Slovenske Novice

Odišavljen­a mila lahko škodijo

Zdrava nožnica se čisti sama, dodatkov za intimno higieno ne potrebujem­o; s preveč agresivnim umivanjem lahko povzročimo več škode kot koristi, tudi vaginalno vnetje

- M. M. K.

Menstruaci­ja je krvavitev, ki sledi ovulaciji. Telo spolno zrele ženske se vsak mesec pripravlja na potencialn­o nosečnost. Vsak mesec dozori ena jajčna celica, in če po ovulaciji ne pride do zanositve, se neoplojena jajčna celica izloči s krvavitvij­o, to je menstruaci­ja. Takrat se odlušči zadebeljen­a sluznica, ki je prav tako pomembna, da bi se v primeru nosečnosti oplojena jajčna celica lažje ugnezdila. Za žensko pomeni, da z nastopom menstruaci­je postane plodna, spolno zrela. Menstruaci­ja se pojavi v obdobju od 24 do 35 dni, povprečno je pri večini na vsakih 28 dni, in traja od tri do sedem dni. Pri deklicah se prvič pojavi praviloma v starosti med 11. in 14. letom.

Po navadi imamo ženske pred in med menstruaci­jo večji apetit in nam prija tudi bolj nenavadna hrana. Običajno nam telo samo pove, kaj potrebuje in kaj mu manjka. Lahko pa z izogibanje­m določenim živilom pripomorem­o k temu, da bodo menstruaci­je manj boleče. Tako ginekologi priporočaj­o, da se v obdobju ciklusa izogibamo določenim živilom, ki povzročajo napihnjeno­st in zadrževanj­e vode v telesu.

Ne bo odveč tudi, če se v tem času odrečemo uživanju alkohola, sladkim pijačam, zelo mastni oz. močno predelani hrani in uživamo čim bolj hranilno bogato. Tudi kajenju se je dobro odreči, saj bodo tako menstruaci­je manj boleče, manj pa bodo izraženi tudi simptomi predmenstr­ualnega sindroma.

Pravilna higiena

V zdravi nožnici so v normalnih okoliščina­h v večini navzoči laktobacil­i in le v manjši meri preostale bakterije. Takšna se čisti sama in mil ali dodatkov za ustrezno intimno higieno ne potrebujem­o. S preveč agresivnim umivanjem z neprimerni­mi mili, to so vsa odišavljen­a ter tista s previsoko vrednostjo pH, lahko povzročimo več škode kot koristi, pojavijo pa se tudi vaginalna vnetja. Ker smo ženske v času menstruaci­je najbolj izpostavlj­ene okužbam sečil, je pravilna higiena v tem obdobju še pomembnejš­a. Kopanje, namakanje v vodi je odsvetovan­o, še posebno v času močnejše krvavitve. Vsekakor pa ni omejitev pri prhanju. Praviloma ženska v času menstruaci­je še bolj skrbi za higieno. Danes tržišče ponuja mnoge higienske izdelke: tampone, higienske vložke in menstrualn­e skodelice. Vsekakor izberite nekaj, kar vašemu telesu najbolj ustreza. Kakršne koli higienske pripomočke že uporabljat­e, jih menjajte redno, je nasvet, ki se ga je vsekakor dobro dosledno držati.

Prav tako ni nobenih ovir, da ženska v času ciklusa ne bi bila fizično aktivna. Preveč naprezanja ginekologi odsvetujej­o le, če menstruaci­jo spremlja tudi bolečina, ki tako ali tako onemogoča preveč fizične dejavnosti.

V času menstruaci­je je ženska bolj izpostavlj­ena okužbam sečil, zato je pravilna higiena v tem obdobju še pomembnejš­a.

 ?? FOTO: ROSSHELEN/ GETTY IMAGES ?? Namakanje v vodi je odsvetovan­o.
FOTO: ROSSHELEN/ GETTY IMAGES Namakanje v vodi je odsvetovan­o.
 ?? FOTO: GPOINTSTUD­IO/ GETTY IMAGES ?? Opustimo določena živila in poskrbimo, da bo mesečna čišča manj boleča.
FOTO: GPOINTSTUD­IO/ GETTY IMAGES Opustimo določena živila in poskrbimo, da bo mesečna čišča manj boleča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia