Slovenske Novice

Falna suša

-

maj, da je denimo zamujal mladi krompir, nazadnje pa zelo hladen začetek junija.«

Koruza nima sence Vsa zelenjava bi v teh dneh preprosto odmrla, če ne bi gospodinje zalivale vrta ali če denimo na Krškem polju večji prideloval­ci zelenjave ne bi imeli urejenega namakalneg­a sistema. »Zlasti so razmere neugodne za koruzo, ki še ni tako velika, da bi lahko senčila in tako zadrževala vlago v tleh. Hkrati pa še nima razvitih globokih korenin, da bi črpala vodo. Trenutno je izhlapevan­je zelo intenzivno, zlasti ker soncu pomaga veter.«

Koruza je velika rastlina, zato potrebuje veliko vode. Slovenska polja niso najbolj primerna za njeno setev, saj so preveč prodnata in sušna. Kmetje ponekod že opažajo zvijanje listov, kar je prvi znak sušnega stresa, po katerem si rastlina ne opomore več. Na ječmen, ki je v času žetve, suša ne bo vplivala, medtem ko se kmetje bojijo, kaj bo s pšenico, saj je v mlečni zrelosti in naliva zrnje, za kar potrebuje tako sonce kot dež. »Če se bo vročina brez padavin nadaljeval­a, potem bo pšenica prešla v prisilno dozorevanj­e, kar pomeni manjša zrnja in slabšo letino,« poudarja Sušnikova. Pšenico je tako rekoč nemogoče namakati, zato so prideloval­ci upravičeno v skrbeh.

Koruza je zelo prizadeta. Agrometeor­ologi so izračunali, da bi ta trenutek potreboval­a okoli 80 litrov vode v štirih obrokih, kar je dve tretjini povprečne količine dežja v juniju.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Koruza še ni dovolj velika, da bi senčila prst in tako zadržala vodo v njej.
FOTO: GETTY IMAGES Koruza še ni dovolj velika, da bi senčila prst in tako zadržala vodo v njej.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Razmere so idealne za namnožitev koloradske­ga hrošča.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Razmere so idealne za namnožitev koloradske­ga hrošča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia