Slovenske Novice

Divjad je že v mestu

-

Spomnim se, bila je vlažna ljubljansk­a noč. S kolesom sem ravno prihajal iz mestnega središča. In če sem hotel s Prul kar najhitreje do Ižanske ceste, sem moral prečkati tudi Hladnikovo brv pri Špici. Zgrajena je bila leta 2009. Tedaj pa sem zagledal nekaj, česar niti približno nisem pričakoval: lisico, zares lepo lisico, ki je smuknila čez ižanko. Sredi izrazito urbanega okolja je bilo zame nekaj čisto novega.

Pred dnevi sem ponovno kolesaril, le da sem šel tokrat iz Šiške proti Trgu republike. Ker je Slovenija praznovala okroglo obletnico, je bila na sporedu večerna proslava ob dnevu državnosti. Vroče je bilo in ni se še temnilo. Ne le Celovška cesta, z mestnim središčem povezuje Šiško tudi Večna pot, po kateri se lahko ves čas vozimo v senci poraščeneg­a Rožnika. In ko sem se bližal Vidmarjevi vili, ironično, da je rojstna hiša slovenskeg­a upora proti nacizmu danes v nemških rokah, me je podobno kot pred leti, ko sva se srečala z lisico, že spet tako presenetil­o. Iz Rožne doline, te umirjene soseske, kjer se cene tamkajšnji­h hiš dotikajo neba in si jih privoščijo le najbogatej­ši, je pokukala srna, zares lepa srna! Nekako bi še razumel, da bi iz gozda zašla in pomotoma krenila proti urbanizira­ni Rožni dolini, a bilo je ravno nasprotno. Tudi prav nič preveč plašna se mi ni zdela, videti je bilo, kot da je vedela, od kod prihaja in zakaj prihaja spet nazaj v varno zavetje Šišenskega hriba.

Uro pozneje je imel predsednik Borut Pahor slavnostni govor. Prisluhnil­a mu je množica visokih, tudi tujih gostov. Svoj govor je resda profesiona­lno izpeljal, a se je na njegovem obrazu videlo, da ga je nekaj krepko motilo. Prepričan sem, da ga je motil prav orkester nadležnega

Zadnjič smo lahko prebrali, da ljudje po novem silijo v gozd, divje živali pa v mesto.

in primitivne­ga trobljenja pristašev tistih, ki so imeli na Prešernove­m trgu svojo proslavo, ta naj bi bila odprta za vse ljudi, saj naj bi šlo vendarle, kot so oglaševali, za praznik ljudstva, ne pa za praznik političnih elit, zato je bila njihova tudi brez ograj, na kar je bil organizato­r še posebno ponosen.

Če bi bila uradna proslava na Trgu republike res neograjena, bi prišli divjaki, kot je nekdo v času proslave jezno zabrusil, trobit še bližje. Kaj lahko bi se zgodil novi Zlatko, napeto ozračje je namreč kar klicalo po novem incidentu in novi sramoti. Zadnjič smo lahko prebrali, da ljudje po novem silijo v gozd, divje živali pa v mesto. Da lov divjadi v mestih ni dovoljen ter da v prihodnje tudi plašenje ne bo več zaleglo. »Divjad je že v Ljubljani, o tem ni nobenega dvoma!« je pisalo. Pa saj so številne jazbine pri Strelišču samo še nekaj korakov proč od urbanega vrveža.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia