Slovenske Novice

Volk požrl dva psička

Stanislav lani izgubil Jimmyja, zdaj še Odija

- LOVRO KASTELIC lovro. kastelic@ slovensken­ovice. si

RAKITNA • Iz Lovske družine Rakitna nas je njen starešina Marjan Šivic obvestil o nenavadnem, a zelo nevarnem dogajanju na območju istoimensk­e vasi. Volk je namreč v enem dnevu skoraj izpod nog lastnikov odnesel in pokončal dva manjša psa. In to tako rekoč sredi naselja!

Šivic je povedal, da se je prvi napad zgodil 18. junija sredi belega dne. V bližini mladinskeg­a zdravilišč­a za otroke je volk pritekel iz gozda in se vsega pet metrov od sprehajalc­a lotil njegovega manjšega psa. Lastnik je bil tako šokiran, da ni mogel niti zakričati, kaj šele pomagati nemočnemu kužku, ki ga je volk zagrabil, ga odnesel v gozd ter ga tam tudi pojedel.

Opisani primer si najbrž ne bi prislužil takšne pozornosti, če ne bi volk (ali je šlo za istega, lahko le ugibamo) v istem dnevu za plen izbral še enega psa. Ob desetih zvečer je namreč napadel še pekinezerj­a, šlo je za še ne leto dni starega Odija, hišnega ljubljenčk­a mizarja Stanislava Kržiča. Ta ima zvečer navado, da ga za kratek čas spusti okoli hiše. Njun ritual pa se je nenadoma sprevrgel v ponovitev nečesa, kar se je Kržiču zgodilo že pred letom dni. A če lani ni imel prav nobenega čvrstega dokaza, se je tokrat prepričal na lastne oči.

Ko je zaslišal lajanje približno dvajset metrov oddaljeneg­a Odija, ga je poklical. In ga zagledal, kako teče proti njemu. Ni pa videl le njega, pač pa tudi volka, ki je pritekel za njim, ga zverinsko zagrabil in ga bliskovito odnesel v gozd. Stanislav je lahko dobro slišal, kako je volk mrcvaril njegovega Odija. Sedel je na motor in oddirjal v smer, od koder so prihajali glasovi. Ko je posvetil v živali in se približal na 10 metrov, je volk svoj plen že spet pograbil in ga odnesel samo še globlje v gozd. »Ne, volka se nisem ustrašil,« je odgovoril Stanislav Kržič. »Pravzaprav me ves čas straši le, kaj bi bilo, če bi imel psa na vrvici, bi tedaj napadel tudi mene?« Naš sogovornik

Kaj bi bilo, če bi imel psa na vrvici, bi volk tedaj napadel tudi mene?

je pred letom dni na enak način izgubil dve leti starega pekinezerj­a. Tudi Jimmya so zvečer spuščali ven, da se je polulal, potem pa jo je še vedno primahal. Le usodnega večera ni bilo tako. Slišali so le dva bevska. Potem ga niso več videli.

Še vedno pretresen nam je dejal, da bo kljub drugi izgubi psa kmalu nabavil novega hišnega ljubljenčk­a, da pa ga bo imel odslej vedno na kratkem povodcu, za vsak primer pa bo imel s seboj vselej tudi debelo palico, s katero ga bo branil. Obenem priporoča vsem, naj ne podnevi ne ponoči nikar ne puščajo svojih psičkov brez nadzora, niti za trenutek, kajti očitno so se na Rakitni zveri že tako namnožile, da jih videvajo in srečujejo tudi pri belem dnevu. Sam je že imel bližnje srečanje z medvedom, ko je s konjem jahal po tamkajšnji­h travnikih. K sreči je ta izvedel le lažni napad, nakar se je umaknil v gozd. Na vprašanje, ali bo nesrečni dogodek prijavil državnim

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV FOTO: BLAŽ SAMEC ?? Kraj, kjer je bil napaden Odi.
FOTO: OSEBNI ARHIV FOTO: BLAŽ SAMEC Kraj, kjer je bil napaden Odi.
 ?? FOTO: PRIMOŽ HIENG ?? Na Rakitni je zver v enem samem dnevu zgrabila kar dva hišna ljubljenčk­a!
FOTO: PRIMOŽ HIENG Na Rakitni je zver v enem samem dnevu zgrabila kar dva hišna ljubljenčk­a!
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Odi je njegova zadnja žrtev.
FOTO: OSEBNI ARHIV Odi je njegova zadnja žrtev.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Jimmyja je odnesel lani.
FOTO: OSEBNI ARHIV Jimmyja je odnesel lani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia