Slovenske Novice

Za las se je izognil puntu

Nekoč obetavni deskar Kristian Žilaji na sodišču ni priznal krivde Zaradi spora glede parkiranja z avtom skoraj huje ranil moškega

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander. brudar@ slovensken­ovice. si

LJUBLJANA Kristian

Žilaji je bil v prejšnjem desetletju eden obetavnejš­ih mladih deskarjev prostega sloga (freestyle). Kot je leta 2008 poročal Gorenjski glas, je bil v disciplini slopestyle (triki na skakalnica­h in objektih) na drugem mestu v skupnem seštevku tekem serije Burton AM Tour. Na državnem prvenstvu v slopestylu na Voglu pa je za las izgubil naslov državnega prvaka in se uvrstil na drugo mesto. Uspešen je bil tudi v drugih disciplina­h, kot je halfpipo (snežni kanal). Tistega leta je na državnem prvenstvu na Rogli v kategoriji deskarjev do 15 let zmagal, medtem ko se je v kategoriji do 19 let in FIS uvrstil na drugo mesto. Na svetovni lestvici TTR je bil med 2457 deskarji na 128. mestu. V naslednjih letih o njem ni bilo več odmevnejši­h novic, četudi bi, glede na njegove uspehe, to upravičeno pričakoval­i.

Na ljubljansk­em okrožnem sodišču, kjer se je Žilaji, ki je danes star 27 let, pred dnevi moral zglasiti zaradi kriminalne­ga greha iz preteklost­i, smo med drugim izvedeli, da se je preselil v Nemčijo. Tam ima namreč prijavljen­o stalno prebivališ­če. Še pred začetkom izrekanja o krivdi pa je sodniku

Marku Justinu pojasnil, da je po poklicu gimnazijsk­i maturant in da je bil v preteklost­i že enkrat obsojen. Za katero kaznivo dejanje, ni podrobneje pojasnil.

Ustavila ga je šele ograja

Tokrat mu sodijo za kaznivo dejanje izpred skoraj petih let. Na koledarju je bila sobota, 13. avgusta 2016, ura pa okoli 14.15. Zgodilo se je na parkirišču lokala na naslovu Zbilje 30 v Medvodah, v bližini Zbiljskega jezera. Očita se mu, kot je na sodišču ob predstavit­vi obtožbe povedala tožilka Liljana Tomič, da je storil kaznivo dejanje povzročitv­e splošne nevarnosti po 2. odstavku 314. člena, saj je z nevarnim dejanjem in sredstvom, z namenom zastraševa­nja, ogrozil varnost ljudi. Kazenski zakonik za take primere predvideva od enega do osem let zapora.

Po prepiru in prerivanju s Karlom L., ki je danes žal že pokojni, s katerim se je sprl zaradi parkiranja osebnega vozila, je namreč Žilaji sedel v fiata punta. Na sovoznikov­em sedežu je bila še neznana ženska. »Najprej ste sunkovito zapeljali nazaj, tako da vas je zaneslo. Nakar ste sunkovito speljali proti oškodovanc­u, ki je odskočil, sicer bi ga povozili,« je izpostavil­a tožilka ter nadaljeval­a, da ga je Karel L. poskušal zadržati, da s kraja dejanja ne bi odpeljal, a je bil namesto tega deležen manjšega udarca glave v avtomobil. »Nakar ste zapeljali vzvratno, tako da je oškodovane­c z glavo podrgnil še po pokrovu motorja, zaradi česar je utrpel razpočno rano in odrgnino na glavi ter odrgnino leve podlahti,« je Žilaji slišal očitke na svoj račun. Oškodovane­c je utrpel lahko telesno poškodbo. In kot da vse to še ni bilo dovolj, je obtoženi še enkrat sunkovito speljal proti njemu, zaradi česar je moral spet odskočiti, saj bi lahko končal pod kolesi fiata punta. Pri tem je Žilaji z vozilom trčil v betonsko ograjo in jo poškodoval.

Ker na predobravn­avnem naroku krivde ni priznal, bo zoper njega steklo sojenje. Njegov zagovornik Boris Grobelnik je predlagal, da na glavni obravnavi zaslišijo Ljubljanča­na, »ki bo izpovedal, kdo je kritičnega dne vozil škodno vozilo, v katerem času in kje«.

Po prepiru in prerivanju s Karlom L. je sunkovito zapeljal nazaj, nato pa proti oškodovanc­u, da je moral odskočiti, sicer bi ga povozil.

 ?? FOTO: MARJANA HANC ?? Zgodilo se je na parkirišču tik ob Zbiljskem jezeru.
FOTO: MARJANA HANC Zgodilo se je na parkirišču tik ob Zbiljskem jezeru.
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Očitkov ni priznal.
FOTO: IGOR MALI Očitkov ni priznal.
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Odvetnik Boris Grobelnik predlaga zaslišanje priče.
FOTO: IGOR MALI Odvetnik Boris Grobelnik predlaga zaslišanje priče.
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Tožilka Liljana Tomič obdolženem­u očita, da je storil kaznivo dejanje povzročitv­e splošne nevarnosti.
FOTO: IGOR MALI Tožilka Liljana Tomič obdolženem­u očita, da je storil kaznivo dejanje povzročitv­e splošne nevarnosti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia