Slovenske Novice

Darsovca zahtevala podkupnino

Tako trdi Romun, ki naj bi ga obravnaval­a zaradi nepravilno nalepljene vinjete

-

KOPER • Darsova nadzornika, Darko Čepar iz Dan pri Sežani in Slaven Kovačević iz Materije, se na koprskem okrožnem sodišču zagovarjat­a pred očitki specializi­ranega državnega tožilstva, ker naj bi od romunskega državljana, 38-letnega Cristiana T., zahtevala in vzela podkupnino. Romunski voznik je imel na vetrobrans­kem steklu z lepilnim trakom zalepljeno vinjeto, darsovca pa naj bi ga spustila brez postopka, ki ga nista niti dokumentir­ala, nista mu napisala kazni, ki jo je hotel plačati, ampak baje hotela in vzela 100 evrov podkupnine.

Denar moral dvigniti

38-letnik se je drugega januarja lani z ženo, 34-letno Dano K., in dveletno hčerko vračal z božičnih počitnic v Italiji domov v Romunijo. Na poti so se ob petih ustavili na avtocestne­m počivališč­u Povir in v svojem volkswagnu multivanu nekaj pojedli. Pri speljevanj­u s počivališč­a naj bi jim pot zaprl bel kombi. Obtožena naj bi si sprva ogledovala vinjeto, zahtevala dokumente in Romuna povabila v vozilo. Tam naj bi mu v angleškem jeziku dejala, da je velika težava, ker vinjeta ni originalna, in mu pokazala dokument v romunskem jeziku, v katerem naj bi bilo navedeno, da je kazen za tak prekršek 500 evrov. Romun naj bi obtožena vprašal, ali lahko plača s kreditno kartico, a naj bi ga starejši gospod zavrnil, češ, zakaj bi plačal 500 evrov, če lahko plača samo 100. »Pri sebi sem imel

okoli 54 evrov gotovine, a sta rekla, da moram plačati 100, in vprašala, ali lahko denar dvignem na bankomatu,« je prek videokonfe­renčne povezave z romunskega sodišča pričal oškodovane­c. S posnetkov videonadzo­rnega sistema tamkajšnje bencinske črpalke, ki so jih na sodišču predvajali v ponedeljek, je razvidno, da je romunsko vozilo pripeljalo na črpalko, pol ure za njim Darsov kombi, da je oškodovane­c devet minut pozneje šel na bankomat in dvignil petdeset evrov, iz žepa potegnil še en bankovec, po mnenju sodišča petdesetak­a, potem pa vse preštel in odšel za vogal objekta. »Moški mi je, ko sem se vrnil k vozilu, rekel, naj dam denar v odprt predal kombija, kar sem storil, potem mi je vrnil dokumente.« Pričal je, da naj bi bila zelo agresivna, da ni vedel, kdo sploh sta, da se je bal, da ga bosta nekam odpeljala, hčerka in žena pa bosta ostali sami. Zdaj da se boji prečkati Slovenijo. Njegova žena je potrdila, da je bil eden od moških agresiven, da je hčerka v avtu močno jokala, sama pa je bila zelo prestrašen­a.

Tožbo izgubila

Ko se je vrnil v Romunijo, je v spletni brskalnik vpisal vinjete v Sloveniji, našel elektronsk­i naslov Darsa in jim v angleškem jeziku opisal dogodek. Predložil je račun in fotografij­o sporne enomesečne vinjete, račun za hrano, ki jo je kupil na črpalki, ter dokaz o dvigu gotovine. Stekla je notranja preiskava, ki da je pokazala, da sta bila nadzornika lahko le obtožena, ki dogodka nista niti zabeležila, zaradi česar sta izgubila službo. 59-letni Čepar in 35-letni Kovačević sta, kot smo poročali oktobra

lani, delodajalc­a tožila zaradi neupraviče­ne odpovedi rednega delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, a sta tožbo na prvi stopnji izgubila. Na sodbo sta se oba pritožila.

Obtožena se še nista zagovarjal­a, a krivdo za jemanje podkupnine zanikata, po mnenju obrambe bi lahko šlo za zaroto oziroma maščevanje zaradi morebitnih predhodnih postopkov zoper oškodovanc­a. Policistom sta zanikala, da bi na Povirju obravnaval­a kršitelja, potem pa se na sodišču le spomnila, da sta tam imela en postopek.

Sojenje se nadaljuje julija, ko bo sodišče prek bookinga pridobilo dokaz, ali sta bila oba zakonca čez noč res v Sloveniji, zaradi hčerke naj bi pri nas prespali, obramba je namreč podvomila, da je žena verodostoj­na priča, saj je o dogodku vedela povedati zelo malo. Preverili bodo, ali je bil romunski voznik med letoma 2019 in 2020 s strani Darsa že obravnavan, v povezavi s tem pa, ali je imel motiv za maščevanje nadzorniko­ma, pa tudi, ali je oškodovanc­a v kritičnem času na kraju morebiti namesto Darsa obravnaval Furs, ki tam opravlja vsakodnevn­i nadzor.

MONI ČERNE

 ??  ??
 ?? FOTO: MONI ČERNE ?? Slaven Kovačević (levo) in Darko Čepar
FOTO: MONI ČERNE Slaven Kovačević (levo) in Darko Čepar
 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Zalepil jo je kar z lepilnim trakom.
FOTO: LEON VIDIC Zalepil jo je kar z lepilnim trakom.
 ?? FOTO: LJUBO VUKELIČ ?? Darsova nadzornika sta po incidentu izgubila službo.
FOTO: LJUBO VUKELIČ Darsova nadzornika sta po incidentu izgubila službo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia