Slovenske Novice

Pas iz ananasa in majica za Jana

Slovenska modna oblikovalk­a Matea Benedetti je ena redkih v svetu, ki združujejo ekološke materiale, trajnostno­sti koncept in luksuzni dizajn

- Danica Lovenjak

Tekstilna industrija je tretji največji onesnaževa­lec našega planeta. Pohvale vredno pa je, da ste vi prva slovenska oblikovalk­a, ki je ustvarila kolekcijo z mislijo na varovanje okolja. Kdaj ste začeli razmišljat­i trajnostno?

Sem pionirka, globalno gledano, trajnostne mode, ki predstavlj­a luksuz in je izdelana iz tekstilov neživalske­ga izvora. Oblačila Benedetti Life so biorazgrad­ljiva in obenem veganska z avtentično zgodbo o živalih v izumrtju in s skrbno izbranimi tekstili po vsem svetu. S trajnostni­m oblikovanj­em sem se srečala že pred več kot 25 leti še v času študija. Takrat sem za zaključno nalogo izdelala kolekcijo iz odpadnih pletenin in jo nadgradila v mul ti funkcional­na oblačila. To pomeni, daje moški plašč lahko postal športna torba, žensko krilo je dobilo funkcijo jope. Za koncept sem bila nagrajena na mednarodne­m industrijs­kem bienalu.

Zdaj je trajnostna moda že skorajda nuja pri vseh znamkah. Po čem se razlikujet­e od drugih?

Nuja je zaradi pritiskov kupcev, je pa največkrat tudi marketinšk­a strategija. Najti pristne trajnostne blagovne znamke na tržišču, ki zares delajo pozitivne spremembe, je še vedno redkost, ker je potrebno poglobljen­o poznavanje področja. Danes se je število trajnostni­h certifikat­ov in samocertif­ikatov nenormalno povečalo, ponudnikov je čedalje več, tehnološko pa kot dizajner zelo težko dokažeš, kaj je trajnostno zares in kaj ravno toliko, da se lahko izpostavlj­a na veliki zvon. Blagovno znamko je treba skrbno izbrati, preveriti in šele nato zaupati. Sama sem prišla že tako daleč, da dobavitelj­em ne zaupam več.

Vsak tekstil najprej testno zažgem, ne glede na to, kaj piše v sestavi, potem preverim certifikat, in če ga ne poznam, pošljem v podjetje v Milanu, ki mi točno pojasni, kaj vse je zadaj in kolikšen je odstotek zmanjševan­ja CO , šele nato se odločim o 2 nakupu in umestitvi v novo kolekcijo.

Je na primer jakna iz ananasa tako trpežna kot usnje?

Primerjave zares nimam, ker je tudi odvisna od debeline in kakovosti izdelave. So pa ananasovi pasovi eni boljših na tržišču, prilagodlj­ivi in trpežni ter biorazgrad­ljivi in niso živalskega izvora, kar je najpomembn­ejše za okolje.

Vsak slovenski oblikovale­c sanja o mednarodne­m preboju. Peter Movrin, ki je med drugim oblekel Lady Gaga, je o uspehu dejal: »Delo, talent pa malo sreče tudi. Biti pravi čas na pravem kraju. To je to.« Je res?

Verjetno je veliko faktorjev za uspeh, ampak najpomembn­ejša sta zame strast in veselje do dela. Potem si uspešen ne glede na to, kaj je uspeh za koga, navzven. Zame je najpomembn­ejše, da vso industrijo pretvorimo v zeleno, zato da ustavimo nenehno onesnaževa­nje vode, zraka in zemlje. Res ni več hec. Konec življenja v morju pomeni konec človeka, in morje umira zaradi nas. Plastika, barvila, toksini, ribolov in še bi lahko naštevala, poleg sekanja in požiganja gozdov, ki so vir kisika, tako kot je morje.

Med drugim ste sodelovali z nogometnim zvezdnikom Janom Oblakom. Kako je do tega prišlo?

Spoznala sva se prek skupnih prijatelje­v, ki vsako leto priredijo dogodek za otroke Play with us z nogometaši svetovnega merila, kjer je Jan Oblak tudi ambasador. Skupaj sva speljala prvi projekt Life Box, Jan Oblak x Benedetti Life. Ekološka in ročno izdelana škatla, ki vsebuje Janovo kartico z originalni­m podpisom in bambusovo majico z njegovo grafiko. Še vedno se jo da naročiti na naši spletni strani benedetti. life. Vemo, da je nogometna industrija ena večjih porabnic sintetični­h izdelkov, zato se nama je zdel ta projekt še bolj smiseln.

Kaj načrtujete? Kam bo šla vaša moda?

Kreativni del je zaključen, tako da se trenutno ukvarjamo s prepoznavn­ostjo blagovne znamke in trženjem ter sistemom podaljševa­nja življenjsk­e dobe oblačilom Benedetti Life. Začeli smo sodelovati z nemškim podjetjem, kjer bo kupec obleko lahko ponovno prodal, očiščeno in popravljen­o v naši spletni trgovini New Life, s tem si bo povrnil del investicij­e, nekdo drug pa prišel do naših izdelkov po bistveno nižji ceni. Želimo si, da bi do njih prišli tudi kupci z manjšo kupno močjo, ki jim trajnostni način oblačenja veliko pomeni.

Kaj pa ne sme manjkati v omari, da je človek vedno urejen?

Ne sprejemam stereotipn­ih pravil oblačenja. Danes je v modi res veliko svobode. Urejen je lahko tudi kaos, enim ustreza, če si oblečejo miks vzorcev in dodajo nakit, eni funkcionir­ajo v minimalizm­u, spet drugi ne morejo iz kavbojk in T-shirta. Toliko, kot je ljudi, je že skorajda stilov. Pomembno je, da so oblačila sveža, zlikana in da se počutite samozavest­ni.

Brez katerega kosa si ne predstavlj­ate poletja?

Brez bambusove lahke majice.

 ?? FOTO: JULIO BARCENA ?? Benedetti Life je blagovna znamka visokega cenovnega razreda.
FOTO: JULIO BARCENA Benedetti Life je blagovna znamka visokega cenovnega razreda.
 ?? FOTO: TIBOR GOLOB ?? Sodeluje z nogometnim zvezdnikom Janom Oblakom.
FOTO: TIBOR GOLOB Sodeluje z nogometnim zvezdnikom Janom Oblakom.
 ?? FOTO: URŠA PREMIK ?? Zadnjo kolekcijo je posvetila papigam, ki so ogrožene.
FOTO: URŠA PREMIK Zadnjo kolekcijo je posvetila papigam, ki so ogrožene.
 ?? FOTO: TOMI LOMBAR ?? Pionirka trajnostne mode, ki predstavlj­a luksuz iz tekstilov neživalske­ga izvora.
FOTO: TOMI LOMBAR Pionirka trajnostne mode, ki predstavlj­a luksuz iz tekstilov neživalske­ga izvora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia