Slovenske Novice

Ima rekordno zbirko smrkcev

Američanka hrani zakladnico spominkov z modro-belimi junaki Prodaja ji še na misel ne pride, zbirala jih bo še naprej

- E. B.

VEDNO SO nasmejani, le komu niso všeč! Takole svojo zbirateljs­ko strast pojasnjuje

Gerda Scheuers iz Wisconsina v ZDA, ki se je v Guinnessov­o knjigo rekordov vpisala že drugič, tokrat s kar 11.455-delno zbirko smrkcev. Ljubitelji­ca prikupnih modro-belih junakov iz Wisconsina je prijatelje­m za domovanje namenila kar dva prostora, polna sta najrazličn­ejših prikupnih spominkov.

Figurice rešila pred bratom

Pa ne le figuric in plišastih igrač, najbolj je ponosna na brisače za na plažo, krtače za lase pa zobne ščetke, vazelin za ustnice, svinčnike in druga pisala, krožnike, skodelice, papirnate robčke, celo prehranske izdelke, kot so kečap, majoneza, bomboni in piškoti, ropotuljic­e, knjige, luči, preproge, ure, nahrbtniki, sestavljan­ke, plakati in še in še: vsi ti predmeti, dodatki, pripomočki in živila se ponašajo s podobo smrkcev, ki jih 47-letna Gerda zbira že od otroštva, prvi rekord pa je dosegla leta 2014, in sicer s 6320 spominki. Svojim prijatelje­m se nikoli ne namerava odpovedati, poudarja, čudovita zgodba pa se je začela z neljubim zapletom, otroškim prepirom: Gerda in mlajši brat sta se skupaj igrala s figuricami smrkcev, deček pa je eno od njih nenadoma začel žvečiti in ji skorajda odgriznil glavo. Besna Gerda mu jo je odvzela in rešila pred malim nepridipra­vom: smrkcem je takrat namenila poseben, varen prostor v svoji sobi in ga sčasoma začela skrbno polniti.

Vrednost zbirke ocenjuje na kakšnih sto tisočakov, a cena, tudi če bi ji kdo ponudil bajno premoženje, je ne zanima, poudarja. O usodi njenih smrkcev pa naj se povsem svobodno odločajo njeni dediči, še pojasnjuje Gerda, sama pa bi jih rada imela ob sebi do smrti. »Ne nazadnje je tudi prav, da gre zbirka v roke pristnega ljubitelja, morda pa bi se kdo celo odločil odpreti muzej ali kaj podobnega. Lepo bi bilo smrkce deliti s preostalim svetom!« še pove Gerda, a hitro pristavi, da je do takrat zelo daleč, sama pa bo zbirko še bogatila, kajti nakupu spominka s podobo modro-belega junaka se nikoli ne more upreti. Kdo ve, morda se ji obeta še tretji rekord ...

 ?? FOTOGRAFIJ­I: TWITTER ?? Dosegla je dva rekorda.
FOTOGRAFIJ­I: TWITTER Dosegla je dva rekorda.
 ??  ?? Vedno so nasmejani in dobre volje.
Vedno so nasmejani in dobre volje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia