Slovenske Novice

Maturanti izvajajo Na NIJZ ološka epidemi ovanja poizved prinesli korono

Novomeški dijaki so se iz Španije vrnili v soboto, že v nedeljo med njimi potrdili prvo okužbo, do včeraj osem

- TANJA JAKŠE GAZVODA ALEKSANDER BRUDAR

NOVO MESTO • To, na kar že nekaj tednov opozarjajo slovenski epidemiolo­gi in infektolog­i, in sicer da nas lahko že čez nekaj tednov čaka začetek četrtega vala, se počasi vse bolj uresničuje. Četudi število v ponedeljek okuženih ni tako veliko, vsega 48, goli statističn­i podatki že počasi nakazujejo trend obračanja krivulje na novo odkritih okužb navzgor. Očitno bodo tokrat na udaru predvsem mladi, saj se število na novo okuženih v večji meri povečuje prav med njimi. Tako je med okužbami, potrjenimi v ponedeljek, več kot 20 pozitivnih iz občin jugovzhodn­e Slovenije in Posavja, med njimi je, kot smo izvedeli, velik delež dijakov, ki so se vrnili z dober teden dni trajajočeg­a maturantsk­ega izleta v Španiji. Dijaki novomeških srednjih šol so v domovino polni lepih vtisov prispeli v soboto zjutraj, in sicer s sedmimi avtobusi iz priljublje­nega letovišča Lloret de Mar. A očitno s seboj niso prinesli le lepih spominov, temveč nekateri tudi virus, ki se mu poskuša upreti ves svet in ki nas vedno znova preseneča z novimi, še bolj nalezljivi­mi različicam­i.

Spoštovali ukrepe »Bilo je nepozabno doživetje, moram tudi pohvaliti organizaci­jo, saj je turistična agencija kljub strahu staršev upoštevala vsa priporočil­a za zajezitev virusa. V Španijo nismo mogli, če nismo imeli opravljene­ga hitrega testa ali če nismo bili cepljeni, na to smo bili opozorjeni že pred odhodom. Tudi pred vrnitvijo domov smo se morali testirati in nihče od nas ni bil pozitiven. No, že dan po prihodu domov smo izvedeli, da je bil eden od maturantov z našega avtobusa pozitiven, najprej na hitrem, potem še na PCR-testu, bil je namreč prehlajen, zato se je šel testirat. Drug dan smo

izvedeli še za nekaj okuženih. Kje bi lahko staknili virus, ne vem, z domačini se v Španiji nismo družili, res pa je, da smo šli v trgovine, lokale, a smo upoštevali zaščitne ukrepe, nosili smo maske in si razkuževal­i roke. Tudi v nočnem klubu je bilo zelo strogo, kar se tiče varnostne razdalje in nošenja mask. Na to so nas mentorji ves čas opozarjali, prav tako varnostnik­i, so pa nošenje mask občasno nadzirali celo policisti. V klubu so bile z rumenimi črtami označene posebne cone, kjer maske niso bile nujne, to je bilo tam, kjer smo lahko pili in plesali,« je včeraj povedal eden od maturantov, ki se je prav zaradi panike med dijaki takoj zjutraj testiral na hitrem testu, a je bil ta na srečo negativen, ga je pa že medicinska sestra, ki je vzela bris, takoj pobarala, ali je morda maturant, ker da je med njimi precej okuženih.

Okuženi tudi cepljeni dijakinji

Podatki o covid pozitivnih prihajajo tudi od maturantov z drugih avtobusov. »Okuženi sta bili celo dve dijakinji, ki sta bili cepljeni, ena s prvim odmerkom Pfizerja, druga z Johnsonom. Ena od njih je z družino takoj, ko so prišli iz Španije, že odpotovala na morje, pa se je okužil še en družinski član in se zdaj že peljejo domov. Smo pa dijaki zdaj na zvezi, obveščamo se o okužbah in o tem, na kaj moramo biti pozorni,« je povedala druga maturantka.

V ponedeljek so torej po Sloveniji opravili dobrih 26.500 hitrih antigenski­h testov in 1695 PCR-testov. Med slednjimi je bilo pozitivnih na koronaviru­s 48, kar predstavlj­a 2,8-odstotni delež, je pa številka za 13 višja od predhodneg­a ponedeljka. Med okuženimi jih je bilo kar 17 v jugovzhodn­i regiji, 5 pa v Posavju. Največ okužb (6), so odkrili v Ljubljani, sledita pa Novo mesto in Semič s po tremi novookužen­imi, po dve novi okužbi so potrdili v Črnomlju, Kočevju, Šmarjeških Toplicah, Brežicah in Krškem, po eno pa v Metliki, Mirni Peči, v občini Mokronog - Trebelno, pa v Škocjanu, Trebnjem in v Sevnici. Največ novih okužb s koronaviru­som, kar polovica, je bilo v starostni skupini od 15 do 24 let.

 ??  ??
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? V Lloret de Maru so se sproščeno predajali sončnim žarkom.
FOTO: OSEBNI ARHIV V Lloret de Maru so se sproščeno predajali sončnim žarkom.
 ?? FOTO: SUSANA VERA/ REUTERS ?? Po vrnitvi je nekatere čakala slaba novica. Fotografij­a je simbolična.
FOTO: SUSANA VERA/ REUTERS Po vrnitvi je nekatere čakala slaba novica. Fotografij­a je simbolična.
 ?? FOTO: VORANC VOGEL ?? Testi v Sloveniji so bili pozitivni.
FOTO: VORANC VOGEL Testi v Sloveniji so bili pozitivni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia