Slovenske Novice

Rdeča, rumena in zelena v plastiki

-

Onidan mi je znanec kmet zatrdil, da bo v naslednjih desetih letih v Sloveniji propadlo 80 odstotkov kmetij. »Potem bodo večje postale še večje in konkurenčn­e. Drugače tudi ne more biti.« Nisem se strinjal z njim, saj si kmetijo še vedno predstavlj­am kot domačijo s sadovnjako­m, veliko lipo na dvorišču, pod njo pa staro hrastovo mizo, s psom čuvajem, ki zalaja na tujca, in kravami na paši, ki zvečer same pridejo domov.

Vendar je znanec nadaljeval, da je naše kmetovanje že ta trenutek, kljub subvencija­m in nepovratni­m sredstvom, zaostalo.

»Če nam je všeč ali ne, smo danes navajeni kupovati papriko v plastičnih banjicah, sortirano po velikosti in barvi, od rdeče, zelene do rumene.« Barva iste sorte menda ne vpliva na okus, a poleg tega da kupujemo, tudi obedujemo z očmi. Ni namreč vseeno, ali se ob paradižnik­u v skledi v teh vročih dneh, poleg čebule, zasvetijo rumeni ali zeleni trakovi paprike. Rdeča menda ni primerna, ker je tudi paradižnik rdeč, ne.

Če kmet proda krompir, papriko, paradižnik, kumarice, bučke ... v rinfuzi, se pravi na veliko, v zabojih, potem bo za zelenjavo iztržil točno toliko, kolikor mu je trgovec, zadruga ali kak drug posrednik pripravlje­n plačati. Cena pa se oblikuje glede na to, koliko za papriko odštejemo na veletržnic­i v Italiji.

Slovenski kmet s tovrstno prodajo nima nobenega manevrskeg­a prostora. Če ne bi bilo

Le predelano mleko v sir ali rdeča, zelena in rumena paprika v plastičnih banjicah omogočajo dodano vrednost.

suvencij in nepovratni­h sredstev za traktorje, priključke in opremo in seveda pridnih rok pa žene v službi, bi še danes orali s starimi IMT-jevci ali štorovci.

V trgovinah na Zahodu so na policah stoječe in svetleče alumplast vrečice s kislim zeljem, peso ... In ne več ležeče. Temu bi moral naš kmet slediti. Le predelano mleko v sir ali rdeča, zelena in rumena paprika v plastičnih banjicah omogočajo dodano vrednost. Toda kako temu slediti, saj je treba vsak stroj na kmetiji opravičiti s številom delovnih ur, sicer si avtomatičn­o v minusu. To pomeni, da je treba kmetijo oz. proizvodnj­o širiti. Toda kam? Od Goričkega v Piran je 200 kilometrov. Bojim se, da je v kmetovi napovedi kar preveč resnice.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia