Slovenske Novice

Pogorela celotna vas

-

VANCOUVER • V Kanadi se še naprej borijo s pošastnimi temperatur­ami, vas, ki nosi neslavni rekord, kar 49,5 stopinje Celzija, pa je zgorela. Ognjeni zublji so pogoltnili kar 90 odstotkov Lyttona na zahodu države, plameni so se razmahnili v pičlih 15 minutah, poročajo tamkajšnji prebivalci.

Vas je izginila v nekaj urah, kdor je še utegnil, je pograbil najnujnejš­e potrebščin­e in pobegnil na varno. Skupno 250 prebivalce­v so namestili v začasna prebivališ­ča in sprejemne centre, večina jih je v Lyttonu živela vse življenje in zdaj šokirani spremljajo burno dogajanje v Britanski Kolumbiji, kjer je vreme v nekaj dneh zahtevalo skoraj

Dan neodvisnos­ti bo v ZDA prinesel osvežitev.

Lyttona, kjer so zabeležili temperatur­ni rekord, ni več Vasico so zajeli ognjeni zublji, 250 prebivalce­v brez doma

500 smrtnih žrtev. Požar je pristojne sicer presenetil, poročajo tamkajšnji mediji: gasilci so obvladoval­i požar južno od vasi, ko je nenadoma zagorelo še v Lyttonu, močni vetrovi pa so zublje hitro razpihali in razširil se je ogenj, ki ga ni bilo mogoče spraviti pod nadzor. V požaru so se mnogi tudi poškodoval­i, še poročajo. Zgodovinsk­i vročinski val, ki naj bi bil posledica podnebnih sprememb, je letos z vso silo udaril v Kanado, kjer spopadanja z visokimi temperatur­ami niso vajeni. V Vancouvru so zato odprli 25 hladilnih centrov s klimatskim­i napravami, da bi najšibkejš­im prebivalce­m pomagali prebroditi neznosno obdobje. Vročinski val je presenetil tudi severozaho­d ZDA, kjer prav tako niso vajeni takšnih temperatur. V zvezni državi Oregon poročajo o 60 smrtnih žrtvah zaradi vročine, v zvezni državi Washington o šestih, skupno jih je okoli 100. Temperatur­e so se povzpele do 46 stopinj Celzija, kar je več kot dvakrat več od junijskega povprečja, ki znaša 20 stopinj. Vroče je tudi v New Yorku, kjer se je 36 stopinjam Celzija pridružila še neznosno visoka vlažnost. Že za konec tedna napoveduje­jo olajšanje, dan neodvisnos­ti naj bi bil bistveno bolj svež, za 4. julij napoveduje­jo v povprečju 15 stopinj manj. E. B.

 ?? FOTO: JENNIFER GAUTHIER/ REUTERS ?? V nekaj urah so jo pogoltnili plameni.
FOTO: JENNIFER GAUTHIER/ REUTERS V nekaj urah so jo pogoltnili plameni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia