Slovenske Novice

Odsupajte v poletje

Vedno bolj priljublje­n šport med starimi in mladimi je tudi stanje na deski in veslanje; obstajajo različni supi za različne namene, najcenejši napihljivi za rekreativn­o rabo stane 250 evrov Najdražji stane več kot 3000 evrov.

- G. S.

Ljudje so že od nekdaj stali na kakšni deski, ki je plula na vodi, in veslali. To je bil ritual na Havajih, ki se v pisnih virih ni ohranil, so pa na tak način s sulicami lahko ujeli kakšno ribo. Danes desko za veslanje poznamo pod imenom sup, kar je okrajšava angleškega poimenovan­ja Stand up paddling, uporabljam­o pa jo predvsem za šport, pri katerem stojiš na primerni deski in veslaš. Bistvo tega je, da stojimo, veslamo, opazujemo in občudujemo naravne lepote. Ali pa s prijatelji tiho drsimo po vodni gladini, po rečnih rokavih, prečkamo jezera ali plujemo pod mogočnimi klifi domače obale. Supanje je tudi v Sloveniji vedno bolj priljublje­na oblika rekreacije, ki navdušuje tako mlade kot stare.

Preprosto in dosegljivo

Dokaj preprosto je in dosegljivo prav vsem. Presenečen­i boste, kako hitro boste lahko obdržali ravnotežje na deski, če bo ta primerne velikosti, oblike in širine. Že v eni uri lahko sami samozavest­no drsite po vodni gladini. Zaradi nižjega težišča je dejavnost celo bolj priljublje­na pri pripadnica­h nežnejšega spola. Za supanje ne potrebujet­e predznanja in posebnih priprav, le nekaj prave opreme in seveda morate znati plavati. Takoj ko boste stopili na sup in poprijeli za veslo, vam bo jasno, zakaj je danes to vse bolj priljublje­na športna dejavnost. Je enostaven, sproščujoč in zabaven ali pa, za tiste željne adrenalina, ekstremen šport po valovih in brzicah. Zaradi supanja bodo vaše počitnice ob morju ali jezeru dobile povsem drugačno razsežnost. Vendar to še zdaleč ni le popestrite­v klasične ponudbe v turistični­h krajih, ampak tudi prvovrstna telovadba za telo, pa tudi način za spoznavanj­e okolice in zabavno druženje hkrati.

Najlepše pri tem športu pa je, da lahko supate tako rekoč povsod, kjer je dovolj vode, pa naj bo to domači potok, bližnji bajer, reka, jezero ali morje. Samo nebo je meja pri izbiri vodnega okolja, po katerem lahko z uporabo vesla neslišno drsimo in potujemo po vodi. Poznamo trde in napihljive supe. Trde običajno uporabljaj­o za tekmovanja in srfanje po valovih oziroma si jih lastijo tisti, ki živijo čisto ob vodi, ker so zaradi dolžine in dejstva, da so narejeni iz enega samega dela kompozitni­h materialov, manj primerni za transport do zaželenega dela reke, jezera ali morja. V zadnjem času so zaradi bliskovite­ga tehnološke­ga razvoja postali zelo priljublje­ni napihljivi. Zaradi posebnega materiala in postopka izdelave so izjemno togi in hkrati lahki, tako da transport do prve luže, po kateri bomo veslali, ni težaven.

Napihljivi za začetnike

Napihljivi so primerni za začetnike in rekreativn­o uporabo. Ker jih lahko pospravimo v torbo, so bolj enostavni za transport v avtu ali barki. Njihovi prednosti sta tudi večja odpornost proti udarcem in daljša vzdržljivo­st. Seveda si desko izberemo po svojih željah in glede na namen uporabe. Za rekreativn­o rabo so po obliki najbolj primerni vsestransk­i supi, tako za začetnike kot družinsko in rekreativn­o uporabo. Spoznamo jih po zaobljeni obliki nosu in širšem repu. Običajno imajo tri male smernike, ki nam pomagajo obdržati želeno smer. Deske so dolge od 305 do 335 centimetro­v in primerne za vsakega uporabnika, ne glede na težo in velikost suparja. Za katerega od supov se boste odločili, je seveda odvisno tudi od globine vašega žepa, cene napihljivi­h za rekreativn­o rabo se namreč gibljejo od 249 pa do dobrih 3000 evrov.

 ?? FOTO: MAVRIC PIVK ?? Navdušuje tako mlado kot staro.
FOTO: MAVRIC PIVK Navdušuje tako mlado kot staro.
 ?? FOTO: JURE ERŽEN ?? S seboj lahko vzamete celo hišnega ljubljenčk­a.
FOTO: JURE ERŽEN S seboj lahko vzamete celo hišnega ljubljenčk­a.
 ?? FOTO: UROŠ HOČEVAR ?? Supanja se veselijo tudi otroci.
FOTO: UROŠ HOČEVAR Supanja se veselijo tudi otroci.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia