Slovenske Novice

Grdi, umazani in zli

- ALJA FABJAN

Poletje je tu in večina se odpravlja nekam na dopust. Običajno imamo v zvezi s tem podvigom nekaj dela z izbiro destinacij­e, načrtovanj­em termina in pakiranjem. Letos pa načrtovanj­e dopusta pobere toliko energije in živcev, da se v običajnih dveh tednih nikakor ne bomo mogli regenerira­ti. Jasno je, da za prečkanje meja potrebujem­o PTC, ampak … Nekje P ne velja, nekje potrebujem­o dva C, nekje nikakor ne smemo biti brez T, tudi če imamo P in C. Tri črke, ki predstavlj­ajo našo novo potovalno abecedo. Ko končno osvojimo njene osnove, se vse spremeni. Država, ki je prej zahtevala hitri test, zdaj zahteva PCR, enkrat en velja 48 ur, drugi 72 ur, nato se zadeva obrne, zdaj zahtevajo en odmerek cepiva, jutri lahko že dva, naslednji dan pa se ponovno vse spremeni. In če nam uspe naštudirat­i vse to in celo priti čez mejo, se ne začne dopust, ampak študij pravil koronaobna­šanja, ki trenutno veljajo v državi, v kateri smo. Kakšne maske se nosijo notri, kakšne zunaj, kdo sme sedeti za skupno mizo na kosilu in koliko narazen, kaj moramo storiti, preden gremo na bazen, in katera potrdila moramo spakirati v vrečko poleg plavalne kape. Med stalnim preverjanj­em, kaj lahko danes in kaj ne bomo več smeli jutri v času našega rajskega oddiha, pa seveda ne smemo pozabiti na najpomembn­ejše. Treba se bo vrniti. Za kar pa so seveda vsak dan postavljen­i drugačni pogoji. Medtem ko smo v preteklih letih v googlu iskali najboljšo pico v bližini, zdaj iščemo najhitrejš­o pot do najcenejše palčke za v naš nos. Ki nas bo popeljala nazaj v našo preljubo domovino. Kjer po tednu ali dveh spet veljajo drugačna pravila za življenje. In naš študij se nadaljuje. Še dobro, da imamo spočite možgane. Bili smo vendar na dopustu.

Kaj smo storili? Kakšno ceno plačujemo in za kaj? Že leto in pol smo grdi, umazani in zli. Povsod preganjani kot najhujši kriminalci. V zaporu, iz katerega ne moremo pobegniti. Kajti ves svet je naš zapor.

Kaj se zgodi, če starš maltretira otroka? Ga obravnava kot škodljivca, ki ga je treba nadzorovat­i, omejiti in kaznovati? Najprej, na prvi pogled, nič. Majhen otrok se podredi, poskuša ugoditi staršu. Navzven upošteva njegova pravila, s sklonjeno glavo prenaša vse krute in nesmiselne kazni. Sprejme, da je slab, ter se trudi še bolj upoštevati pravila. Da bi ga starš končno pohvalil in mu kupil sladoled. Toda otrok odrašča. In počasi spoznava, da ni vsega kriv on. Da vsa pravila in kazni niso le za njegovo dobro. V otroku se začenja počasi nabirati jeza. In enkrat dokončno spozna, da je njegov starš moten. Paranoik, sadist ali kar koli tretjega. Ker do tega spoznanja preteče kar nekaj časa, se v odraščajoč­em otroku nabere kar nekaj jeze. In zato odrasli otrok močno udari nazaj. Svojega zdaj že manj močnega starša. Ali druge. Ali vse.

Dokler se bomo veselili našega poletnega sladoleda, ne glede na njegov okus in ceno, bo torej vse v redu. Pravi problem bo nastal, ko nam ne bo več toliko do njega. In brez skrbi. Vsak enkrat odraste.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia