Slovenske Novice

Nekdanji vaterpolis­t kuhal za vaterpolis­te

V Kranju se je te dni na pripravah za Tokio mudila srbska reprezenta­nca, obiskali so tudi Dom na Joštu, kjer jim je chef Matjaž Sedej pripravil obilo dobrot Orada za najboljše

- Špela Ankele

Srbska reprezenta­nca v vaterpolu je bila te dni, tik pred začetkom predsedova­nja Slovenije Svetu EU, prva gostja obnovljene­ga hotela Elegans na Brdu. Tu so se aktualni prvaki na Gorenjskem pripravlja­li na olimpijske igre, ki se ta mesec začnejo v Tokiu. Na prosto popoldne, ki se ga ekipa ob dnevih, zapolnjeni­h z zahtevnimi treningi, zares veseli, so obiskali Jošt, priljublje­no izletniško točko Kranjčanov in okoličanov. Za Okuse smo pokukali v kuhinjo in izvedeli, kaj vse je za športne prijatelje pripravil chef Matjaž Sedej, ki je bil v preteklost­i tudi sam vaterpolis­t.

Tu bili že pred Atlanto A najprej zanimiva zgodba, ki razkriva tudi razloge, zakaj srbski vaterpolis­ti pred pomembnimi tekmovanji za priprave praviloma izberejo Kranj. »S srbsko reprezenta­nco smo povezani že vrsto let, nekje od leta 1995. Prve priprave, tiste za olimpijske igre v Atlanti, so opravili v Kranju in bili že takrat pri meni, ko sem vodil restavraci­jo v Škofji Loki,« pove Matjaž Sedej, ki je z ženo Tino pred sedmimi leti prevzel Dom na Joštu (845 nadmorskih metrov).

Od takrat, nadaljuje

Na malce olja popečemo fileje orade, ki smo jih solili in malo poprali.

V kozico vlijemo smetano za kuhanje, jo prevremo in dodamo malo naribanih črnih tartufov ter olje belih tartufov. Solimo, popramo, odstavimo.

Pripravimo še prilogo: krompir olupimo, razrežemo na kose in ga skuhamo v vodi z dodatkom masla in mleka. Čisto na koncu dodamo na grobo narezano blitvo.

Odcedimo, solimo in popramo ter vmešamo nariban muškatni orešček. chef, se prijatelje­vanje s srbskimi vaterpolis­ti, ki na večjih tekmovanji­h praviloma segajo po najvišjih mestih, samo še podaljšuje. In kaj lahko ekipa Doma na Joštu, ki ga tudi kulinaričn­i vodnik Gault & Millau vsakokrat uvrsti med pop(ularne) točke v Kranju, pripravi najboljšim vaterpolis­tom sveta? »Vem, kaj imajo radi, dobro že poznam njihov okus. Oni mi dajo le okvirna navodila, potem pa v kuhinji ustvarimo nekaj v našem stilu,« pripoveduj­e chef Matjaž Sedej.

Testenine, rostbif, orada ...

Tako so na mize najprej prinesli začetne prigrizke: slovenski pršut in preostale suhomesne izdelke, naše sire, domače vložnine. Potem je bil čas za rižoto z gamberi in šparglji, prinesli pa so tudi testenine.

»Pa rostbif in popečeno zelenjavo, začinjeno nekoliko po azijsko. Za glavno jed so bili dimljena jetra, telečje krače, pečen piščanec, svinjska ribica in zraven še zelenjava ter krompir. Pripravili smo tudi sedem vrst solat,« našteva chef Sedej, pri čemer ne pozabi omeniti niti »hamburgerj­a po naše ter ribje juhe«. Postanek je bil ribji, in sicer so file orade popekli, dodali blitvo s krompirjem in smetanovo omako z dodatkom tartufov.

Kaj pa sladica? »To, kar sicer strežemo – štruklje in štrudelj ter zraven še sadje,« je naštevanje kulinaričn­ega popoldneva, ki se je potegnil v prijeten zgodnji večer nad gorenjsko prestolnic­o, zaključil Matjaž Sedej, ki je za goste iz Beograda in okolice pripravil posebno darilo – steklenice sauvignona (letnik 2019) iz medanske kleti Kristančič, ki jih je krasila olimpijska nalepka.

Tej briški kleti je Sedej zvest že vrsto let, ob čemer lahko omenimo še eno tekočo zadevo, in sicer na priljublje­nem kranjskem hribčku zadnjih nekaj tednov najdemo tudi unikatno pivo krokodilče­k, ki ga v sodelovanj­u z Domom na Joštu varijo v bližnji Pivovarni Advocatus. To ob nepogrešlj­ivi pomoči žene Simone v Svetem Duhu vodi Sebastijan Rupar, pravnik po poklicu.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: ŠPELA ANKELE ?? Ena gasilska
FOTOGRAFIJ­E: ŠPELA ANKELE Ena gasilska
 ??  ?? Pustili so svoje podpise.
Pustili so svoje podpise.
 ??  ??
 ??  ?? Nad Kranjem jih je pričakalo belo vino iz medanske kleti Kristančič z olimpijsko nalepko.
Nad Kranjem jih je pričakalo belo vino iz medanske kleti Kristančič z olimpijsko nalepko.
 ??  ?? Chef Matjaž Sedej (na sredini) med športnimi prijatelji
Chef Matjaž Sedej (na sredini) med športnimi prijatelji

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia