Slovenske Novice

Ko denar kupi svobodo

- IZAK KOŠIR

V luči razkritij spolnega nasilja in nadlegovan­ja je marsikater­i primer končal na sodišču, številni pa tudi ne. Razlogi za to so različni. Nemalokrat gre za domnevno pomanjkanj­e dokazov, saj očitno pričevanja žrtev niso dovolj, pogosto pa gre tudi za dejstvo, da so obtožene osebe dostikrat vplivni moški, ki imajo v družbi določen status in posledično tudi zaščitno mrežo. Primer hollywoods­kega mogotca Harveyja Weinsteina, ki je okrepil in razširil moč globalnega gibanja #MeToo (#JazTudi), je bil zgolj vrh ledene gore. Nekoč zavezniku številnih slavnih so se nato zvezdniki kot po tekočem traku množično odpovedova­li ter hiteli pripovedov­ati, da o njegovih spornih praksah niso vedeli nič. No, priče znajo povedati drugače. V Hollywoodu ni skrivnosti, so zgolj javne skrivnosti. In Weinsteino­v krog ni bil majhen. Najbolj grozljivo pri vsem tem je to, da so za njegove predatorsk­e in izsiljeval­ske prakse vedele tudi nekatere ženske. In molčale. Zavoljo svojih karier. Če bi na tej točki rekli, da je to do neke mere razumljivo, bi poteptali ves trud, znoj in solze tistih žrtev, ki so se mu bile pripravlje­ne upreti. Za to je potreben pogum. Obenem pa so morale sprejeti tudi posledice, da bodo zaradi tega stigmatizi­rane in da boj ne bo lahek. In ni bil. A je uspel. Do neke mere, saj bitka še ni končana, a vseeno se je svet v zadnjih nekaj letih zaradi razkritij in pritiskov gibanja #MeToo drastično spremenil na bolje.

V zanko razkritij se je ujel marsikater­i vplivnež, za katerega so mnogi menili, da je nedotaklji­v. A kljub pritisku javnosti jo je nekaterim uspelo odnesti zgolj z nekaj praskami. Eden od takšnih primerov je gotovo Bill Cosby, slavni igralec, komedijant in neponovlji­vi oče iz priljublje­ne serije Pri Huxtablovi­h (The Cosby Show). Prejšnji teden je namreč vrhovno sodišče v ameriški zvezni državi Pensilvani­ja Cosbyjevo obsodbo razveljavi­lo in odredilo njegovo izpustitev. Bill je bil pred tremi leti zaradi spolnih napadov obsojen na večletno zaporno kazen. 83-letni igralec, čigar premoženje ocenjujejo na okoli 400 milijonov dolarjev, je v zaporu preživel več kot dve leti svoje kazni, ki naj bi sicer trajala od tri do deset let. Septembra 2018 je sodišče odločilo, da je Cosby kriv omamljanja in spolnega napada na Andreo Constand leta 2004. Podobnih dejanj ga je obtožilo še okoli 60 drugih žensk, vendar so vsi preostali primeri zastarali. Cosby je bil prvi obsojeni zvezdnik po vzponu gibanja #Me

Too. Sodnik

Steven O'Neil zvezdniku sicer ni prizanašal, saj je Cosbyja ob obsodbi označil za spolno nevarnega plenilca, vpisali pa so ga tudi v register spolnih prestopnik­ov. A ne glede na vse bo odkorakal na prostost, saj je vrhovno sodišče odobrilo pritožbo njegovih odvetnikov, ki trdijo, da so zvezdniku odrekli pošteno sojenje. Pri tem so se sklicevali na dogovor Cosbyja z nekdanjim državnim tožilcem iz leta 2005. »Glede na te okoliščine je poznejša odločitev naslednika tožilca o sodnem pregonu Cosbyja kršila njegove pravice do ustreznega postopka,« je za sodniško večino zapisal sodnik David Wecht in dodal, da mora biti Cosby izpuščen iz zapora, prav tako pa mora biti v prihodnost­i preprečen pregon na podlagi teh obtožb.

"Te dni se je zaradi popuščanja organov pregona znašel še en hollywoods­ki igralec, ki pa pripada mlajši generaciji.

Te dni pa se je zaradi popuščanja organov pregona znašel še en hollywoods­ki igralec, ki pa pripada mlajši generaciji. James Franco (43) in njegovi soobtoženi so se pogodili, da bodo plačali 2,2 milijona dolarjev za poravnavo v primeru tožbe, ki so jo vložile študentke Francove igralske in filmske šole Studio 4. V tožbi piše, da so študentke z ustrahovan­jem spravljali v neupraviče­ne in izkoriščev­alske spolne položaje. Igralki in nekdanji študentki Sarah Tither-Kaplan in Toni Gaal, ki sta oktobra 2019 prvič vložili tožbo, preden so se jima pridružile še številne druge, sta trdili, da je James Franco v svoji šoli Studio 4 svoje študente silil k nastopanju v vse bolj spolno eksplicitn­ih prizorih v slogu orgij, kar je daleč presegalo sprejemlji­vo na hollywoods­kih snemalnih prizorišči­h. Odigrani prizori so se tudi snemali. V tožbi piše, da je poskušal Franco »ustvariti dotok mladih žensk, ki so bile v imenu izobraževa­nja izpostavlj­ene njegovemu osebnemu in poklicnemu spolnemu izkoriščan­ju«. Prav tako so bile študentke prepričane, da bodo vloge v Francovih filmih na voljo tistim, ki bodo privolile v kočljive prakse. Razkritja #MeToo sicer presegajo zvezdniške okvirje, saj je pred dnevi odjeknila novica o posilstvu avstralske turistke v newyorškem stanovanju, ki ga je pred leti najela prek platforme Airbnb. Ameriška spletna platforma za oddajo nepremični­n, ki je vredna okoli 90 milijard dolarjev, ji je v zameno za to, da tega ne razkrije javnosti, plačala večmilijon­sko odškodnino. Njena slaba izkušnja pa ni osamljen primer, saj se je nato razkrilo še več primerov, ki jim je Airbnb plačal v zameno za molk. Ohranjanje dobrega imena podjetja za vsako ceno, še posebno ko gre za spolno nasilje, pa je povsem nesprejeml­jivo. Do tega smo kot družba dolžni imeti ničelno toleranco na vseh področjih.

 ?? FOTO: NBC ?? Bill Cosby v zlatih časih, v vlogi očeta v seriji Pri Huxtablovi­h (The Cosby Show)
FOTO: NBC Bill Cosby v zlatih časih, v vlogi očeta v seriji Pri Huxtablovi­h (The Cosby Show)
 ?? FOTO: DAVID SHANKBONE/ FLICKR ?? James Franco se je s študentkam­i, ki so ga tožile, pogodil.
FOTO: DAVID SHANKBONE/ FLICKR James Franco se je s študentkam­i, ki so ga tožile, pogodil.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia