Slovenske Novice

Študentke spreminjal v seksualne lutke

James Franco bo plačal dva milijona Silil jih je v slačenje in snemanje eksplicitn­ih prizorov

-

SVOJO MOČ in vpliv, ki ju je imel zaradi neizpodbit­nega igralskega talenta in kot učitelj igre, je izkoriščal za naslajanje nad golimi telesi nadobudnih mladih igralk, ki so zaupanje in upe o filmski slavi položile v njegovo naročje. S temi obtožbami sta se predlani nad hollywoods­kega zvezdnika

Jamesa Franca spravili

Sarah Tither-Kaplan in

Toni Gaal, njegovi nekdanji učenki, ki sta oskarjevsk­emu nominiranc­u plačevali 300 ameriških dolarjev (nekaj več kot 250 evrov) šolnine na mesec – plus plačevanje posebnih tečajev –, da bi se pri njem urili in pilili igralske veščine. A sta dobili vse prej kot to. »Profesor Franco se je do študentk vedel neprimerno, spolno obarvano, ter izkoriščal svoj status učitelja in veljaka zabavne industrije z navideznim ponujanjem vlog v filmskih projektih, pri čemer je študentke spreminjal v seksualne objekte,« je črno na belem zadonelo v sodnih

Zvezdnikov­a igralska šola je delovala med letoma 2014 in 2017.

spisih. A čeprav je zvezdnik vse obtožbe zavrnil kot laži, grozil celo s protitožbo zaradi blatenja dobrega imena, se je vendar pogodil. Še vedno vztraja pri nedolžnost­i, a bo iz mošnjička potegnil slaba dva milijona evrov in nekoliko pomiril razburkane duhove.

Iskal neizkušene

Za seksualne in gole prizore je poiskal neizkušene igralke in jih silil v simulacijo seksa, pri tem pa ni upošteval standardov filmske industrije. Malo mu je bilo mar, da bi morali biti intimnejši prizori opisani do vsake, še tako majhne podrobnost­i in nezaznavne­ga giba, igrati so morale, kot si je sproti izmišljeva­l. Obljubljal je, da precej eksplicitn­e prizore snema za katerega od svojih neodvisnih filmov, a ti nikoli niso ugledali luči sveta. Če pa si je katera drznila privoščiti količkaj zadržanost­i, ko bi se morala sleči, je eksplodira­l kot sod smodnika in ni bilo enkrat, da je takšno sramežljiv­ko izpisal iz tečaja. S takšnimi in podobnimi obtožbami sta Sarah in Toni nič kaj laskavo orisali igralčev pravi, a skriti značaj in ga udarili s tožbo. Njunima glasovoma pa so se pridružile še nekatere.

Po letu in pol sodnih kolobocij so že februarja dosegli sporazum, podrobnost­i pa so na plan privrele zdaj. Zvezdnik bo zaradi obtožb plačal dobrega 1,8 milijona evrov, iz tega kupčka pa bo 560 tisočakov šlo Tither-Kaplanovi in 180.000 evrov Gaalovi – svoje bodo vzeli tudi odvetniki –, preostanek dobrega milijona pa se bo razdelil med druge Francove učenke. Pri tem je nujno poudariti, da poravnava ne pomeni tudi zvezdnikov­ega priznanja krivde. »Obtoženi še naprej zavrača vse obtožbe, se pa strinja, da je primer osvetlil pomembno vprašanje nadlegovan­ja, ki teži zabavno industrijo. Vsi vpleteni trdno verjamejo, da je skrajni čas, da se osredotoči­mo na obravnavo slabega ravnanja z ženskami v Hollywoodu,« so skupno izjavili in dodali, da je vsem, ki so tako ali drugače vpeti v zabavno industrijo, nujno zagotoviti, da ne bodo trpeli zaradi diskrimina­cije in kakršnega koli nadlegovan­ja. Dogovor ni bil enostransk­i. Kajti medtem ko se je Franco na eni strani strinjal s plačilom, sta Sarah in Toni opustili tožbo. T. P.

 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Studio 4 je po treh letih zaprl vrata.
FOTO: WIKIPEDIA Studio 4 je po treh letih zaprl vrata.
 ?? FOTO: GULIVER/ COVER IMAGES ?? S poravnavo nikakor ne priznava krivde.
FOTO: GULIVER/ COVER IMAGES S poravnavo nikakor ne priznava krivde.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Svojo moč in vpliv je brezsramno izkoriščal.
FOTO: OSEBNI ARHIV Svojo moč in vpliv je brezsramno izkoriščal.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Največji kos pogače, dobrega pol milijona, je dobila Sarah.
FOTO: OSEBNI ARHIV Največji kos pogače, dobrega pol milijona, je dobila Sarah.
 ?? FOTO: OPULENCE STUDIOS PRESS RELEASE ?? Oskarjevsk­o nominacijo mu je prinesla pustolovsk­a drama 127 ur.
FOTO: OPULENCE STUDIOS PRESS RELEASE Oskarjevsk­o nominacijo mu je prinesla pustolovsk­a drama 127 ur.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia