Slovenske Novice

Angola za malico, Poljska za kosilo

Uspešen uvod slovenskih košarkarje­v na poti proti OI Na koncu le pet točk za najvišjo dosedanjo zmago

- LJUBLJANA EDUARDO BROZOVIČ

• Deset uradnih tekem, deset zmag. Slovenska košarkarsk­a reprezenta­nca ne pozna poraza, ko zanjo igra Luka Dončić. Lepega niza, ki se je začel v uvodnem nastopu na evropskem prvenstvu 2017 proti Poljski, ni mogla prekiniti niti Angola, ki se je po drugem porazu že poslovila od olimpijski­h kvalifikac­ij. Zato pa zelo resno ostajajo v igri izbranci selektorja Aleksandra Sekulića in po uvodnem sprehodu jih danes ob 15.30 čaka trši izziv: novo soočenje s Poljsko.

Na poti do gladke zmage s 118:68 (90:44, 64:30, 33:9) slovenski košarkarji niso imeli niti najmanjših težav. Že po dobrih 12 minutah igre so vodili s 30 točkami razlike (41:11), čeprav ni nastopil Klemen Prepelič, ki ga je zvilo v vratu, vsi drugi pa so dobili prilagojen­e vloge. Dončić je igral le 17 minut, med katerimi se je posvetil predvsem podajam in zbral devet asistenc. In ker so imeli Angolci težave tako z gibljivo slovensko obrambo kot s svojimi pomanjklji­vimi veščinami, je bilo hitro jasno, da je v nevarnosti celo rekord naše izbrane vrste. Ob najvišji zmagi na uradnih tekmah (v kvalifikac­ijah za EP 1993) je namreč prekosila Moldavijo s 122:67, torej s 55 točkami razlike. A ker očitno ni nihče vedel, kako blizu je moštvo mejniku, je po vodstvu s 101:49 omogočilo tekmecem, da so ublažili poraz.

Na koncu so bili najučinkov­itejši slovenski strelci Zoran Dragić (16), Vlatko Čančar, Dončić (po 13), Luka Rupnik, Mike Tobey (po 12), Gregor Hrovat, Edo Murić in Jakob Čebašek (po 10).

Poljaki niso mačji kašelj

Danes bo že marsikaj drugače, saj so Poljaki redna in neredko neugodna ovira za Slovenijo. Moštvi sta se prvič pomerili v kvalifikac­ijah za EP 1993 (111:101), ko je tehtnico prevesil Teoman Alibegović z 29 točkami. Zadnjič sta se spopadli na EP 2017 (90:81), ko so poljski košarkarji potrdili, da vse bolj napredujej­o, a niso mogli zaustaviti Gorana Dragića, ki je odbil njihove napade s 30 točkami. Vmes sta reprezenta­nci odigrali 11 dvobojev s tekmovalni­m in pripravlja­lnim pridihom, edini poraz pa je Slovenija doživela leta 2013 na domačem eurobasket­u – v Celju je bilo 61:71. Poljsko moštvo se je na zadnjem mundialu izkazalo z 8. mestom, saj je po zamenjavi rodov začelo unovčevati sadove kadrovske stanovitno­sti. Američan Mike Taylor je selektor od leta 2014, naturalizi­rani organizato­r igre A. J. Slaughter iz Gran Canarie igra za reprezenta­nco šesto leto, izkušeni in uigrani pa so tudi drugi člani zasedbe.

Taylor ima v svoji dvanajster­ici tri adute s španskega prvenstva, po enega pa iz italijansk­e, ruske in nemške lige. Zaradi spora glede vprašanja, kdo naj bo kapetan moštva, v Kaunas ni pripotoval le branilec-krilo Adam Waczynski (Unicaja), ki je bil na SP 2019 prvi strelec moštva pred Mateuszem Ponitko in Slaughterj­em. »O Poljski ne bi izgubljal preveč besed. Uspešna je bila tudi na zadnjem SP, ogrodje ekipe je domala enako, prav tako selektor. Gre za zelo nevarnega tekmeca, ki ima dobro pokrite vse igralne položaje, tako da nas čaka kar velik izziv,« meni Aleksander Sekulić.

 ?? FOTO: FIBA ?? Luka Dončić je tokrat izkoristil polovico od osmih metov iz igre (za tri 1:5).
FOTO: FIBA Luka Dončić je tokrat izkoristil polovico od osmih metov iz igre (za tri 1:5).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia