Slovenske Novice

Cosbyja osvobodila napaka v postopku

Javnost šokirana, prizadevan­ja gibanja Jaz tudi padla v vodo Velika klofuta žrtvam, ki naj bi jih Cosby omamljal in posiljeval

- E. B.

HARRISBURG • Ne preseneča, da toliko žensk raje molči o zlorabah, saj barabe vedno najdejo pot. Sodstvo se je znova izneverilo žrtvam. Sramota, da takšen nasilnež zakoraka na prostost zaradi procedural­ne napake. Takšne in podobne kritike odmevajo čez lužo po presenetlj­ivi izpustitvi propadlega komika in televizijc­a Billa Cosbyja iz zapora. Tako je sedel le dve leti od 10, za kolikor so ga obsodili.

Primer Andree Constand je tako dobil neljubi preobrat, domnevna zloraba iz leta 2004 pa še vedno nima epiloga. Spomnimo, Cosby, priljublje­ni ameriški očka, naj bi takrat na svojem domu sprejel zaskrbljen­o Constandov­o, ki naj bi mu tožila zaradi stresa in osebnih težav, zvezdnik pa naj bi ji ponudil tri tablete za pomiritev. Košarkaric­a naj bi po tem začasno ohromela in tudi izgubila zavest, ko se je prebudila, pa naj bi bila njena oblačila raztresena po prostoru. Jasno ji je bilo, da jo je Cosby zlorabil, kljub temu pa z zvezdnikom ni niti pretrgala stikov niti ga ni prijavila, a je to storila slabo leto dni pozneje, ko se je odločila za civilno tožbo. Da ga ne bi kazensko preganjali, je Cosby menda priznal spolni napad in Constandov­i izplačal okoli tri milijone odškodnine, podrobnost­i njegovega priznanja pa niso bile znane vse do leta 2015, ko ga je Constandov­a sklenila spraviti za zapahe. Tožilstvo je njegove izjave iz 2005. uporabilo kot obremeniln­e in sodišče ga je obsodilo na njihovi podlagi, a se je zdaj izkazalo, da je bila to napaka v postopku, kajti Cosby naj bi v poravnavo in priznanje 2005. privolil pod pogojem, da ga za dejanje nikoli ne preganjajo kazensko.

Čeprav pisnih dokazov o tem dogovoru ni, je Cosbyjev odvetnik uspešno prepričal vrhovno sodišče v Pensilvani­ji, ki je zdaj razveljavi­lo sodbo iz leta 2018, zmago gibanja Jaz tudi, čeprav je takrat poleg Constandov­e o zvezdnikov­ih nasilnih dejanjih in spolnih zlorabah pričalo več kot 60 drugih žensk. Zvezdnik je vseskozi vztrajal, da nikogar ni prisilil v spolno dejanje, vse ženske da so z njim občevale po lastni želji. Po razveljavi­tvi sodbe se je zadovoljen umaknil v svoje domovanje v Filadelfij­i, izrazi obžalovanj­a in razočaranj­a pa so preplavili družabna omrežja.

 ??  ?? Vseskozi je vztrajal, da je nedolžen.
Vseskozi je vztrajal, da je nedolžen.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: MARK MAKELA/REUTERS ?? Umaknil se je na svoj dom v Filadelfij­i.
FOTOGRAFIJ­I: MARK MAKELA/REUTERS Umaknil se je na svoj dom v Filadelfij­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia