Slovenske Novice

V Tokio z več močnimi aduti

Na seznamu za bližnje OI za zdaj 41 slovenskih športnikov in športnic Bogdan Gabrovec srčno upa, da bo uspelo tudi našim košarkarje­m

- MIHA ŠIMNOVEC miha.simnovec@slovensken­ovice.si

• Seznam s športniki in športnicam­i, ki bodo zastopali slovenske barve na bližnjih olimpijski­h igrah med 23. julijem in 8. avgustom v Tokiu, se dopolnjuje iz dneva v dan. Letalsko vozovnico za japonsko prestolnic­o si je včeraj zagotovila še atletinja Klara Lukan, ki je izpolnila normo v teku na 5000 metrov.

Člani izvršnega odbora Olimpijske­ga komiteja Slovenije (OKS) so na včerajšnji seji potrdili 41 potnikov v Tokio. A to še ni končna številka naših tekmovalce­v na igrah 32. olimpijade moderne dobe. Ob peščici športnikov, ki še čakajo oziroma upajo na to, da bodo prejeli posebna vabila za nastop v glavnem mestu Japonske, bi se lahko slovenska olimpijska odprava še izdatno okrepila, če bi na kvalifikac­ijskem turnirju v Kaunasu podvig uspel tudi naši moški izbrani vrsti v košarki. Za zdaj ji kaže odlično: potem ko so Luka Dončić, Vlatko Čančar, Jaka Blažič & Co. v sredo odpihnili z igrišča Angolce, so včeraj visoko premagali še Poljake. »Verjamem, da se bodo ob tako zavzeti igri, kakršno so prikazali v uvodnih dveh krogih turnirja v Litvi, uvrstili na največjo športno prireditev. Ob kakovosti, znanju in srcu, ki ga imajo in je v tej zgodbi tudi najpomembn­ejše, bi bil zelo razočaran, če bi jim spodletelo. A je po drugi strani tudi res, da imajo gostitelji Litovci v boju za prvo mesto, ki edino prinaša želeno vstopnico za olimpijske igre, prednost domačega terena in tako podporo svojih navijačev, kar ni zanemarlji­vo,« je presodil Bogdan Gabrovec, predsednik OKS, ki si srčno želi, da bi izbrancem selektorja Aleksandra Sekulića vendarle uspelo in bi se tako Slovenija v Tokiu predstavil­a tudi v ekipnem športu. »Med vsemi kolektivni­mi panogami so nas doslej na poletnih olimpijski­h igrah zastopali le rokometaši, in to trikrat: v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Riu de Janeiru 2016. Škoda, da v kvalifikac­ijah letos ni uspelo odbojkarje­m, ki bi si zaslužili nastop v Tokiu. To so navsezadnj­e dokazali z odličnimi predstavam­i v nedavni ligi narodov, v kateri so s četrtim mestom potrdili, da spadajo v svetovni vrh,« je poudaril prvi mož OKS, ki ocenjuje, da je več slovenskih športnikov sposobnih na Japonskem seči po odmevnih uvrstitvah, števila kolajn pa ni želel napovedati, saj noče našim adutom nalagati dodatnega pritiska.

 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Tina Trstenjak in Ana Velenšek, zlata in bronasta judoistka s prejšnjih OI v Riu, se že zavzeto pripravlja­ta za Tokio.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Tina Trstenjak in Ana Velenšek, zlata in bronasta judoistka s prejšnjih OI v Riu, se že zavzeto pripravlja­ta za Tokio.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia