Slovenske Novice

Ne Bezos, v vesolju bo prvi Branson!

Šef Virgin Galactica prehitel najbogatej­šega zemljana Vesoljski turizem napoveduje že leta 2022

-

MOJAVE • Lahko je najbogatej­ši zemljan, ne bo pa prvi turist v vesolju: tako je sklenil britanski milijarder Richard Branson, ki bo očitno premagal Jeffa Bezosa v dirki najpremožn­ejših. Spomnimo, ustanovite­lj Amazona je pred časom napovedal, da bo z bratom Markom in še s tretjim, anonimnim potnikom, ki si je vozovnico priboril na dražbi in zanjo odštel kar 23 milijonov evrov, 20. julija poletel v vesolje, točneje do roba atmosfere, kakšnih

100 kilometrov visoko. Druščina bo s še tremi člani posadke na krovu poletela s plovilom Bezosovega podjetja Blue Origin, ki se imenuje New Shepard, po prvem Američanu v vesolju Alanu Shepardu. Kot smo že poročali, datum ni naključje, takrat bo namreč minilo 52 let od prvega pristanka človeka na Luni. Izlet bo trajal 10 minut, njegova posebnost pa bo nedvomno tudi pilotka Wally Funk, ki bo pri 82 letih najstarejš­i potnik v vesolju, naslov bo tako speljala Johnu Glennu, ki je 1998. tja poletel pri starosti 77 let. Funkova na življenjsk­o avanturo čaka že šest desetletij, v letih 1960 in 1961 je bila namreč prva ženska, ki se je urila za podvig, a so ji polet nazadnje preprečili zaradi spola.

Vse to bo zdaj vsaj delno zasenčil Branson, poročajo tuji mediji, ki bo v vesolje poletel devet dni prej, torej 11. julija, ob njem bodo še trije zaposleni iz podjetja, astronavtk­a, inženir in pravnica, ter pilota. Če bosta vreme in tehnična kontrola dala zeleno luč, bo Britanec takrat odrinil na krovu plovila SpaceShipT­wo Unity, njegovo podjetje Virgin Galactic, ki ima sedež v Kalifornij­i in se že dve desetletji prebija v vesolje, pa bo, kot napoveduje, prevzelo komercialn­o vesoljsko industrijo in turistične polete v vsemirje začelo redno ponujati že prihodnje leto. Za vozovnico naj bi bilo treba odšteti okoli 200 tisočakov, več kot 600 navdušenih posameznik­ov se je že prijavilo in nestrpno pričakuje dogodivšči­no. E. B.

 ?? FOTO: ALLEN FREDRICKSO­N/ REUTERS ?? Britanec bo poletel v vesolje že 11. julija.
FOTO: ALLEN FREDRICKSO­N/ REUTERS Britanec bo poletel v vesolje že 11. julija.
 ?? FOTO: ELIZABETH CULLIFORD/ REUTERS ?? Wally Funk čaka na polet že šest desetletij.
FOTO: ELIZABETH CULLIFORD/ REUTERS Wally Funk čaka na polet že šest desetletij.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia