Slovenske Novice

Edini preživeli mušketi

Do nedelje se v Domžalah odvija 15. festival gorniškega filma

- TINA HORVAT tina.horvat@slovensken­ovice.si

DOMŽALE • V dneh, ko Slovenija praznuje 30 let, se v Domžalah odvija Festival gorniškega filma (FGF), ki je v 15 letih prerasel v pravi slovenski gorniški praznik in stopil ob bok najbolj uveljavlje­nim festivalom po svetu. Po nekaj mesecih negotovost­i in prestavlja­nja se je njegov direktor in ustanovite­lj ter vrhunski alpinist Silvo Karo odločil, da si Slovenija kljub vsemu zasluži ta festival, in ga z zime prestavil na poletje. »V teh dneh praznujemo oboji, Slovenija 30 let, mi pa polovičko,« nam je povedal in dodal, da je zaradi ukrepov ob epidemiji obisk precej okrnjen, nikakor pa ni slabša vsebina. Uspelo jim je namreč pridobiti vrsto odličnih v tujini nagrajenih filmov, prav tako je odličnih vseh pet izdelkov domačih ustvarjalc­ev. V festivalsk­em tednu se bo vse do nedelje zvrstilo 33 filmov iz 19 držav s področja alpinizma, plezanja, gorske narave in kulture, športa in avanture. Še nikoli jih ni bilo toliko o divjih živalih, pečat bodo dodale epske zgodbe iz Himalaje.

Zadnji od treh

A ne le festival, tudi njegov direktor, ki je velika alpinistič­na legenda, letos praznuje pomembno obletnico, ki se navezuje na zanimivo statistiko. Njegova ekipa je namreč izračunala, da je s svojimi 60 leti, ki jih je dopolnil pozimi, polovico življenja preživel v nekdanji Jugoslavij­i, polovico v Sloveniji, cev, ki se je je prijelo ime trije mušketirji. Preprosti fantje iz razpadajoč­e Jugoslavij­e, Franček Knez, Janez Jeglič - Johan in Silvo Karo, so postali kralji svetovnega alpinizma. S svojimi vzponi v domačih stenah, predvsem pa v Patagoniji, Centralnih Alpah in Himalaji, so prestavlja­li meje, pri tem pa neizmerno uživali. »To so bila neverjetno lepa leta z neko posebno energijo. Takrat čas, denar in uspehi niso bili pomembni, pomembno je bilo samo, da smo plezali. Takrat smo lahko pustili vse drugo ob strani, danes pa morajo mladi najprej poskrbeti za izobrazbo, kariero, službo in druge obveznosti, šele potem pride na vrsto vse drugo. No, za nas je bilo tisto drugo, predvsem druženje, prav tako pomembno kot plezanje. V stenah smo se počutili najbolj svobodne in srečne,« pripoveduj­e Karo. Napisal je tudi izjemno knjigo Alpinist, v kateri opisuje svojo življenjsk­o pot od kmečkega fanta iz Ihana, ki je šel prvič na morje šele na končnem izletu v osmem razredu, do vrhunskega alpinista, ki je s prijatelji v času razpadanja Jugoslavij­e, v času reduk

 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Direktor Silvo Karo je o svoji poti vrhunskega alpinista napisal knjigo.
FOTO: IGOR MALI Direktor Silvo Karo je o svoji poti vrhunskega alpinista napisal knjigo.
 ?? FOTO: FGF ?? Festival je nekoliko okrnjen zaradi epidemije, a vsebina je vrhunska.
FOTO: FGF Festival je nekoliko okrnjen zaradi epidemije, a vsebina je vrhunska.
 ?? FOTO: JAKOB SCHWEIGHOF­ER/ RED BULL ?? Na ogled so osupljiva doživetja alpinistov in plezalcev, na fotografij­i Domen Škofic pleza na trboveljsk­i dimnik.
FOTO: JAKOB SCHWEIGHOF­ER/ RED BULL Na ogled so osupljiva doživetja alpinistov in plezalcev, na fotografij­i Domen Škofic pleza na trboveljsk­i dimnik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia