Slovenske Novice

V Sloveniji tudi že delta plus

Porast koronaviru­snih okužb gre pripisati dijakom Precepiti bi se morali do sredine avgusta

-

LJUBLJANA • V sredo so opravili 1713 PCR-testov na okužbo z novim koronaviru­som, potrjenih je bilo 68 okužb. Porast koronaviru­snih okužb gre pripisati skupini dijakov, ki se je vrnila z maturantsk­ega izleta, ocenjujejo na Nacionalne­m inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Vseh 334 dolenjskih dijakov, ki so se v soboto po tednu dni vrnili iz španskega letovišča Lloret de Mar, je v karanteni, podatkov o tem, ali so okuženi z različico delta, pa za zdaj še nimajo, je povedala epidemiolo­ginja Eva Grilc z Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje. Najverjetn­eje so zboleli za to različico, saj je v Španiji precej prisotna. Med dijaki so do zdaj potrdili 58 okužb z novim koronaviru­som,

Grilčeva pa opozarja, da lahko zboli še kateri od dijakov, ki prav vsi veljajo za visoko tvegane stike. Iz Španije, natančneje iz Katalonije, ki je uvrščena na oranžni seznam, so se vrnili še dijaki z Gorenjske, 231 udeležence­v je večer pred odhodom iz Španije opravilo test, vsi rezultati so bili negativni, so sporočili z NIJZ in še, da 87 udeležence­v testiranja ni opravilo.

Poročilo sledenja različicam novega koronaviru­sa kaže

Po zadnji oceni Instituta Jožef Stefan bo v drugi polovici julija različica delta dominantna tudi pri nas.

na vse več različic delta: med 21. in 27. junijem so pri nas odkrili novih 70 primerov te bolj nalezljive različice koronaviru­sa, ki so jo najprej potrdili v Indiji, pri Inštitutu za mikrobiolo­gijo in imunologij­o pa so odkrili tudi prva dva primera delte plus. Skupno so letos zabeležili 134 primerov različice delta. V zadnjem tednu niso potrdili različic beta ( južnoafriš­ka), gama (brazilska) in eta (nigerijska).

Prevladala bo delta

Po ocenah NIJZ je trenutno v državi 452 aktivnih primerov okužbe. Na 100.000 prebivalce­v je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih 20 primerov okužb, sedemdnevn­o povprečje pa znaša 36. Kot je sporočila vlada, v bolnišnica­h zdravijo 47 bolnikov, deset na oddelkih intenzivne terapije. Zaradi covida-19 je umrla ena oseba. Za zaustavite­v epidemije je ključno cepljenje, poudarjajo zdravniki in drugi pristojni. Zlasti je pomembno cepljenje tistih, ki delajo z bolniki. Če bi želeli preprečiti kroženje različice delta v celoti, bi morali precepiti velik delež

prebivalst­va, meni Bojana Beović. V Sloveniji so bile sicer med starejšimi od 18 let s prvim odmerkom doslej cepljene 828.703 osebe oz. 48 odstotkov, z drugim odmerkom pa 715.992 oziroma 41 odstotkov. Če se do sredine avgusta ne bomo dovolj precepili, se bo najpozneje takrat začel četrti val epidemije, po zadnji oceni Instituta Jožef Stefan bo v drugi polovici tega meseca različica delta dominantna tudi pri nas. Mimogrede: v ameriški raziskavi, v kateri so sodelovali prebolevni­ki, so našli spominske limfocite B, celice, ki dolgotrajn­o izdelujejo protiteles­a in se še leta po okužbi lahko odzivajo s tvorbo protiteles, ki jih naredijo v nekaj dnevih in s tem omogočajo, da smo še leta po okužbi ali cepljenju zaščiteni. Te celice so potrdili tudi v študiji cepljenih s cepivi mRNA, kot sta cepivi Pfizerja in Moderne.

URŠA SPLICHAL

68 okužb z novim koronaviru­som so potrdili v sredo.

 ?? FOTO: ENRIQUE CALVO/ REUTERS ?? Vseh 334 dolenjskih dijakov, ki so se v soboto vrnili iz Španije, je v karanteni.
FOTO: ENRIQUE CALVO/ REUTERS Vseh 334 dolenjskih dijakov, ki so se v soboto vrnili iz Španije, je v karanteni.
 ?? FOTO: SARAH MEYSSONNIE­R/ REUTERS ?? Če se do sredine avgusta ne bomo dovolj precepili, se bo najpozneje takrat začel četrti val epidemije.
FOTO: SARAH MEYSSONNIE­R/ REUTERS Če se do sredine avgusta ne bomo dovolj precepili, se bo najpozneje takrat začel četrti val epidemije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia