Slovenske Novice

Pogačarja pasti čakajo še pred Alpami

Prerojeni Mark Cavendish v 6. etapi Toura do nove zmage Danes na sporedu najdaljša preizkušnj­a dirke

- MIHA HOČEVAR

CHATEAUROU­X • V karavani Toura, v kateri se je v sprintersk­i 6. etapi še ene zmage veselil prerojeni Mark

Cavendish (že tretje v Châteaurou­xu, kjer je bil najboljši tudi v letih 2008 in 2011!), rumeno majico še nosi Mathi

eu van der Poel, a ni dvoma, kdo je virtualni vodilni na dirki. Med kandidati za končno zmago je v najboljšem položaju Tadej Pogačar, ki je s predstavo v vožnji na čas v 5. etapi osupnil kolesarski svet in spodbudil preuranjen­a vprašanja, ali je 108. dirka po Franciji že odločena. Odgovor je kajpak ne, do Pariza sta še dobra dva tedna, vsi alpski in pirenejski klanci, vmes še dva vzpona na zloglasni Mt. Ventoux, še en kronometer ter številne druge pasti, ki lahko dirko obrnejo na glavo. Je pa Pogačar med favoriti za rumeno majico v Parizu doslej pokazal največ. Za tekmece je bila boleča 27,2 km dolga ura resnice, v kateri se je med papirnatim­i favoriti Komendčanu še najbolj približal Primož Roglič, ki je kljub številnim odrgninam po dveh padcih zasedel 7. mesto in za rojakom zaostal 44 sekund.

Kljub temu Tour 2021 ta čas ni slovenski dvoboj, kot je bil lanski. Mantra letošnjega, na katerem Rogla zaostaja 1:40 za rojakom, je svet proti Pogačarju. Sodeč po pripravlje­nosti našega asa, ki bi lahko postal prvi dvakratni zmagovalec velike pentlje pri 22 letih v zgodovini, ga bo zelo težko streti v boju mož na moža. Tekmeci bodo morali proti njemu združiti moči (tudi situacijsk­o zavezništv­o med Rogličevo Jumbo Vismo in Ineosom ni izključeno) ali pa ga ujeti v zasedi na terenu, na katerem tega ne bo pričakoval. Kjer bo morda ostal osamljen brez pomoči moštvenih kolegov iz ekipe UAE.

O njihovi pripravlje­nosti in sposobnost­i prave zaščite kapetana se najbolj sprašujejo kolesarski komentator­ji z vsega sveta. Zasedba iz Združenih arabskih emiratov, ki jo kot športni direktor vodi tudi Andrej Hauptman, se še ni znašla v tem položaju. Čas in cesta bosta pokazala, ali se je UAE v zadnjih mesecih dovolj okrepila, da bo lahko sledila najvišjim Pogačarjev­im ambicijam, in ne nazadnje tudi, ali je bila pravilna odločitev, da doma ostane Jan Polanc, ki je lani najbolj vztrajno in lojalno pomagal svojemu rojaku in kapetanu.

Najdaljša etapa v 21 letih

Prvi odgovori bodo morda padli še pred alpskim koncem tedna, saj je uvod vanje vse prej kot preprost. Pred Pogačarjem je 249,1 km dolga etapa od Vierzona do Le Creusota. Ko je bila na Touru nazadnje tako dolga preizkušnj­a (2000), je slovenski as štel manj kot dve leti. To je tudi 7. etapa, ki je bila lani za Pogačarja nesrečna, ne pa usodna. V vožnji na veter je izgubil skoraj poldrugo minuto, ki jo je nato nadomestil že naslednje dni v Pirenejih. Zdaj se karavana približuje Alpam in na poti do njih bo precej pasti, etapa ne bo zahtevna le zaradi dolžine, temveč tudi 3000 višinskih metrov in petih kategorizi­ranih klancev v zadnjih 100 km. V sklepnih 40 km praktično ne bo ravnine, z največjim preizkusom na vzponu 2. kategorije na Signal d'Uchon ( 5,7 km, 5,7-odstotni povprečni naklon), ki se v zadnjih 700 metrih vzpenja s povprečnim naklonom 13,1 odstotka.

 ?? FOTO: STEPHANE MAHE/ REUTERS ?? Mark Cavendish je slavil svojo 32. etapno zmago na Touru in le še za dve zaostaja za rekorderje­m Eddyjem Merckxom.
FOTO: STEPHANE MAHE/ REUTERS Mark Cavendish je slavil svojo 32. etapno zmago na Touru in le še za dve zaostaja za rekorderje­m Eddyjem Merckxom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia