Slovenske Novice

Za pričo si želi Janšo in Hojsa

Blaž Zidar se mora zagovarjat­i zaradi spornih zapisov na facebooku Policistom­a je grozil z batinami

- TANJA JAKŠE GAZVODA tanja. jakse@ slovensken­ovice. si

METLIKA, KRŠKO • Vse se je začelo z zastavo dežele Kranjske, ki jo je Blaž Zidar iz Radovice pri Metliki na svoji hiši prvič izobesil 23. novembra 2016, na dan Rudolfa Maistra, potem pa jo je znova obesil 17. decembra in je od takrat ni več odstranil. Nekaterim to ni bilo pogodu in predsednic­a krajevne skupnosti Radovica je na policijo podala prijavo, da zastava vznemirja njo in občane krajevne skupnosti. Policisti so se zato večkrat oglasili pri Zidarju in mu predlagali, naj jo sname. Ker je ni, sta ga 22. decembra obiskala policista in mu prinesla plačilni nalog, na katerem je bilo zapisano, da je z izobešeno zastavo kršil zakon o javnem redu in miru. Izobešanje ali nošenje takšne zastave je namreč po mnenju policije pomenilo prekršek. Zanimivo, da je po Zidarjevi pritožbi isti plačilni nalog tehtalo črnomaljsk­o sodišče in ugotovilo, da prekrška ni bilo, torej je bila tudi položnica spisana brez zakonske osnove. A razburjenj­e ob prejemu položnice se je razpletlo še v drugo smer, ki je Zidarja pripeljala celo na sodišče, kjer se mora zagovarjat­i zaradi preprečitv­e uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, po omenjenem 4. odstavku 299. člena Kazenskega zakonika je zagrožena zaporna kazen od enega do petih let zapora.

Sporni komentarji Prihod policistov na njegovo dvorišče, ko sta prinesla položnico, je namreč iz stanovanja snemala Blaževa žena Nataša in posnetek objavila na svojem profilu na facebooku, pod objavo pa se je oglasil prijatelj Gregor, ki je zapisal: »Lolek in Bolek sta popolnoma izgubljena … To je grobo kršenje ustave in pravic. Morda pa meni jutri ne bo všeč barva sosedove hiše in bom poslal Loleka in Boleka, da zahtevata spremembo fasade in sosedu napišeta nalog.« Na ta zapis je odgovoril Zidar in zapisal priimek enega od policistov ter pristavil, da ga bo moral prevzgojit­i.

In ko ga je kolega pobaral, kako se bo odzval na to, je Zidar zapisal, da »najprej s papirologi­jo, potem pa z batinami«. Prijatelj Gregor je to pospremil z opazko, da gre za odlično izbiro, Zidar pa mu je odgovoril: »Saj ni druge, kar iščejo, to bojo dobili. Ekipo zberem in jih polovim, ko bojo v civilu, po državi ne bom mlatu.« V zapisu sta se videla policista, ki sta bila prepoznana tudi na videoposne­tku. »Ni mi bilo vseeno, ko sem prebral, da bo nekdo zbral skupino ljudi in ko je grozil z batinami,« je na krškem okrožnem sodišču dejal eden od obeh policistov in dodal, da je Zidarja sicer že obravnaval zaradi cestnoprom­etnih prekrškov, pri teh postopkih Zidar nikoli ni bil tiho, ni pa bil žaljiv. No, zaradi omenjenih groženj so na Policijski postaji Metlika izdelali celo varnostni načrt, policista bi lahko uporabila osebno oborožitev in plinski razpršilec, zadevo pa je obravnaval sektor kriminalis­tične policije. »Takrat sem bil pod velikim pritiskom, saj me je policija vsak drugi dan šikanirala. In to samo zato, ker sem imel izobešeno zastavo dežele Kranjske. Ko sta mi policista izročila položnico, sem ju vprašal, kaj sem naredil narobe, pa sta rekla, da vznemirjam ljudi, ker sem izobesil to zastavo, čeprav se je izkazalo, da ni z njo nič narobe. Policista sta mi očitala, da sem neofašist in da netim razdor, čeprav jaz varujem južno državno mejo, po nekaterih informacij­ah pa naj bi bili nekateri policisti povezani s sprovajanj­em tujcev,« je bil očitajoč Zidar. Eden od policistov je zanikal njegovo trditev o neofašistu, pa je Zidar pojasnil, da sta mu očitala, da pri njem visi domobransk­a zastava, kar je zanj isto, kot da je neofašist. »Bela krajina je bila nekdaj del dežele Kranjske, zastava pa visi v čast sosedu, pokojnemu Jožku Slobodniku, artilerijs­kemu podpolkovn­iku, zaslužnemu Maistrovem­u borcu in domoljubu, ki ima na sosednji hiši tudi

spominsko tablo,« je pojasnil Blaž, ki je bil skupaj z družino trn v peti tudi zato, ker so skupaj nadzirali mejo. Radovica je le kilometer stran od slovensko-hrvaške meje in na območju, ki ga ilegalci zelo pogosto prečkajo.

Tudi Janša in Hojs? Ko Blaž Zidar razmišlja, zakaj se je znašel na sodišču, omeni, da imamo pri nas ne le dvojna, ampak tudi trojna merila. »Policija, tožilstvo in sodišča imajo dvojna merila, nekatere obravnavaj­o tako, druge drugače, očitno pa obstajajo še tretja merila, ko lobiji vplivajo na policijo. Na sodišču sem tudi jaz predložil grožnje, ki jih dobivam vsak dan, grozijo meni in družini, pa da mi bodo požgali dom. Groženj ne prijavim policiji, ker mojih prijav ne jemljejo resno. Sem pa na sodišču predlagal, da kot priči povabijo tudi predsednik­a vlade Janeza Janšo in notranjega ministra Aleša Hojsa. Prvemu so na javnem mestu odkrito grozili s parolami 'ubij Janšo in smrt janšizmu', pa se ni nič zgodilo, grožnje pa je dobival tudi Hojs. Pa naj slednji pojasni, kako je z ukrepanjem v primeru groženj.«

Ali bosta na prostor za priče stopila Janša in Hojs, bo odločil sodnik okrožnega sodišča v Krškem, sojenje pa se bo z zaslišanje­m še dveh prič nadaljeval­o oktobra.

 ??  ?? Nataša in Blaž Zidar sta bila nekaterim trn v peti tudi zato, ker sta zaradi ilegalcev nadzirala našo mejo.
Nataša in Blaž Zidar sta bila nekaterim trn v peti tudi zato, ker sta zaradi ilegalcev nadzirala našo mejo.
 ??  ?? Ko je izobesil zastavo dežele Kranjske, so ga policisti večkrat obiskali.
Ko je izobesil zastavo dežele Kranjske, so ga policisti večkrat obiskali.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Blaž Zidar se mora na sodišču zagovarjat­i zaradi očitkov o preprečitv­i uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.
FOTOGRAFIJ­E: TANJA JAKŠE GAZVODA Blaž Zidar se mora na sodišču zagovarjat­i zaradi očitkov o preprečitv­i uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia