Slovenske Novice

Ne pustimo jih žejnih

- B. K. P.

in razbeljeno zemljo je za rastline namreč velik šok, ki je lahko tudi poguben. Zato zalivamo v delih dneva, ko se zrak in zemlja nekoliko ohladita, najboljše zgodaj zjutraj. Čez noč se temperatur­e namreč za nekaj stopinj spustijo in takšne ostanejo več ur, zato je ta čas bolj primeren kot večer, ko se zrak sicer ohladi, prst pa je še vedno zelo topla. Še posebno je treba paziti pri rastlinah, ki jih imamo v cvetličnih koritih. V njih je namreč manj zemlje kot na vrtu, zato se hitreje segreje, enako hitro pa se tudi izsuši, zato bo treba zalivanje ponoviti večkrat. Če se le da, korita in lonce v najhujši pripeki umaknemo v senco. Tudi če gre za mediterans­ke sorte, kaktuse ali sukulente, jim pripeka ne bo prijala, še posebno če traja več dni zapored. Pri zalivanju, sploh paradižnik­a in drugih vrtnin, je treba paziti tudi na to, da ne škropimo listov, predvsem ob jutranjem zalivanju. Ko na kapljico vode posijejo prvi žarki, se bo ta namreč spremenila v povečevaln­o steklo in rastlino bo ožgalo. Tudi na trato ne smemo pozabiti v poletni pripeki. Za večje površine si je najbolje omisliti zalivalne sisteme v obliki škropilnik­ov, ki jih vsak večer ali jutro vklopimo za nekaj minut, za manjše pa bo dovolj tudi zalivalna cev. Izberemo dovolj kakovostno, da se na vročini ne bo zvijala in hitro preperela, nastavek pa naj ima možnost uravnavanj­a razpršenos­ti curka, saj za različne površine in rastline potrebujem­o različne načine zalivanja. Če bomo trato zalivali redno, je čas lahko krajši, če pa opazimo, da se bilke že začenjajo sušiti, je zemljo dobro prvih nekajkrat dodobra namočiti, nato pa nadaljevat­i z nekoliko krajšimi vsakodnevn­imi zalivanji, ko si nekoliko opomorejo.

Za večje površine trat, okrasnih gredic in vrtov si je smiselno omisliti zalivalni sistem. Obstajata dve vrsti – pršilni in kapljični. Prvi so primerni v glavnem za trate, drugi za vrtove in okrasne grede, saj pri kapljičnih, kot pove že ime, voda ne bo škropila po

Če se le da, rastline v koritih in loncih v najhujši pripeki umaknemo v senco.

rastlinah, temveč bo pronicala neposredno v zemljo. Preden se lotimo nakupa zalivalneg­a sistema, pa se je treba prepričati, da je v bližini vrta vir vode, v nasprotnem primeru bomo še naprej obsojeni na zalivalko.

Vrtnine bodo, kot smo že večkrat omenili, zelo hvaležne tudi, če jih zaščitimo z zastirko, saj bo tako prst vsaj nekoliko dlje ostala vlažna, pazimo le, da uporabimo naravne materiale, lubje, slamo, sekance in podobno, nikakor pa ne črnih plastičnih ponjav, ki bodo tla zaradi barve in neprepustn­osti le še dodatno segrele.

 ??  ?? Ne zalivamo jih po listih.
Ne zalivamo jih po listih.
 ?? FOTO: KAROLINA GRABOWSKA/ PEXELS ?? Nastavek naj ima možnost uravnavanj­a razpršenos­ti curka.
FOTO: KAROLINA GRABOWSKA/ PEXELS Nastavek naj ima možnost uravnavanj­a razpršenos­ti curka.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia