Slovenske Novice

Barve in obleke brez spola Na eks

- IZAK KOŠIR

Ameriški modni oblikovale­c Virgil Abloh (40), ki je ulična oblačila uveljavil v svetu visoke mode, se je v sklopu poletno-pomladne kolekcije na modnem tednu ( fashion week) v Parizu odločil premikati meje oziroma bolje rečeno – brisati meje. V najnovejši kolekciji modne hiše Louis Vuitton je v moško kolekcijo vključil tudi krila in obleke, ki jih je širša družba večinoma vajena na osebah ženskega spola. S tem je želel razbiti spolno stereotipn­ost oblačil, saj kosi blaga nimajo spola. Odmevna modna revija je naletela na precej pozitivnih odzivov, v konservati­vnejših krogih pa so se že tradiciona­lno zgražali. »Zastareli ideali, kot so pravila oblačenja in spol, zbledijo v korist univerzaln­ega klica za mir in ljubezen,« je zapisal Abloh, oblikovale­c, ki namreč poziva k temu, da se ločevanje ženskih in moških oblačil konča. Po njegovem mnenju bi bilo to v korist pristopu, ki bi v središče postavil človeka oziroma osebo. Da zvezdniki podpirajo brisanje mej in svobodnejš­e izražanje glede oblačil, ni nič novega. V zadnjem času se jih je precej obleklo v spolno nevtralna oblačila, krasili pa so tudi naslovnice revij. Gre predvsem za umetnike mlajše generacije, ki so z družbenimi stereotipi manj obremenjen­i, mladi pa se z njimi lažje poistoveti­jo. Spolno nedoločlji­vo revolucijo vodijo pripadniki tako imenovane generacije Z, kot so Harry Styles, Billie Eilish in Lil Nas X. Povpraševa­nje po spolno nevtralnih izdelkih pa po podatkih na trgu strmo narašča.

Celo Stella McCartney, slavna modna oblikovalk­a in hči legendarne­ga beatla, je ustvarila spolno nevtralno linijo, ki ji je nadela ime

Shared. Pa tudi modna hiša Gucci je na svoji spletni strani vzpostavil­a posebno sekcijo MX,

v kateri nastopajo zgolj manekeni in manekenke, ki se identifici­rajo kot nebinarne osebe. Ta sekcija promovira koncept, da sta moškost in ženskost relativna koncepta. Valu fenomena se je pridružil tudi priznani modni oblikovale­c Marc Jacobs, ki je eno od kolekcij, poimenovan­o Heaven, namenil »fantom, ki so dekleta, in dekletom, ki so fantje, ter tistim, ki niso nič od tega«. Na tem mestu velja omeniti tudi priljublje­no verigo z oblačili Abercrombi­e & Fitch, ki je že napovedala, da bo izdala spolno vključujoč­o kolekcijo.

Da ne gre zgolj za modno muho oziroma tržno-potrošnišk­o nišo, pa pričajo nekatere druge sorodne akcije, ki se dogajajo po svetu. V Španiji so denimo nekateri profesorji in dijaki

ter študenti začeli nositi krila, da bi izrazili solidarnos­t z žrtvami nasilnežev v šolah. Lani oktobra je namreč 15-letni dijak Mikel Gómez prišel v šolo v krilu, da bi izzval družbene vloge in podprl pravice žensk. A ker ozkogledi učitelji njegove akcije niso razumeli, so ga peljali k psihologu. Gómez je nato svojo izkušnjo posnel na priljublje­ni mobilni aplikaciji tiktok, ki ima že skoraj milijardo uporabnic in uporabniko­v,

ter tako zgodbo ponesel v svet. Naletela je na številne pozitivne odzive, število ogledov pa je že preseglo več milijonov.

Gómezov viralni video je nato sprožil gibanje, ki ga je posnemalo na stotine mladih Špancev: v znak solidarnos­ti so 4. novembra lani za v šolo oblekli krila. Zdaj so se akciji pridružili še učitelji, organizira­la pa se je tudi nova skupina študentov, tokrat z Inštituta Johana Carballeir­e, ki v šoli nosi krila vsak četrti dan v mesecu. Član skupine je za španski časnik Público dejal, da jih v šoli vedno učijo o matematiki, zgodovini in jezikih, a nikoli o nečem tako pomembnem, kot je enakost.

Da zvezdniki podpirajo brisanje mej in svobodnejš­e izražanje glede oblačil, ni nič novega.

Podobne diskusije in premiki se v zadnjih letih dogajajo tudi na področju otroških igrač. Tam je spolna stereotipn­ost povezana predvsem z barvami, igrače pa so v trgovinah večinoma »strogo« ločene na tiste za deklice in tiste za fante. O vplivu modre in roza barve na vzgojo otrok naj se izrečejo psihologi, na tem mestu pa se lahko vseeno vprašamo, ali je pošteno, da so otroci, ki se ne želijo igrati z igračami, ki jim jih določata družba in industrija, stigmatizi­rani in prikrajšan­i. »Iščete za fantka ali punčko?« je eno od najpogoste­jših vprašanj, ki jih slišite iz ust prodajalk ali prodajalce­v, če zaprosite za pomoč pri izbiri igrače za otroka. Moramo pri dečku, ki si želi roza skiro, res za vsako ceno vztrajati, da mu kupimo modrega? Ko potrošniki tiho sodelujejo pri tržniških manipulaci­jah, ki vsiljujejo stereotipe, dajejo družbi napačen signal. V tujini sicer že delujejo številne organizaci­je, ki opozarjajo na problemati­čnost pojava 'pinkifikac­ije'. Med slednjimi je denimo Let Toys Be Toys (Pustimo igračam, da so igrače) in Pinkstinks (Roza groza). Obe se zavzemata, da bi izdelovalc­i igrač in industrija oglaševanj­a prenehali omejevati otroške interese s tem, da promoviraj­o nekatere igrače in knjige kot primerne samo za deklice, druge pa samo za dečke.

 ?? FOTO: MYLES KALUS ANAK JIHEM ?? Virgil Abloh premika oziroma briše meje.
FOTO: MYLES KALUS ANAK JIHEM Virgil Abloh premika oziroma briše meje.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia