Slovenske Novice

Umetnine s plaže

Ozrimo se pod noge in naberimo naplavljen les, školjke, kamne in kamenčke ter si sami izdelajmo počitniške spominke

- B. K. P.

Med obiskom plaže, še posebno kakšne bolj samotne, se najde mnogo reči, ki so za nekatere smeti, za druge pa pravi zakladi, s katerimi se da z zelo malo truda in pripomočko­v ustvariti prave umetnine, le nekaj domišljije je potrebne. Zakaj bi letošnje poletje torej kupovali spominke, ko lahko delček plaže prinesemo s seboj domov, stvaritve pa bodo, ker jih bomo izdelali sami, dobile še večjo vrednost in pomen. Krasen za ustvarjanj­e je denimo naplavljen les, če je bil v vodi ali na žgočem soncu dalj časa, se je lepo pobelil in zgladil. Poberemo lahko tudi večje kose, ki jih doma razsekamo ali razžagamo na želeno velikost ter iz koščkov nato sestavimo, kar nas je volja. Tudi palice in veje bodo prišle prav. Iz naplavljen­ega lesa ustvarimo ribe, jadrnice, čolne, hišice, svetilnike, lahko so samostoječ­i, postavimo jih na polico, ali pa skulpturo pritrdimo v okvir ter obesimo na steno. Da umetnine ne bi razpadle, uporabimo lepilo, namenjeno prav lepljenju lesa, tudi kakšen žebelj ali vijak ne bosta odveč. Če imamo srečo in naletimo na naplavljen­e deske, jih zbijemo skupaj in spremenimo v okvir, vanj pa vtaknemo počitniško fotografij­o. Les lahko pobarvamo ali pustimo takšnega, kot ga je ustvarila narava, če med sprehodom po plaži najdemo kakšno školjko ali polžjo hišico, dodamo še to. Med obiskom plaže seveda ne sme manjkati nabiranje kamenčkov, te lahko uporabimo na tisoč in en način. Najlepše postavimo v nižjo stekleno posodico ali na krožnik, dodamo svečko in še kakšen morski detajl in nastal bo čudovit namizni okras. Iz njih sestavimo mozaik in tako popestrimo del stene na terasi, cvetlični lonček ali mizo. Odvisno od tega, koliko jih bomo nabrali. Ker je mozaik dobro prilepiti na podlago, pazimo le, da pobiramo čim bolj ploščate kamne in kamenčke. Otroci lahko manjše prilepijo tudi na papir, denimo v obliki ribice, ptička, rože ... Zabavali se bodo tudi ob barvanju kamnov, iz večjih in bolj okroglih lahko denimo ustvarijo pikapoloni­co ali kakšnega drugega hroščka, postavljen na nočno omarico jih bo vedno spominjal na čudovite počitniške dni. Uporabimo tempera, vodene ali akrilne barve, tudi flomastri so primerni. Večji kamni so lahko podlaga za večje umetnine, poslikamo jih denimo s počitniški­mi motivi, jadrnicami, palmami, delfini in podobnim. Čudovita umetnina bo nastala tudi, če del kamenčkov pobarvamo z modro, del pa z rumeno barvo, nato pa na list papirja modre nalepimo spodaj, predstavlj­ali bodo morje, rumene pa razporedim­o v obliki sonca. Možnosti je neskončno, vsi izdelki pa bodo prav posebni že zaradi tega, ker nas bodo spominjali na brezskrbne dni, preživete v družbi najdražjih.

Ustvarimo mozaik in popestrimo del stene, mizo ali cvetlični lonček.

Kar nekomu predstavlj­a odpadek, je za drugega lahko pravi zaklad. Večji kamni so lahko podlaga za večje umetnine, poslikamo jih denimo s počitniški­mi motivi, jadrnicami, palmami, delfini in podobnim.

 ??  ??
 ?? FOTO: BARBARA K. PETEK ?? Iz naplavljen­ega lesa ustvarimo krasne umetnine, ki bodo popestrile dom in nas spominjale na poletje.
FOTO: BARBARA K. PETEK Iz naplavljen­ega lesa ustvarimo krasne umetnine, ki bodo popestrile dom in nas spominjale na poletje.
 ?? FOTO: BARBARA K. PETEK ?? Poberemo tudi veje, les pa po želji pobarvamo ali ga pustimo takšnega, kot ga je ustvarila narava.
FOTO: BARBARA K. PETEK Poberemo tudi veje, les pa po želji pobarvamo ali ga pustimo takšnega, kot ga je ustvarila narava.
 ?? FOTO: HMVART/ GETTY IMAGES ?? Prilepimo jih na list papirja v obliki ribice, sonca, palme ...
FOTO: HMVART/ GETTY IMAGES Prilepimo jih na list papirja v obliki ribice, sonca, palme ...
 ?? FOTO: CLIVE NICHOLS/ GETTY IMAGES ?? Spretnejši ga lahko ustvarijo v betonu ali gipsu, a treba je delati hitro, preden se podlaga strdi.
FOTO: CLIVE NICHOLS/ GETTY IMAGES Spretnejši ga lahko ustvarijo v betonu ali gipsu, a treba je delati hitro, preden se podlaga strdi.
 ??  ??
 ?? FOTO: DASHTIK/ GETTY IMAGES ?? Poslikamo jih z motivi po želji.
FOTO: DASHTIK/ GETTY IMAGES Poslikamo jih z motivi po želji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia