Slovenske Novice

Že avgusta izbruh delte?!

Četrti val naj bi prišel konec poletja, obolevali bodo mladi in necepljeni

- TINA HORVAT tina. horvat@ slovensken­ovice. si

LJUBLJANA • Epidemiolo­ška slika v Sloveniji je v zadnjih dneh nadvse spodbudna, saj prav vsi kazalniki in krivulje nakazujejo, da bo tretji val novega koronaviru­sa kmalu izzvenel. Žal pa nam zaradi najnovejše mutacije virusa, tako imenovane različice delta, ki se iz Indije širi po svetu in je veliko bolj agresivna in kužna od trenutno prevladujo­če angleške različice alfa, grozi še četrti val epidemije. Delta bo namreč kmalu izpodrinil­a alfo, ki je bila za kar 70 odstotkov bolj kužna od prvotne različice koronaviru­sa. Obolevali bodo mladi in odrasli, ki se niso oziroma se ne bodo cepili. Kot opozarja stroka, ni več vprašanje, ali četrti val bo ali ne bo, ampak zgolj, kdaj in kako močan bo. Da gre za resno grožnjo, dokazujejo primeri držav, kjer prav zaradi virusa delta prihaja do velikih izbruhov in ponovnih zaprtij države. Tako so morali v mnogih državah po svetu, predvsem na Portugalsk­em, v Veliki Britaniji, Rusiji in Avstraliji, spet omejiti gibanje in uvesti ukrepe, ki so jih sicer že opustili, med njimi tudi policijsko uro in zapiranje restavraci­j. Na Portugalsk­em so v 14 dneh prišli iz zelene barve v rdečo, porast števila pozitivnih na dan je 590-odstoten (!), v velikem deležu

prevladuje različica delta. Tudi Rusija se bojuje z njo, v Moskvi predstavlj­a že 90 odstotkov okužb. Te dni so dosegli tudi rekordno število smrti zaradi covida, na dan jih umre skoraj 700. Uvedli so mnoge ukrepe, ki veljajo le za necepljene, kljub vsemu pa cepljenje poteka zelo počasi, saj ga zavrača več kot polovica prebivalst­va. Tudi Svetovna zdravstven­a organizaci­ja (WHO) svari pred vnovičnim porastom okužb s koronaviru­som v Evropi. Kot je dejal regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge, po dvomesečne­m upadanju število okužb ponovno narašča, in sicer zaradi živahnejše­ga druženja, potovanj in sproščanja omejitev. »V evropski regiji WHO bo nov val, če ne ostanemo disciplini­rani,« je dejal in bil tudi kritičen do počasnega cepljenja proti covidu-19.

Največ delte v osrednji Sloveniji

Kaj torej čaka Slovenijo in kdaj naj bi nastopil četrti val epidemije? V Sloveniji smo imeli do 21. junija 18 primerov okužb z različico delta, število pa je, kot je poročala STA, po zadnjih analiziran­ih vzorcih doseglo 65. Največ primerov so potrdili v osrednjesl­ovenski regiji, in sicer 38.

Tudi na Institutu Jožef Stefan napoveduje­jo četrti val konec avgusta. »Če se ne bomo do konca avgusta dovolj precepili, se bo zaradi različice delta takrat začel četrti val epidemije, je v svoji

prognozi širjenja covida-19

zapisal Matjaž Leskovar.

Roman Jerala s Kemijskega inštituta je že pred slabima dvema tednoma na twitterju napovedal, da je različica delta že pred vrati, in prosil ljudi, naj se čim prej cepijo. Stroka je torej enotna: edini način, da ustavimo četrti val in z njim ponovno naraščanje smrtnih žrtev covidne bolezni in zaprtje države, je cepljenje.

Koronaviru­s bi lahko premagali le, če bi dosegli 80-odstotno precepljen­ost.

 ??  ??
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Kdor se ne bo cepil, se bo okužil, svari prof. dr. Roman Jerala.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Kdor se ne bo cepil, se bo okužil, svari prof. dr. Roman Jerala.
 ?? FOTO: JARUN011/ GETTY IMAGES ?? Različica se je k nam razširila iz Indije.
FOTO: JARUN011/ GETTY IMAGES Različica se je k nam razširila iz Indije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia