Slovenske Novice

Chateau Petit Mouta: Graves, 2018

Atlantsko podnebje in prodnata tla dajo trtam vse, da so vina elegantna, a intenzivna

- R. O.

Če omenimo Bordeaux, takoj pomislimo na bordojec, imenitno rdeče vino, ki je prav tam doma. A ne le rdeča, tudi bela vina iz te francoske pokrajine so čudovita in nemalokrat po krivici spregledan­a.

In ko govorimo o teh, za eno boljših regij velja Graves na levem bregu reke Garonne, južno od mesta Bordeaux, razteza se na več kot 50 kilometrih. Graves je edina podregija Bordeauxa, ki slovi po rdečih, suhih belih in sladkih vinih. Atlantsko podnebje in prodnata tla ( posledica ledenikov, ki so prinesli usedline belega kremena, te so še v zemlji nekaterih najboljših posesti) dajo trtam vse, kar vinarji potrebujej­o za pridelavo elegantnih, a intenzivni­h vin. Kot je denimo Chateau Petit Mouta.

Vino je večinoma (92 odstotkov) sauvignon blanc, preostanek je semillon. Sveže, belo vino čudovite rumene limonove barve je kot nalašč za poletne zabave. Je prijetne, nežne arome – med drugim zaznamo belo cvetje, akacijo, kosmuljo, grenivko in zelena jabolka granny smith pa tudi citruse, zlasti skorjo limone, in ananas –, mehko, polno, a mladostno lahkotno z nižjo alkoholno stopnjo. Pookus je srednje dolg, osvežilen.

Vino, ki je na voljo v Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji, se sijajno ujame s svinjino, tudi perutnino ter pusto ribo, imenitno zaokroži tudi zelenjavne jedi ter prigrizke in sir, na primer kozji. Idealna temperatur­a za postrežbo je od 8 do 10 °

 ?? FOTO: ANTON PETRUS/ GETTY IMAGES ?? Očarljiva francoska pokrajina Bordeaux
FOTO: ANTON PETRUS/ GETTY IMAGES Očarljiva francoska pokrajina Bordeaux
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia