilliana Murphyja, čigar družina vodi vplivno tolpo Šiltarjev, kako si ob smrti ljubljene žene Grace ob sence prisloni pištolo, odločen končati svoje trpljenje. Toda – ali je nato tudi v resnici pritisnil na petelina? Z odgovorom bi morala postreči šesta sezona, a je koronakriz­a ustavila njeno snemanje, tako da ljubitelji Birmingham­skih tolp še vedno ne vedo, kakšno usodo so si pisci zamislili za Shelbyja. »Tolpe se vračajo, in to udarno!« pa je Steven Knight, ustvarjale­c serije in eden od scenaristo­v, zdaj na veselje milijonov oznanil, da so kamere – seveda upoštevajo­č stroge protikoron­ske ukrepe – spet stekle.

Konec z letom 1939 Skoraj z enoletno zamudo so v tem mesecu naposled začeli snemati šesto sezono uspešne gangstersk­e serije. A gledalci se bodo vseeno morali še nekoliko načakati, da bo prišla do njih, saj je na malih zaslonih ni pričakovat­i pred koncem tega leta, v najslabšem primeru pa šele na začetku prihodnjeg­a.

A čakati se tokrat izplača, je prepričan Knight, ki obljublja še posebno napeto sezono. »Družina se znajde v izjemni nevarnosti, na kocki še nikoli ni bilo toliko, kot bo zdaj.« A se tu njegove obljube ne končajo.

Ko je serija že pošteno zasvojila igralce, bilo je tik pred začetkom pete sezone, je Knight napovedal, da ima v mislih sedem sezon. »V glavi si rišem zgodbo, že sago družine, umeščeno v čas med obema vojnama. Za konec si zamišljam, da ga naznanijo sirene napada v Birmingham­u v letu 1939, a da pridemo do tega, potrebujem­o še vsaj tri sezone.« Skupaj torej sedem. Zato so se največjim ljubitelje­m kar nekoliko povesili nosovi, ko je pred dnevi oznanil, da bo prihajajoč­a šesta sezona zadnja. A če so se oboževalci te izjemne nadaljevan­ke v tistem hipu morda počutili skoraj malce opeharjene, se jim bodo zdaj usta razlezla v zadovoljen nasmeh. Tudi po šesti sezoni se bo zgodba nadaljeval­a, le v drugačnem formatu. Prišel bo še film! »Že od začetka, ko sem zgodbo šele ustvarjal, sem si zamišljal zaključek s filmom. In natanko to se bo zdaj zgodilo!« pravi Knight.

T. P.

 ?? FOTO: PRESS RELEASE ?? Zgodba se nadaljuje.
FOTO: PRESS RELEASE Zgodba se nadaljuje.
 ?? FOTO: PRESS RELEASE ?? Cillian Murphy briljira v vlogi Tommyja Shelbyja.
FOTO: PRESS RELEASE Cillian Murphy briljira v vlogi Tommyja Shelbyja.
 ??  ?? V Anyo Taylor-Joy so se gledalci zaljubili v seriji Damin gambit (The Queen's Gambit).
V Anyo Taylor-Joy so se gledalci zaljubili v seriji Damin gambit (The Queen's Gambit).
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Po skoraj enoletnem premoru se snemanje nadaljuje.
FOTO: OSEBNI ARHIV Po skoraj enoletnem premoru se snemanje nadaljuje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia