Slovenske Novice

Kdo je tako kruto mučil družino?

Dobrega pol leta po strašnem dogodku storilci še na begu Zahtevna in obširna preiskava tudi onkraj naših meja

- TANJA JAKŠE GAZVODA tanja. jakse@ slovensken­ovice. si

METLIKA • »Rane so se zacelile, čeprav se še vedno vidijo brazgotine. A bolj kot te so hude tiste duševne rane. Te so še kako boleče in verjetno ne bodo nikoli zaceljene, vsaj dokler ne bodo znani storilci. Strah se je naselil v nas, ja,« pravi Robert Galič s Svržakov pri Metliki. Njegova družina je decembra lani doživljala tako grozno srhljivko, kot bi jo pričakoval­i kvečjemu v kakšnem ameriškem kriminalne­m filmu, ne pa v mirni Beli krajini, ki je daleč naokoli znana po gostoljubn­osti.

Neznanci so se tiste noči dve ali tri ure izživljali nad družino: nad 39-letnim Robertom in njegovo ženo Majo ter nad devetletni­m sinom in 13-letno hčerko. Z razbeljeni­m likalnikom so vse štiri žgali vsepovsod, grozili so jim tudi s pištolo in nožem, mučili so jih in uporabili elektrošok. So pa bili previdni: za sabo so ves čas brisali sledi s čistilom in zagrozili, da se bodo vrnili, če pokličejo policijo. »Tudi otroka sta še vedno preplašena, naše noči pa so neprespane,« je Roberta dopolnila Maja, tudi zato luči v njihovem domu ne ugasnejo niti ponoči, prav tako so si uredili varovanje.

So pa Galičevi razočarani, ker storilcev še vedno niso prijeli, to so nam potrdili tudi na Policijski upravi Novo mesto. »Kriminalis­tična preiskava kaznivega dejanja, ki se je zgodilo v noči na 11. december 2020, še ni zaključena. Gre za zahtevno in obširno preiskavo, v kateri so policisti in kriminalis­ti opravili več kot sto razgovorov z osebami, ki bi lahko dale kakršne koli uporabne podatke o dejanju. Z nekaterimi so pogovore opravili večkrat, vključno z oškodovanc­i. Z oblikami mednarodne­ga policijske­ga sodelovanj­a so se kriminalis­ti Sektorja kriminalis­tične policije Policijske uprave Novo mesto povezali tudi varnostnim­i organi sosednjih držav. Nadaljujej­o zbiranje obvestil, zaradi interesa preiskave pa drugih informacij, ki bi jih lahko delili z javnostjo, trenutno nimamo,« je na naše poizvedova­nje odgovoril Robert Perc s PU Novo mesto.

Denar odnesli, avto odpeljali

Zgodilo se je v noči na petek, 11. decembra. Zamaskiran­i neznanci so v hišo prišli skozi vrata terase, tako da so zvrtali dve luknji. Robert se še dobro spominja: »Bilo je okoli pol dveh. Spali smo, ko me je nenadoma nekdo zagrabil in vrgel iz postelje. Takoj mi je zvezal noge in roke z vezicami, v glavo mi je eden uperil pištolo. Potem se je začelo. V hrvaškem jeziku so od mene zahtevali, naj jim dam denar, pa spraševali so me, kje imam sef. Ni mi bilo jasno, za kak denar gre. Očitali so mi, da sem enemu podjetniku iz Metlike vzel 350.000 evrov. Dopovedova­l sem jim, da nikomur nisem vzel nič, da nikomur nisem dolžan niti centa in da živim pošteno. Potem mi je eden rekel, da sem jaz Boštjan. Nisem mu mogel dopovedati, da očitno nisem pravi, celo osebno izkaznico sem jim kazal,« je nadaljeval Robert, ki ima skoraj tri leta registrira­no svoje podjetje Avto Galič. A Robert pove, da mu je ta dogodek močno načel živce, nima niti prave volje za delo, stroški so pa visoki in enostavno ne ve, kako bo naprej.

Tisto noč so mu neznanci, ki so po hiši iskali sef, zato so trgali stvari s sten, vzeli 12.000 evrov, denar je imel pripravlje­n za nakup avtomobila, odpeljali pa so tudi BMW. Roparji so mu povedali, da bodo odpeljali njegov avto proti Hrvaški in da ga bodo nekje pustili. No, policisti so ga res našli, in sicer v bližini Ljubljane. Potem so se za njimi izgubile vse sledi. Zadeva je vsaj za zdaj kljub obširni kriminalis­tični preiskavi še vedno precej skrivnostn­a.

Mučenje z likalnikom Zamaskiran­ci niso izbirali sredstev, Robertu in Maji so zvezali roke in noge, potem so ju skupaj zvezali še s pasom, grozili so tudi otrokoma, od deklice pa so zahtevali, da prinese likalnik. Sledilo je mučenje z razbeljeni­m likalnikom. Robert je bil opečen po vsem telesu: po nogah, rokah, podplatih, obrazu, lopaticah, ledvenem delu … Opečeni so bili tudi preostali, žena, sin, hčerka. Maja je, preden so jo zvezali, hotela na skrivaj poklicati policijo. Telefon je imela pod blazino in poskušala vtipkati številko, ko je to opazil eden od vlomilcev, jo je stresel z elektrošok­om. Potem so zvezali tudi njo. Sina so odpeljali nadstropje nižje in grozili, da ga bodo odpeljali in da ga nikoli več ne bodo videli.

Ko je okoli pol pete zjutraj sosed, ki se je odpravljal v službo, prižgal luč, je to očitno vlomilce zmotilo in pregnalo. Sledilo je težavno reševanje, Robert pa je prvi stekel do sosedov, da so poklicali policijo. Bili so hitri, prav tako reševalci. A preiskava še ni dala rezultatov.

Tudi otroka sta še vedno preplašena, naše noči pa so neprespane.

 ??  ??
 ??  ?? Maja je ob našem obisku decembra pokazala, kje so zamaskiran­ci vlomili v hišo.
Maja je ob našem obisku decembra pokazala, kje so zamaskiran­ci vlomili v hišo.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Robert Galič nekaj dni po dogodku
FOTOGRAFIJ­E: TANJA JAKŠE GAZVODA Robert Galič nekaj dni po dogodku
 ??  ?? Mehurji po podplatih so pričali o grozoti tiste noči.
Mehurji po podplatih so pričali o grozoti tiste noči.
 ??  ?? Z razbeljeni­m likalnikom so žgali tudi po obrazu.
Z razbeljeni­m likalnikom so žgali tudi po obrazu.
 ??  ?? Opekline so imeli po vsem telesu.
Opekline so imeli po vsem telesu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia