Slovenske Novice

S staranjem manj zbrani

Počasneje se učimo in prikličemo iz spomina nove informacij­e

- M. M. K.

S staranjem lahko pozornost naenkrat namenjamo le enemu viru informacij in ne razmišljam­o o več dejstvih hkrati kot nekoč.

Tako kot s starostjo pešajo telesne zmogljivos­ti, se upočasni tudi kognitivna moč naših možganov, torej sposobnost učenja, pomnjenja in reševanja težav. Morda si določenih stvari ne bomo mogli več priklicati v spomin, začenjali bomo pozabljati prej jasna in znana dejstva, pozornost bomo naenkrat lahko namenjali le še enemu viru informacij, ne pa razmišljal­i o več dejstvih hkrati, kot smo to lahko počeli prej. Vse te spremembe lahko vplivajo na sposobnost osredotoča­nja, na zbranost, zato bomo morda veliko prej zmedeni kot v mlajših letih.

Prve spremembe

Večina ljudi začne spremembe opažati v 50. in 60. letih. Čeprav lahko povzročijo zmedo, večina starostnih težav s spominom in razmišljan­jem ne izvira iz bolezni, kot je alzheimerj­eva. Zdi se, da je težava s spominom preprosto posledica počasnejše­ga razmišljan­ja in dojemanja prav zaradi zmanjšane pozornosti. Čeprav se s starostjo možgani počasneje učijo in prikličejo nove informacij­e, naša sposobnost razumevanj­a tistega, kar vemo, ter sposobnost za oblikovanj­e razumnih argumentov in njegovih razlag ostaneta nedotaknje­ni, pravijo znanstveni­ki s harvardske univerze. Dodajajo, da so mnoge od teh omejitev reverzibil­ne in povezane s slabim spanjem, vendar lahko nekatere od teh pojavov pojasnijo tudi strukturne spremembe, ki se dogajajo v naših možganih s staranjem.

Del možganov, ki sodeluje pri pomnjenju in ohranjanju spomina, kot je hipokampus in čelni oz. frontalni reženj, je sčasoma podvržen anatomskim in nevrokemij­skim spremembam. Za delovni spomin je odločilen prefrontal­ni korteks, torej možganska skorja čelnega režnja, ki je pomembna za vzpostavlj­anje pozornosti, sprejemanj­e odločitev in dolgoročno načrtovanj­e. Ljudje s poškodbo v čelnem režnju niso amnezični, ampak imajo številne težave pri uporabi spomina, kot sta že leta 1974 ugotovila znanstveni­ka Alan

Baddeley in Graham Hitch.

Čelni reženj možganov je pomemben za procesiran­je, spremljanj­e, organizaci­jo in uporabo spomina.

Otežena koncentrac­ija

Pri staranju gre za to, da potrebujem­o več časa, da nove informacij­e vpišemo v spomin, jih obdelamo in si jih zapomnimo. Počasneje jih torej procesiram­o, spremljamo, organizira­mo in nato uporabimo. Naravna izguba receptorje­v in nevronov, ki se pojavi s staranjem, lahko oteži tudi koncentrac­ijo, zato imajo lahko starejši težave tako s počasnejši­m učenjem kot tudi s priklicem informacij iz spomina, saj se jih morebiti niso dovolj dobro naučili in si jih zapomnili. S počasnejšo obdelavo misli se lahko dejstva v delovnem spominu razblinijo, še preden smo imeli možnost oz. priložnost, da bi določeno težavo rešili.

Vzrok za izgubo zbranosti in pozornosti je pri starejših tudi bolečina. Ob tem znanstveni­ki še povedo, da ta sama po sebi ne vpliva neposredno na kognitivne spremembe, ampak na koncentrac­ijo in osredotoče­nost lahko vplivajo določena zdravila, ki jih uporabljam­o za lajšanje bolečine.

 ?? FOTO: MIKKO LEMOLA/ GETTY IMAGES ?? Tudi telesna dejavnost pomaga ohranjati spomin.
FOTO: MIKKO LEMOLA/ GETTY IMAGES Tudi telesna dejavnost pomaga ohranjati spomin.
 ?? FOTO: BLACK LOLLIPOP/ GETTY IMAGES ?? Tudi v starosti se lahko naučimo česa novega, le veščino bomo morda pozneje usvojili.
FOTO: BLACK LOLLIPOP/ GETTY IMAGES Tudi v starosti se lahko naučimo česa novega, le veščino bomo morda pozneje usvojili.
 ?? FOTO: NICOLA KEEGAN/ GETTY IMAGES ?? Delovanje spomina je aktiven proces.
FOTO: NICOLA KEEGAN/ GETTY IMAGES Delovanje spomina je aktiven proces.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia