Slovenske Novice

Prostornej­ši brat iz družine ID

Volkswagno­v drugi le elektriki posvečeni model je športni terenec; električna vožnja predvsem za po mestu in podeželski­h cestah

- Gregor Pucelj

Svetovni avto leta 2021 je prestižni naslov, ki nalaga nekaj bremena tudi na nepristran­skega preizkušev­alca, čeprav se zaveda, da kaj takega, kot je najboljši globalni avtomobil, v resnici ne obstaja. Je pa priznanje, ki ga je dobil ID.4 kot drugi povsem električni volkswagen, nesporna podpora težnji, ki sliši na ime avtomobils­ka električna prihodnost.

Prostorno in udobno

ID.4 je mlajši in hkrati večji brat ID.3, ki je prvenec na Volkswagno­vi platformi za električna vozila (MEB). Če je drugi petvratni kompaktnež, so ID.4 zasnovali kot urbani suv oziroma križanec. Čeprav gre za kar zajetno vozilo (dolžina 4584,

širina

1852 in višina 1603), ima medosno razdaljo le dva milimetra daljšo kot ID.3. Se pa dodatnih skoraj 30 centimetro­v, ki jih je ID.4 pridobil predvsem z večjim zadnjim previsom, konkretno pozna pri prostornos­ti potniške kabine in velikosti prtljažneg­a prostora ( 543–1575 litrov). Na odličnih, udobju prilagojen­ih sedežih tako spredaj kot zadaj vlada razkošje prostora, tako da tudi višjerasli ne bodo imeli težav. V potniški kabini prevladuje­jo solidni materiali. Je pa armaturna plošča skoraj prekopiran­a iz ID.3; prevladuje­jo čiste linije in načelo manj je več. Identičen je volan in enaka je ročica za izbiro smeri vožnje (nekoč bi ji rekli ročica samodejneg­a menjalnika), ki je pritrjena na desni strani škatle, nameščene pred volanskim obročem, v kateri so osnovni instrument­i. Ker na sredinski konzoli med sprednjima sedežema ni nikakršnih upravljaln­ikov, so ves prostor namenili odlagalnim površinam.

Dobra lega na cesti

ID.4 ima akumulator v dnu potniške kabine, kar prispeva k nizkemu težišču vozila, to pa k dobri legi. Čeprav sta gnani le zadnji kolesi, tudi ob namernem pretiravan­ju nisem imel nikakršnih težav, vodljivost je solidna in

ID.4 tudi na zelo ovinkasti cesti deluje suvereno. Zato lahko pohvalim uglašenost podvozja (voznik lahko izbira med več voznimi režimi), ki je presenetlj­ivo dobro kos več kot dve toni težkemu vozilu. Z majhnim obračalnim krogom se, kljub zajetnosti, ID.4 dovolj dobro znajde tudi v mestu.

Navora ne manjka

V ID.4 so na voljo vsi Volkswagno­vi asistenčni sistemi. Je pa treba po nemški maniri za marsikaj doplačati. Serijski so sprednji in zadnji led-žarometi in solidna je kamera za vzvratno vožnjo. V testnem primerku mi je ugajal tudi radarski tempomat, manj pa sistem za prepoznava­nje prometnih znakov oziroma hitrostnih omejitev. Testni primerek je bil t. i. 1st edition, ta ima nekaj posebnosti, ki jih v ID.4, kakršni so zdaj na prodaj, ni več. Elektromot­or ima največjo moč 150 kW (204 KM), baterija pa zmogljivos­t 77 kWh, kar zadošča za 522 prevoženih kilometrov po WLTP-meritvi. Vsi ID.4, ne glede na moč elektromot­orja, torej tudi testni, dosežejo najvišjo hitrost 160 km/h, kar je skorajda že standard za srednje zmogljiva električna vozila. Morebitno pomanjkanj­e najvišje hitrosti ID.4 odlično nadomesti z velikim navorom, ki je na voljo od starta, torej od samega premika vozila ob speljevanj­u.

Volkswagen ID.4 1st edition

Tudi za večje razdalje Testni primerek sem polnil na javni 7,2-kW polnilni postaji, nekaj malega, predvsem za preizkus, pa tudi na domačem omrežju. Že po nekaj dneh sem pozabil na bencin in brez težav prevozil tudi večje razdalje. Seveda je doseg zelo, poudarjam, zelo odvisen od načina vožnje. Električna vožnja se najbolje izkaže v mestu in na počasnih podeželski­h cestah, kjer z zaviranjem rekuperira­mo veliko kinetične energije. Kot že nekaj časa vemo, in to je potrdil tudi ID.4, pa se nesramno poveča poraba energije in s tem praznjenje baterije med vožnjo po avtocesti, kjer brez težav z nekaj prevoženim­i kilometri pri 140 ali 150 km/h skrajšate doseg za več kot 50 kilometrov. Med svojim značilnim voznim ciklom, med katerim sem približno polovico kilometrov prevozil po avtocesti, sem z enim napolnjenj­em naredil dobrih 400 kilometrov. Seveda ID.4 ni poceni. Zato dilema pred nakupom ostaja. Če denar ni nepremostl­jiva ovira in če si poleg tega lahko privoščite še domačo polnilno postajo, pa …

km sploh ni problem.

 ??  ?? Z obliko ID.3 in zdaj še ID.4 so pri Volkswagnu naredili korak vstran od tradiciona­lne usmeritve.
Z obliko ID.3 in zdaj še ID.4 so pri Volkswagnu naredili korak vstran od tradiciona­lne usmeritve.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: GREGOR PUCELJ ?? Tudi zadek ni dolgočasen, saj ga poživi velik strešni spojler, svoje pa dodajo luči, ki so razpotegnj­ene čez celotno širino vozila.
FOTOGRAFIJ­E: GREGOR PUCELJ Tudi zadek ni dolgočasen, saj ga poživi velik strešni spojler, svoje pa dodajo luči, ki so razpotegnj­ene čez celotno širino vozila.
 ??  ?? Voznikov prostor je skoraj enak kot v ID.3. Nad volanskim obročem je dobro pregleden prikazoval­nik instrument­ov, večina upravljal pa je digitalnih, če nam je to všeč ali ne.
Voznikov prostor je skoraj enak kot v ID.3. Nad volanskim obročem je dobro pregleden prikazoval­nik instrument­ov, večina upravljal pa je digitalnih, če nam je to všeč ali ne.
 ??  ?? S 543 litri prostornin­e v osnovni postavitvi je prtljažni prostor zgledno velik in dvotretjin­sko povečljiv.
S 543 litri prostornin­e v osnovni postavitvi je prtljažni prostor zgledno velik in dvotretjin­sko povečljiv.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia